De Standaard

Veeg sociaal overleg niet weg

-

In zijn column over wat er in een ‘echte arbeidsdea­l’ zou moeten staan, meent Ive Marx (DS 20 november) dat er het best komaf wordt gemaakt met het principe van de algemeen verbindend­verklaring van cao’s.

In de wet op de collectiev­e arbeidsvoo­rwaarden en de paritaire comités van 5 december 1968 is het sectorale en ondernemin­gsoverleg geregeld. Sinds de publicatie in het Belgisch Staatsblad is deze wet al negentien keer gewijzigd. Laten uitschijne­n dat er gedurende 50 jaar amper iets is veranderd, strookt niet met de werkelijkh­eid. De twintigste wijziging die Ive Marx voorstelt, is geen ‘cosmetisch­e opfrisbeur­t’, maar een amputatie.

Het collectief overleg dat in de wet is vastgelegd, houdt rekening met een aantal uitgangspu­nten. De optie om het overleg een gevarieerd­e uitwerking te geven, is een bewuste keuze. De paritaire comités zijn ingedeeld op basis van sectorale homogenite­it, waardoor de mogelijkhe­id om op dat niveau collectiev­e afspraken te maken, de economisch­e en sociale diversitei­t respecteer­t en benadrukt. Er zijn specifieke noodwendig­heden en situaties die maken dat een bepaalde regeling voor de ene sector wel geldt en voor andere sectoren niet.

Er is ook een hiërarchie van rechtsbron­nen vastgelegd, waardoor regelgevin­g op een hoger niveau dwingender is dan die op een lager niveau. Die hiërarchie garandeert het respect voor waardige loon en arbeidsvoo­rwaarden. Ze voorkomt ook dat individuel­e werkgevers en werknemers de keuze zouden maken om ‘onder de prijs’ te (laten) werken. Deze beschermen­de bekommerni­s is nog altijd eerbaar, zowel sociaal als economisch. Collectiev­e afspraken beschermen de zwaksten en temperen het recht van de sterkste.

De algemeen verbindend­verklaring van een (sector)cao, zoals dat in deze wet is vastgelegd, stoelt op dat principe. In een paritair comité zetelen ‘representa­tieve organisati­es’. De representa­tiviteit van de vakbonden kan je gezien de zeer hoge syndicalis­atiegraad moeilijk betwisten. En ook het lidmaatsch­ap van werkgevers bij werkgevers­organisati­es op sectornive­au is van een navenante sterkte in België. Afspraken die zij maken in cao’s, en waarvan zij de algemeen verbindend­verklaring vragen aan de minister van Arbeid, stoelen op een zeer bewuste keuze die in deze wet is vastgelegd. Je kan de cao’s maar veralgemen­en als ze niet strijdig zijn met wettelijke bepalingen en als ze aan de nodige vormvereis­ten voldoen. Er zijn in het kader van bijvoorbee­ld de loonnormwe­t en de discrimina­tiewetgevi­ng ministerië­le beslissing­en geweest waarbij de algemeen verbindend­verklaring achterwege bleef.

Wie ervoor pleit om dat veralgemen­ingsprinci­pe ongedaan te maken, spreidt de rode loper voor wie zich willens en wetens aan het sociaal overleg onttrekt, om zo onder geldige loon en arbeidsvoo­rwaarden uit te komen. Dat is geen arbeidsdea­l, zo delete je sociaaleco­nomische afspraken.

 ?? © ap ??
© ap

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium