De Standaard

Risicovol, met perspectie­f

Nederighei­d blijft op zijn plaats. Maar de deelname aan de Antwerpse coalitiege­sprekken vormt voor de SP.A een lichtpunt na een slechte uitslag.

- VAN ONZE REDACTEUR BART BRINCKMAN

Vorige woensdag trok Jinnih Beels (SP.A) naar formateur Bart De Wever (NVA). De kopvrouw bekommerde zich niet om zijn nota, dat was voor later. Ze investeerd­e in een gesprek, peilde naar de intenties en bouwde vertrouwen op. Het gaf haar zelfvertro­uwen om de risicovoll­e gesprekken aan te vatten.

Wat een verschil met Wouter Van Besien. De kopman van Groen zocht in de nota meteen naar argu menten om de tekst af te branden. Maar Beels besloot zijn spel niet mee te spelen. Niet alleen wilde ze de discretie bewaren, de twee partijen koesteren ook een andere cultuur. Groen kan gedijen binnen een gepolarise­erd klimaat, de SP.A gaat als bestuurspa­rtij in de oppositie gewoon kapot.

Doctrinair­e Duchateau

Toch blijft het vertrouwen broos. Tijdens het bestuur van maandagavo­nd toonde niemand zich echt gretig. De partij is zich bewust van haar soortelijk­e gewicht, ze telt slechts 6 zetels van de 31. Bijgevolg moeten de doelen zorgvuldig gekozen worden. Intern werd daarover al gepraat. Een eerste vergelijki­ng tussen het SP.Aen het NVAprogram­ma wijst op grote verschille­n.

Ook de attitude van De Wever vormt een reden tot zorg, als partijvoor­zitter én als burgemeest­er. ‘Tussen Kerst en Nieuwjaar in Antwerpen kumbaya zingen om dan in de verkiezing­scampagne ten oorlog te gaan, het wordt niet evident.’ Beels kaartte het meteen aan. De ‘doctrinair­e’ schepen Fons Duchateau kan een nog groter struikelbl­ok vormen. Zijn discours over armoede en migranten is voor de SP.A onverteerb­aar.

Beels, Tom Meeuws en Yasmine Kherbache raakten ervan overtuigd dat De Wever in zijn tweede legislatuu­r wil vervellen, meer verbindend en minder polarisere­nd. Los van de zogeheten ‘afspraak met de geschieden­is’ duiken twee opportunit­eiten op. Zo kan er worden gewerkt rond aantrekkel­ijke thema’s waarmee de partij over zes jaar de kiezer kan verleiden. Na een moeilijke transitie loopt nieuw talent ook voluit in de kijker. Met de onderhande­laars staan de potentiële sterkhoude­rs klaar.

Voor de NVA spoorde de kracht van veranderin­g met het lozen van de socialiste­n. Zelf waakte de SP.A erover om niet in breekpunte­n te vervallen. Maar de onderhande­lingen moeten absoluut leiden tot een bestuursak­koord waarover met enige fierheid kan worden gespro ken en dat ook ambitie uitstraalt. De partij blijft bij haar mantra dat het ‘anders moet’.

De recente aandacht van De Wever voor de stadsontwi­kkeling heeft de SP.A alvast positief verrast. De burgemeest­er denkt kennelijk na over zijn nalatensch­ap. Over mobiliteit, veiligheid en identiteit zijn mogelijk akkoorden gesloten. Maar het sociale luik wordt ongetwijfe­ld een keiharde noot.

De oppositie op links zal niet mals zijn. Vooral Groen kan met een stevig blok uitpakken. Maar de fractie is minder ervaren dan de huidige SP.Afractie en die kreeg al weinig klaar. Bovendien komt fractielei­der Van Besien beschadigd uit de strijd. Na twaalf jaar te zijn verstoken van de macht wordt hij opnieuw veroordeel­d tot een lange rit op de hometraine­r.

De attitude van De Wever vormt een reden tot zorg, als partijvoor­zitter én als burgemeest­er

 ?? © Jasper Jacobs/belga ?? Yasmine Kherbache, Jinnih Beels en Tom Meeuws raakten ervan overtuigd dat De Wever wil vervellen, meer verbindend en minder polarisere­nd.
© Jasper Jacobs/belga Yasmine Kherbache, Jinnih Beels en Tom Meeuws raakten ervan overtuigd dat De Wever wil vervellen, meer verbindend en minder polarisere­nd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium