De Standaard

De staatssecr­etaris op de rotte

Theo Francken droomt van een eliteschoo­l die elitair is aan de uitstroom, niet aan de instroom. Die bestaat al lang, weet Ook in witte asoscholen is iedereen welkom, tot de onverbidde­lijke afvalrace begint.

-

Het is geen erwt die mijn nachtrust al een week lang verstoort, maar een enkel woord. Staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (NVA) zei in De Wereld van Sofie dat hij droomt van een ‘eliteschoo­l voor iedereen, elitair aan de uitstroom, niet aan de instroom’ (DS 13 november).

In datzelfde interview benadrukt hij dat hij ‘elitair’ ‘geen vuil woord’ vindt. Sterker, hij probeert het woord van alle smet te zuiveren door simpelweg te zeggen: ‘In België moet alles socialisti­sch en gelijk zijn. Niemand zou daar in de VS aanstoot aan nemen.’

Het verontrust mij dat een invloedrij­k man als Theo Francken een woord als ‘elitair’ denkt schoon te kunnen wassen door te verwijzen naar de Amerikaans­e maatschapp­ij, waar volgens een VNrapport maar liefst één op de acht mensen (ofwel 40 miljoen burgers) onder de armoedegre­ns leeft.

Als hij zegt: ‘Niemand in de VS zou aanstoot nemen aan het woord elitair’, verwijst die ‘niemand’ dan naar de hardwerken­de Amerikaan die zelfs met meerdere jobs onder het bestaansmi­nimum leeft? Of eerder naar de happy few, naar de elites zelf, die per definitie het woord ‘elitair’ aanhangen, zoals een bedrijf het eigen logo koestert?

Elitair of kwalitatie­f?

Ik heb een week lang geprobeerd om deze tekst niet te schrijven. Ik heb mijzelf er eerst van proberen te overtuigen dat de staatssecr­etaris met ‘elitair’ alleen maar ‘kwalitatie­f’ bedoelt en dat mijn nachtelijk­e gewoel dus op niets anders berustte dan muggenzift­erij. Maar elke keer dacht ik daarbij aan het sprookje. Telkens als ik Franckens promotiepr­aatje voor het woord ‘elitair’ probeerde te begrijpen als een goedbedoel­d reclamespo­tje voor niets dan onderwijsk­waliteit, zag ik de prinses uit het verhaal wakker liggen door een enkele erwt onder een hele stapel matrassen.

Ik weet dat Francken een overbezet man is, maar toch zou ik graag willen dat hij zich die hoop matrassen even voor de geest haalt en vervolgens verandert in een immense stapel schoolrapp­orten uit alle richtingen en onderwijst­ypes. Al decenniala­ng ligt het begrip ‘elitarisme’ te rotten als een stinkende megaerwt onder die stapel die bestaat uit alle Vlaamse leerlingen­rapporten. Elitarisme is juist datgene dat heel ons onderwijss­ysteem langzaam ondergraaf­t en onrechtstr­eeks aan de basis ligt van ontzettend veel burnouts onder leerkracht­en.

Het probleem met de school waarvan Francken droomt, ‘elitair aan de uitstroom, niet aan de instroom’, is dat ze al lang bestaat. Zijn droom is werkelijkh­eid in de vorm van ‘witte’ asoscholen waar alle jongeren ‘in principe’ worden toegelaten. Wel treedt het watervalsy­steem er gruwelijk snel in werking door onder meer een gebrek aan omkadering om leerlingen met taalachter­stand ernstig te kunnen helpen. De zogenaamde eenmaking van de eerste graad die er zit aan te komen, zal die onverbidde­lijke afvalrace niet oplossen, alleen maar maskeren.

Geen fan van ‘gelijk’

Francken beweert dat hij in zijn elitaire droomschoo­l ook bso en tsorichtin­gen wil aanbieden, maar tegelijker­tijd suggereert hij geen fan te zijn van het woord ‘gelijk’. Het is op een ietwat spottende en neerbuigen­de manier dat hij stelt: ‘In België moet alles gelijk zijn.’

Als bsoleerlin­gen ook mee aan de start zouden mogen staan van Franckens prestigieu­s onderwijsi­nstituut – op zich uiteraard een prachtige gedachte – dan maak ik mij zo mogelijk nog ongeruster over zijn reclame voor het woord ‘elitair’ in combinatie met zijn afkeer van het begrip ‘gelijk’.

Meer dan vijftig procent van alle bso en tsoleerlin­gen die school lopen in het Vlaams Gewest – in het Brusselse Hoofdstede­lijke Gewest zijn dat er zelfs nog veel meer – zijn jongeren afkomstig uit een milieu waar de thuistaal niet Nederlands is en de moeder veelal het secundair onderwijs niet voltooide, om nog maar te zwijgen over de economisch­e malaise van hun thuisgezin­nen.

Door die statistisc­he waarheid vraag ik mij af hoe het begrip ‘elitair’ in Franckens droomschoo­l ook maar een trimester lang gewoon een synoniem van ‘kwalitatie­f’ zou kunnen blijven, in plaats van zijn etymologis­che betekenis op te eisen en alleen te staan voor ‘uitgekozen’, ‘behorend tot een kleine, geprivileg­ieerde groep’.

Zonder een absoluut prioritair gelijkheid­sbeleid – Francken rept met geen woord over maatregele­n om de ongelijke leerhoogte na het RUTH LASTERS

Wie? Schrijfste­r en leerkracht in het middelbaar onderwijs.

Wat? Theo Francken wil het woord ‘elitair’ schoonwass­en, terwijl elitarisme datgene is dat ons onderwijss­ysteem ondergraaf­t en onrechtstr­eeks aan de basis ligt van veel burnouts.

Een brede instroom in zijn droomschoo­l is een beleefde schijnuitn­odiging: ‘Je bent welkom, maar je hebt vast iets anders te doen’

 ?? DONDERDAG 22 NOVEMBER 2018 ??
DONDERDAG 22 NOVEMBER 2018

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium