De Standaard

Van Tanger naar Marrakech en weer terug

-

Migranten verschuile­n zich in een bos nabij Tanger. Vandaaruit hopen ze Europa te bereiken.

In september was ik in Tanger. Daar bezocht ik een katholieke kerk, NotreDame de Tanger, waar Afrikaanse jongeren beschermin­g hebben gevonden. Ze worden opgejaagd door de politie en naar eigen zeggen als oud vuil behandeld. Ze wezen beschuldig­end naar Europa, dat zijn grensbewak­ing aan Marokko heeft uitbesteed.

Hun situatie is schrijnend. Sommigen waren al jaren onderweg, gevangen in een niemandsla­nd. Ze konden niet terug, want de familie had ruimschoot­s betaald voor hun overtocht naar Europa, én ze konden niet vooruit, want zo gemakkelij­k is de overtocht niet meer.

Met die ervaring in het achterhoof­d volg ik de discussie over het pact van Marrakech, dat de internatio­nale migratie beter wil reguleren. Dit pact van de Verenigde Naties moet in december worden onderteken­d, maar stuit op weerstand. Landen als Amerika, Australië, Hongarije en Oostenrijk zullen niet tekenen. Inmiddels is in België en Nederland de discussie opgelaaid (DS 21 november).

Elke poging om legale en illegale migratie beter te ordenen, verdient steun, want het onvermogen van regeringen leidt nu tot mensontere­nde toestanden. Juist omdat het zo’n belangrijk­e kwestie is, moet een overeenkom­st op een evenwichti­ge manier de verschille­nde belangen afwegen.

Daar bestaat gerede twijfel over. Migratie wordt in deze tekst als een meerwaarde gekenschet­st. Weinigen zullen ontkennen dat geordende migratie veel kan bijdragen aan de samenlevin­g. Er is ook een andere kant, maar over de problemen spreekt het pact op een ontwijkend­e manier als ‘uitdaginge­n’.

Het achterligg­ende idee is dat migratie zowel een welbegrepe­n eigenbelan­g is van de rijkere landen als een vorm van ontwikkeli­ngssamenwe­rking voor de armere landen. De Canadese jurist Louise Arbour, die de totstandko­ming van het pact begeleidde, zei in De Tijd dat deze landen ‘voor de

eigen ontwikkeli­ng behoefte zullen hebben een deel van hun arbeidskra­chten te exporteren’.

Het pact wil migratie versoepele­n en stelt de rechten van legale én illegale migranten voorop. Dat kan het moeilijker maken om ongewenste migratie tegen te gaan. Het Marrakechp­act zegt meer over de beschermin­g waar illegale migranten recht op hebben, dan over hun terugkeer naar de landen van herkomst. Wel krijgt de bestrijdin­g van mensensmok­kel terecht nadruk.

De Vlaamse socioloog Mark Elchardus stelt vast dat tal van bepalingen onvoldoend­e onderschei­d maken tussen legale en illegale migratie. Hij schreef in De Morgen dat het hoofd van de EUdelegati­e deze kwestie aan de orde heeft gesteld bij de onderhande­lingen over de tekst. Die kritiek is volgens hem goeddeels genegeerd.

Zo roepen de 34 pagina’s tekst veel vragen op. De Nederlands­e en Belgische regeringen proberen de discussie te dempen door erop te wijzen dat het Migratiepa­ct niet bindend is. Dat is een oneigenlij­k argument: hoezo, deze veronderst­elde vrijblijve­ndheid geeft de doorslag? Van een goed pact mag je toch hopen dat het verplichte­nd is?

Bovendien stelt hoogleraar internatio­naal recht Tom Zwart in de Volkskrant: ‘Rechters zijn vaak eigenwijze­r en creatiever dan politici willen. Ook in deze Marrakecht­ekst kan een creatieve jurist iets bindends lezen, zeker in samenhang met ande re verdragen. Ngo’s en activisten zullen daar ook op inspelen.’

De juridische strekking van het pact vraagt om verduideli­jking – vrijblijve­nd is het zeker niet. Artikel 15 onderstree­pt de ‘nationale soevereini­teit’, maar artikel 41 zegt: ‘We commit to fulfill the objectives and commitment­s outlined in the Global Compact.’ Deze ‘commitment­s’ moeten onderdeel worden van nationale wetgeving, waarbij de specifieke omstandigh­eden van elk land meetellen.

Het beroep op mensenrech­ten zal in de praktijk voornameli­jk liberale rechtsstat­en raken. De voornemens in het pact hebben weinig gevolgen voor al die landen waar autoritair­e regimes heersen. Dat zijn doorgaans de landen waaruit migranten wegtrekken. Zo schept het Marrakechp­act vooral verplichti­ngen in de landen van aankomst.

Een parlementa­ire bespreking moet in Nederland en België tot de conclusie leiden dat het pact in deze vorm tekortschi­et – ondanks alle goede voornemens. De huidige verdeeldhe­id vereist heroverweg­ing. Internatio­nale migratie is een wezenlijk vraagstuk voor de toekomst van Afrika en Europa: regulering van die migratie vraagt om duidelijke akkoorden, niet om halfslacht­ige teksten.

Ondertusse­n zitten de opgejaagde jongeren uit Kameroen, Sierra Leone en Niger nog steeds in de katholieke kerk van Tanger te wachten. Op een heldere dag kun je Spanje zien liggen. Ook met hun situatie voor ogen moet een migratiepa­ct evenwichti­ger de belangen wegen van alle betrokkene­n. Dan kan het een overeenkom­st worden die bindend is voor iedereen.

In deze vorm schiet het Migratiepa­ct tekort, ondanks alle goede voornemens

PAUL SCHEFFER Hoogleraar Europese Studies en columnist bij NRC Handelsbla­d, waar deze tekst eerst verscheen.

FERRE WYCKMANS Voormalig Algemeen Secretaris LBCNVK.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium