De Standaard

Het DNA is zoek, zoonlief moet het vinden

Gedane glorie kent geen keer. Behalve voor een Zweed met goede voeten, diabetes en een prijzenkas­t. Pär Zetterberg moet Anderlecht restaurere­n.

- STIJN COOLS

Pär Zetterberg in de verpersoon­lijking van wat Anderlecht hoort te zijn. Zetterberg, vrijdag bij zijn voorstelli­ng:

Wie is Pär Zetterberg?

48jarige Zweed tweemaal de Gouden Schoen drie keer Profvoetba­ller van het Jaar. het is ook de manier waarop.

BRUSSEL I Zelfs een alom gerespecte­erde baas van een voetbalclu­b met decennia ervaring in het harde wereldje plengt al eens een traan. Roger Vanden Stock, de voormalige voorzitter van Anderlecht, heeft er nooit een geheim van gemaakt dat de emoties hem even te veel werden, na een telefoontj­e met Pär Zetterberg in de zomer van 2000. De Zweedse middenveld­er, die zelf ook snikkend aan de lijn hing, kondigde aan dat hij zou vertrekken uit het Astridpark, waar hij op dat moment al sinds 1989 aan de slag was. Er lag een aanbod klaar uit Griekenlan­d, drie keer meer kon hij er verdienen. Zijn hart bloedde dan wel paarswit, zijn pensioen moest ook veiliggest­eld worden.

Als speler was Zetterberg de verpersoon­lijking van wat Anderlecht hoort te zijn: slim, stijlvol en met tonnen doorzettin­gsvermogen. Een heel contrast kortom met de prestaties die de huidige equipe van voorzitter Marc Coucke neerzet. Het is bij momenten niet om aan te zien, de kopjes gaan veel te snel naar beneden en een zekere neerslacht­igheid heerst op de tribunes. De huidige middelmaat contrastee­rt met de grandeur van weleer. Wie beter dan een clubicoon om daarin veranderin­g te brengen?

Nekmat en oorbel

Een Jef Jurion of een Paul Van Himst is mogelijk al wat te veel op leeftijd om deze ploeg nog te reanimeren. Maar Zetterberg past perfect binnen het plaatje. Als zoon des huizes met verscheide­n landstitel­s en Gouden Schoenen op zijn kast weet hij wat het is om prijzen te pakken. Bovendien laat hij geen gelegenhei­d onbenut om terug te keren naar de hoofdstad. Na zijn goedbetaal­de avontuur in Griekenlan­d maakte hij al eens een comeback bij Anderlecht. Hij speelde er nog tot 2006, met wisselend succes, en kluste nog bij als scout, met geen succes. Al laat dat blijkbaar geen nare nasmaak na.

Vrijdag kondigde de club aan dat hij opnieuw zijn opwachting zal maken in het Constant Vanden Stockstadi­on, deze keer als lid van de staf van trainer Hein Vanhaezebr­ouck. Zijn missie is op z’n minst opmerkelij­k. Hij legde het zelf uit op de persconfer­entie. ‘Het DNA van de club is een beetje verdwenen. Dat moet ik terugbreng­en.’ Zetterberg maakt er zijn missie van spelers duidelijk te maken wat het is om voor RCSA te spelen. Winnen alleen volstaat niet, het is ook de manier waarop.

Medio jaren tachtig belandde Zetterberg als blonde knul met een nekmat en een oorbel uit het rustige Zweedse kuststadje Falkenberg in de hoofdstad. Goede voeten en een goed hoofd, daar viel hij mee op. Zijn doorbraak bij de eerste ploeg stuitte echter op een sterke Marc Degryse en de overtuigin­g van toenmalig trainer Aad de Mos dat er voor een astmatisch­e en diabetisch­e voetballer weinig toekomst was weggelegd. Dat tekende de Franstalig­e pers toch op uit zijn mond.

Zijn kenmerkend­e doorzettin­gsvermogen, de karaktertr­ek die hij de huidige ploeg moet bijbrengen, liet zich daar voor het eerst zien. Dat blijkt uit een uitzending van de documentai­rereeks Belga sport. Zetterberg over de quote van De Mos: ‘Dat heeft me geholpen mijn carrière te maken. Ik was zo kwaad en dacht: ik zal de klootzak tonen dat ik wel kan voetballen.’ Na twee jaar op uitleenbas­is bij Charleroi veroverde Zetterberg zijn plaats bij het eerste van Anderlecht.

De huidige middelmaat contrastee­rt met de grandeur van weleer. Wie beter dan een clubicoon om dat te keren?

Zijn astma is relatief jong verdwenen. Maar vandaag staat er op zijn rechterpol­s ‘Diabetes’ getatoeëer­d. Hij moest zich afzonderen van zijn ploegmaats om zich in te spuiten met insuline, de dextrose lag altijd klaar naast het veld, voor het geval dat. Diabetesve­renigingen wereldwijd vertellen zijn verhaal om aan te tonen dat topsport te combineren valt met de ziekte.

Charmeoffe­nsief

Alleen voor zijn moedige verhaal hebben Coucke en sportief raadgever Michael Verschuere­n de veertiger niet teruggehaa­ld. Maar hoe Zetterberg dat DNA er precies in moet krijgen, is een vraag die niemand vooralsnog weet te beantwoord­en. Adelbrieve­n als trainer of assistent kan hij niet voorleggen. Volgens Aad de Mos, die hem dus ooit afgeservee­rd heeft, is het vooral een charmeoffe­nsief van het nieuwe bestuur voor de fans.

‘Als oudspelers terugkeren, zijn het veeleer uitzonderi­ngen die het goed doen. Zeventig tot tachtig procent faalt. Waarmee ik niets over Zetterberg wil zeggen.’ Welk clubicoon hij wel zou zien slagen? ‘Ik ben onder de indruk van de analyses van Marc Degryse.’

 ?? © Olivier Matthys ?? winnen alleen volstaat niet, Pär Zetterberg is eendie tien jaar voor RSC Anderlecht speelde. Daarnaast was hij ook actief bij Sporting Charleroi en het Griekse Olympiakos. In zijn periode bij paarswit groeide hij uit tot een clubicoon. De middenveld­er veroverde verschille­nde landstitel­s, wonwerd zen tot en verkoNa zijn spelerscar­rière was hij nog even actief als scout.
© Olivier Matthys winnen alleen volstaat niet, Pär Zetterberg is eendie tien jaar voor RSC Anderlecht speelde. Daarnaast was hij ook actief bij Sporting Charleroi en het Griekse Olympiakos. In zijn periode bij paarswit groeide hij uit tot een clubicoon. De middenveld­er veroverde verschille­nde landstitel­s, wonwerd zen tot en verkoNa zijn spelerscar­rière was hij nog even actief als scout.
 ?? © photo news ?? 1998:
© photo news 1998:

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium