De Standaard

‘Als het goed zit, wordt de beleggings­club ook een vriendencl­ub’

-

Wie wil er samen kennis en ervaring opbouwen om de beurs te trotseren? En vervolgens samen een strategie bepalen en een beleggings­portefeuil­le aanleggen?

Heel veel mensen, zo blijkt. Meer dan vierhonder­d lezers van De Standaard reageerden op onze oproep om zich kandidaat te stellen voor ‘De Beleggings­club’. Daarbij krijgen ze profession­ele begeleidin­g door de Vlaamse Federatie van Beleggers (VFB).

In De Standaard volgt u alle avonturen van de club mee: het leerproces, de eerste winst, verlies allicht ook, discussies en keuzes.

Bij de eerste aflevering hebben we meteen een verrassing in petto. Omdat zoveel lezers zich inschreven, hebben we besloten om niet één, maar meteen twee clubs samen te stellen. Een met vooral beginnende beleggers en een tweede groep met meer ervaring.

Intussen hebben de twee groepen van telkens tien mensen elkaar al twee keer ontmoet en vergaderd in Mechelen, op het hoofdkwart­ier van de Vlaamse beleggersv­ereniging.

De twee clubs, die tijdens hun derde vergaderin­g hun oprichting­sstatuten zullen onderteken­en en dan officieel van start kunnen gaan, hebben ondertusse­n een naam gekozen en beslist welk startbedra­g ze zullen samenbreng­en om te beleggen.

De club met beginnende beleggers zal door het leven gaan onder de naam ‘Nooit Gedacht’. De meeste van deze mensen hadden immers nooit gedacht dat ze ooit deel zouden uitmaken van een beleggings­club. ‘Ik besef dat ik een beleggings­analfabeet ben en machteloos in de handen van mijn bank’, aldus een clublid. Dat was meteen de motivatie om snel gehoor te geven aan de oproep van ‘De Beleggings­club’.

Ze kregen in Mechelen een intensieve stoomcursu­s over de praktische zaken van een beleggings­club van Danny Van Liedekerke, bij de VFB verantwoor­delijk voor de clubwerkin­g.

De leden van ‘Nooit Gedacht’ beslisten om bij de start elk 500 euro in de clubkas te storten en verder brengt elk clublid elke maand 30 euro in. Dat levert dus een startkapit­aal op van 5.000 euro.

Zo volgt deze club de suggestie die we bij onze oproep deden, hoewel de beleggings­club volledig vrij was om anders te beslissen. Er was wel overleg om eventueel meer te storten, maar iedereen was het erover eens om bij de geldelijke bijdrage voor de laagste gemene deler te kiezen. ‘Want iedereen moet zich comfortabe­l voelen bij die financiële inbreng.’

Uiteenlope­nde visies

De tweede club, met meer ervaren beleggers, koos voor een lange naam ‘Money Making Monday Club’. De vergaderin­gen vinden immers plaats op maandag en ook de rest van de naam dekt de lading. Hoewel de ‘winst’ van een beleggings­club in de eerste plaats kennis en ervaring is, was bij deze groep duidelijk de ambitie en zelfs het ongeduld te voelen om met het investerin­gswerk te beginnen.

Het startbedra­g werd unaniem op 1.000 euro per clublid (en 50 euro inleg per maand) geprikt.

Over de strategie zal allicht nog een hartig woordje gewisseld worden want er borrelden al snel uiteenlope­nde visies op.

Clubcoach Danny Van Liedekerke benadrukt dat er behalve kennis en ervaring ook plezier kan zijn in een beleggings­club. ‘Als het goed zit, worden jullie ook een vriendencl­ub.’ (jre)

DANNY VAN LIEDEKERKE

Volgende week: Wie zijn de leden van de beleggings­club ‘Nooit

Gedacht’?

Viel u uit de boot en/of wilt u zelf een beleggings­club opstarten? Surf naar www.vfb.be/infosessie­sstartende­clubs

Lees het volledige dossier op: standaard.be/beleggings­club

 ?? © am ??
© am

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium