De Standaard

MIGRATIEPA­CT KAN ONGEWENSTE GEVOLGEN HEBBEN

- TINNEKE BEECKMAN

Wil je een fatsoenlij­k mens zijn en heb je een afkeer van extreemrec­hts? Dan kan je maar één ding doen, volgens politici zoals Kristof Calvo (Groen) of Alexander De Croo (Open Vld): het Migratiepa­ct in Marrakech goedkeuren. Je mag met populisten niets te maken hebben, zeggen ze. Dit is het argument: heb je kritiek op dit pact, dan doe je zoals Viktor Orban en word je meteen even laakbaar als de Hongaarse premier. Maar dat is een foute redenering. Politieke beslissing­en moreel inschatten is veel complexer.

Een politiek leider moet rekening houden met drie dingen: dat hij de verantwoor­delijkheid draagt voor een hele groep, niet alleen voor hemzelf; dat de effecten van beslissing­en tellen, en dat die effecten pas na verloop van tijd duidelijk worden.

Een negatieve reputatie aangemeten krijgen, is echt niet het ergste wat een poli ticus kan overkomen. Een zuivere ziel behouden is niet het doel van het politieke handelen. Andere criteria wegen zwaarder. Want sommige dingen kunnen de schijn van het goede hebben, maar fataal zijn wanneer ze worden toegepast, en omgekeerd. Mooie woorden, goede voornemens en juiste associatie­s volstaan dus niet. De politiek heeft iets specifieks: wanneer goede intenties tot rampzalige resultaten leiden, ondervinde­n anderen daarvan de schadelijk­e gevolgen. Dat is moreel niet verantwoor­d. Daarom werken een politieke en een private moraal anders. Een burger kan zijn welwillend­heid en zijn goede relaties als tekenen van zijn deugdzaamh­eid beschouwen. Maar in de politiek betalen anderen de prijs voor beslissing­en die slecht uitdraaien. Niet de intenties, maar de effecten van beslissing­en bepalen dus of een beslissing moreel is of niet.

Die effecten zijn moeilijk in te schatten, al rijzen er heel concrete vragen: hoe verandert zo’n pact de samenlevin­g in de toekomst? Daarop heeft niemand een onderbouwd antwoord. Misschien zou België zijn diplomatie­ke geloofwaar­digheid verliezen wanneer premier Charles Michel (MR) het pact niet steunt. Maar dat nadeel vervalt in het niets bij mogelijke andere effecten. Hierbij speelt de tijd een belangrijk­e rol: wat op het eerste gezicht deugdzaam lijkt, kan na verloop van tijd heel wat problemen opleveren. Uitgereken­d migratie is hiervan een voorbeeld: niemand had de impact van de arbeidsmig­ratie na de Tweede Wereldoorl­og voorspeld. Zelfs na meerdere generaties blijven allerlei uitdaginge­n voortbesta­an, bijvoorbee­ld op het vlak van arbeid, onderwijs en veiligheid.

Op sommige landen heeft het pact weinig effect. Migranten in landen als Saudi Arabië en Libië worden niet beter beschermd. Die landen hebben geen onafhankel­ijke rechtspraa­k. Mishandeld­e migranten kunnen zich niet op dit pact beroepen om ginds een betere opvang te eisen. Het pact zal vooral het beleid van westerse lan

Het pact zal vooral het beleid van westerse landen bepalen. Rechters zullen zich erdoor laten inspireren

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium