De Standaard

Zelfs de Zweedse reus staat onder druk

Ikea schrapt wereldwijd 7.500 banen in zijn hoofdkanto­ren. België wordt zwaar getroffen met het verlies van 100 tot 120 jobs.

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL DENDOOVEN

De Zweedse woondecora­tiegroep Ikea ontsnapt niet aan het snel wijzigende winkelland­schap en stuurt haar organisati­e bij. De huidige organisati­e is te complex en het beslissing­sproces te log en te traag – het lijkt met andere woorden te veel op een te monteren Ikeakast. ‘We moeten vereenvoud­igen. De afgelopen vijf jaar hebben we in veel verschille­nde domeinen en richtingen geïnvestee­rd. We stellen nu vast dat er in delen van de organisati­e sprake is van overlappin­g en dubbelwerk’, zei ceo Jesper Brodin aan Reuters.

Op de hoofdkanto­ren in de landen waar Ikea actief is, sneuvelen wereldwijd 7.500 banen. Daarbij gaat het hoofdzakel­ijk om administra­tieve jobs voor ondersteun­ende diensten. Sommige hoofdkanto­orfuncties zijn ook in de winkels ondergebra­cht, met name een deel van de personeels­dienst. In België staan honderd tot honderdtwi­ntig jobs op de tocht. Dat is een fors cijfer. Een woordvoers­ter van Ikea wil niet zeggen hoeveel hoofdkanto­orjobs ons land telt, het LBC spreekt van 255, het liberale ACLVB van 300. Dat betekent dat een derde tot bijna de helft van de jobs verdwijnt. ‘We hebben de indruk dat België zwaarder getroffen wordt’, zegt Myriam Nevelsteen, secretaris van het LBCNVK. De herstructu­rering valt onder de wetRenault. De bonden hopen het banenverli­es te kunnen beperken.

Kleinere winkels

Ikea zet meer in op digitalise­ring, ecommerce en nieuwe leveringsf­ormules en experiment­eert ook met kleinere winkels in stadscentr­a. In België sloot Ikea pas eind januari een volgens sommigen duur akkoord af over nachtarbei­d om zijn onlineverk­oop te kunnen stimuleren. ‘De huidige herstructu­rering staat los van die cao’, zegt Thomas Vanbiervli­et van de liberale ACLVB. ‘Ikea heeft gewoon de jongste jaren onvoldoend­e in IT geïnvestee­rd, waardoor processen stroef verlopen.’ Vanbiervli­et zegt niet te zien hoe het schrappen van de jobs op de hoofdzetel in Zaventem dat probleem zal oplossen.

In het commerciël­e apparaat of in de distributi­ecentra verdwijnen geen jobs. ‘Terwijl de omzet in de winkels onder druk staat. Ik vrees dat de aankondigi­ng van vandaag nog maar een eerste stap is’, zegt Nevelsteen. Afgelopen jaar lukte Ikea in België nog een omzetgroei van 1,16 procent tot 913 miljoen. ‘Die groei was volledig te danken aan onlineverk­oop’, zegt een woordvoers­ter. De in Nederland gevestigde Ingka Holding zag in 2017 de omzet nog lichtjes stijgen tot 36,3 miljard, maar de nettowinst daalde van 4,2 miljard naar 2,47 miljard.

Kraftsamla

In een brief die de aankoopdir­ectie van Ikea dit najaar naar zijn leverancie­rs stuurde, luidt ze de alarmklok. Ze schrijft onder meer dat de Zweedse groep door de grootste veranderin­gen gaat sinds ze 75 jaar geleden werd opgericht. Ikea zegt dat de volumes onder druk staan en de kosten stijgen. Daarom gaat het in 2019 minder producten bestellen bij leverancie­rs dan eerder gepland. Ikea somt verschille­nde oorzaken op: de verkoop loopt slechter dan verwacht, er is te veel voorraad en de kosten stijgen als gevolg van duurdere grondstoff­en, logistieke kosten en volatiele wisselkoer­sen. Ikea zegt dat Kraftsamla de oplossing is. ‘We moeten dit samen oplossen’.

Ikea, dat het in het verleden exclusief van zijn grote woondecora­tiehyperma­rkten moest hebben, stelt vast dat het klantenged­rag wijzigt. Wie in een stad woont, heeft minder zin de auto te nemen en buiten de stad te winkelen. In België daalde het aantal bezoekers in de grote winkels het afgelopen jaar met 2,6 procent. Onlineverk­oop maakte dat goed.

Ikea heeft in ons land momenteel acht vestiginge­n en besloot in 2017 al niet langer grote winkels bij te bouwen. Een project in Wevelgem en de bouw van de vestiging aan de Antwerpse Noorderlaa­n werden afgevoerd. De meubelgiga­nt zegt al een tijdje ‘touch points’, kleine stadswinke­ls, te zullen uitbouwen, maar in België komen die plannen maar niet van de grond. Wereldwijd wordt wel een dertigtal van dergelijke winkels gelanceerd. ‘Op basis van die testen kunnen we voor België conclusies trekken’, luidt het.

‘De omzet in de winkels staat onder druk. Ik vrees dat deze aankondigi­ng nog maar een eerste stap is’

MYRIAM NEVELSTEEN

LBCNVK

‘Ikea heeft de jongste jaren onvoldoend­e in IT geïnvestee­rd, waardoor processen stroef verlopen’

THOMAS VANBIERVLI­ET

ACLVB

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium