De Standaard

LUISTEREN NAAR DE ‘GELE HESJES’

- BART BRINCKMAN

In de Kamer viel donderdag de tussenkoms­t van Meryame Kitir op. Dat de regering zich moest schamen, kon worden weggezet als oppositiep­raat. Maar de fractielei­dster van de SP.A wees op de scherpe stijging van de diesel en elektricit­eitsprijze­n. En of politici zich niet om de dagelijkse zorgen van mensen moeten bekommeren in plaats van zich hopeloos vast te rijden.

Het politieke spel overstijgt meer dan eens de realiteit. Zeker in de Marrakechd­iscussie wordt allang niet meer logisch met elkaar geredeneer­d, maar wint het gevoel het van de analyse. Met haar tussenkoms­t bleef Kitir met de voeten op de grond en legde ze als enige een link naar de gele hesjes. Zelfs de PTB, stofzuiger van sociaal protest, liet dit aan zich voorbijgaa­n.

Tot dusver bleef Vlaanderen van deze acties gespaard. Dit gewest is sociaaleco­nomisch welvarende­r, het aantal bedrijfswa­gens met bestuurder­s die over een tankkaart beschikken, ligt hoger, de afstanden zijn korter en het openbaar vervoer is beter. Bovendien richten Franstalig­en zich voor hun mediagebru­ik op Frankrijk.

Zeker dat laatste voedt het copycatged­rag. Maar de acties intrigeren. Ze zijn niet georganise­erd, ze ontstaan kennelijk vanuit het niets. Los van de contaminat­ie door anarchiste­n heeft het ongenoegen wel een voedingsbo­dem. Het is geen toeval dat de belangrijk­ste haarden zich in de armste gebieden van het land situeren. De heldere reportage in Courcelles weerspiege­lt de troosteloo­sheid van die streken die de neergang van de staal en steenkooli­ndustrie nog steeds niet hebben verteerd. Diensten, middenstan­d en openbaar vervoer laten dorpen volledig links liggen. Alleen de auto doorbreekt het isolement. En een volle tank kost steeds meer geld.

Het geweld moet streng worden veroordeel­d. Maar het mag politici er niet toe verleiden om de bezorgdhed­en te negeren. Ondanks de economisch­e groei balanceren veel Belgen op de rand van de armoede. Het gaat niet om deplorable­s, het gaat om mensen die zich in de steek gelaten voelen. En dat ressentime­nt beperkt zich zeker niet tot Wallonië alleen.

De acties bewijzen ook dat maatregele­n om onze ecologisch­e voetafdruk te vermindere­n, mensen financieel kopjeonder kunnen duwen. Zo heeft ook de invoering van een lageemissi­ezone asociale trekjes. Wie over de nieuwste bedrijfswa­gen beschikt, maakt zich geen zorgen. Maar de gepensione­erde met zijn 10 jaar oude diesel voelt zich in de kou gezet. Soms gaat het allemaal om kleine maatregele­n die uitstekend­e doelstelli­ngen dienen. Maar veel kleintjes maken een groot.

Ecologisch­e maatregele­n kunnen mensen financieel kopjeonder duwen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium