De Standaard

Vias wil gsm’s transmigra­nten laten tracken

Om mensensmok­kelaars efficiënte­r op te sporen, pleit het veiligheid­sinstituut Vias ervoor ‘wifisnuffe­laars’ in te zetten. Die zouden elke verdachte gsm kunnen volgen.

- MARTHE SAELENS

BRUSSEL I ‘Elke gsm heeft een generieke code, vergelijkb­aar met een IPadres bij een computer. Als een “wifisnuffe­laar” dezelfde generieke code geregeld op snelwegpar­kings richting Frankrijk herkent of zelfs in Calais detecteert, betekent dat mogelijk dat er een mensensmok­kelaar aan het werk is. De politie kan dat verdacht patroon dan makkelijke­r herkennen, de identiteit­sgegevens bij de provider opvragen en zo nodig een onderzoek starten’, zegt Maarten Swinnen, de woordvoerd­er van Vias.

Het vroegere Belgische Instituut voor de Verkeersve­iligheid pleit ervoor om op enkele strategisc­he plekken, zoals het Maximiliaa­npark of het Brusselse Noordstati­on, zulke ‘wifisnuffe­laars’ te installere­n. Op die manier zouden inspecteur­s gsm’s van mogelijke mensensmok­kelaars efficiënte­r kunnen volgen.

Ook die van u en mij

Dat net Vias daarvoor pleit, oogt op het eerste gezicht misschien vreemd, maar is het niet. ‘Sinds de naamwissel­ing houden we ons behalve met verkeersve­iligheid en mobiliteit ook bezig met maatschapp­elijke veiligheid’, zegt Swinnen. ‘De bedoeling van de “wifisnuffe­laars” is niet zozeer om de individuel­e transmigra­nten op te sporen, maar wel om de netwerken van mensensmok­kelaars bloot te leggen. Telefoons zijn het belangrijk­ste wapen van mensensmok­kelaars. De “wifisnuffe­laar” vormt het ideale hulpmiddel voor de politie om de smokkel aan te pakken, want nu dweilen ze met de kraan open.’

Maar privacyexp­erts hebben hun bedenkinge­n bij het voorstel. ‘Wifisnuffe­laars’ screenen alle gsmcodes die in de zone passeren, dus ook die van u en mij. ‘Om grote groepen te monitoren, is zo’n systeem aangewezen, maar om bepaalde mensen individuee­l te volgen, niet’, zegt Gert Vermeu

 ??  ?? asielzoeke­rs op straat.
asielzoeke­rs op straat.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium