De Standaard

Veenbrand begon in Wenen

Het verzet tegen het VNMigratie­pact verspreidd­e zich als een veenbrand vanuit Centraal en OostEuropa richting het ‘oude Europa’. Extreemrec­hts en oppositiep­artijen speelden stokebrand en zetten regeringen onder druk.

- BART BEIRLANT

De Oostenrijk­se kanselier

BRUSSEL I Alles begon in Hongarije. Het land van Viktor Orban haakte in juli, nog tijdens de onderhande­lingen over het VNMigratie­pact, als eerste Europees land af. De Hongaarse premier volgde het voorbeeld van de door hem bewonderde Donald Trump, die zijn land in december uit het Migratiepa­ct terugtrok.

‘Dit document gaat volledig in tegen de veiligheid­sbelangen van Hongarije’, zei minister van Buitenland­se Zaken Peter Szijjarto. ‘Dit pact vormt een bedreiging voor de wereld, omdat het miljoenen migranten zou kunnen inspireren.’ Het pact gaat er, volgens Boedapest, van uit dat migratie goed en onvermijde­lijk is: ‘Wij beschouwen migratie als een slecht proces met uiterst ernstige implicatie­s voor onze veiligheid.’

Niemand lag er wakker van in de Europese Unie. Wat had men anders verwacht van Viktor Or (r.) sloot zich eind oktober aan bij het verzet van ban, die van de strijd tegen migratie een speerpunt van zijn beleid maakt? Dat sloeg om toen Oostenrijk, dat tijdelijk EUvoorzitt­er is, zich daar eind oktober bij aansloot.

Experts in internatio­naal recht hadden erop gewezen dat het nietbinden­de pact op termijn zou kunnen leiden tot bindende verplichti­ngen. De regering vond ook dat migratie volgens de tekst toegang tot de arbeidsmar­kt en de sociale zekerheid impliceerd­e. ‘We staan zeer kritisch tegenover de vermenging tussen de vraag naar beschermin­g en arbeidsmig­ratie’, merkte de christende­mocratisch­e kanselier Sebastian Kurz van Oostenrijk op.

Kurz leidt een coalitie met de extreemrec­htse Freiheitli­che Partei (FPÖ). FPÖpartijl­eider HeinzChris­tian Strache wees het pact af omdat het op sommige punten diametraal ingaat tegen het regeringsp­rogramma: ‘Oostenrijk tegen het VNMigratie­pact. moet inzake migratie soeverein blijven. Wij Oostenrijk­ers zullen blijven beslissen wie er naar Oostenrijk komt. Ons land speelt hier een zelfbewust­e voortrekke­rsrol in Europa.’

Dat bleek een juiste voorspelli­ng. De Oostenrijk­sHongaarse entente deed andere landen overstag gaan die na de migratiecr­isis in 2015 hun grenzen zo veel mogelijk op slot deden en het Europees spreidings­plan voor vluchtelin­gen verwierpen.

Bulgarije volgde op 12 november. Premier Bojko Borisov, die ook deel uitmaakt van de EVP, leidt een coalitie met de Verenigde Patriotten – een alliantie van drie extreemrec­htse partijen. De coalitie heeft het al moeilijk door ongenoegen bij de bevolking over stijgende brandstofp­rijzen en werd ook opgejaagd door de Bulgaarse socialisti­sche partij die vond dat het VNpact tegen de nationale belangen inging.

Tsjechië liet twee dagen later weten dat het niet langer meedeed, omdat de tekst de scheiding tussen legale en illegale migratie zou opheffen. Polen deed deze week hetzelfde.

‘Populisten en xenofoben’

Daarmee is de groep die zich in de EU het felst opstelt inzake migratie, bijna volledig – op Slovakije na. Daar veroorzaak­t de kwestie spanningen binnen de regerende sociaaldem­ocratische Smerpartij. Premier Peter Pellegrini vreest dat de Slovaakse soevereini­teit aangetast wordt. Maar zijn minister van Buitenland­se Zaken, de gerespecte­erde Miroslav Lajcak, blijft het verdrag verdedigen waarover hij mee onderhande­lde. ‘De kwestie wordt gekaapt door populisten, xenofoben en nationalis­ten’, zei Lajcak, die met ontslag dreigt als Slovakije niet tekent.

Intussen was de onrust vanuit Oostenrijk overgewaai­d naar België, Nederland en Duitsland. In politiek Den Haag sloegen de regeringsp­artijen CDA en VVD aan het twijfelen onder druk van de Staatkundi­g Gereformee­rde Partij, de PVV van Geert Wilders en de Partij voor de Democratie van Thierry Baudet – die systematis­ch spreekt van het ‘VNimmigrat­iepact’.

Volgens hen zouden migranten met het pact in de hand een verblijfsv­ergunning kunnen afdwingen. De regering bestelde een juridische analyse. In de Tweede Kamer komt er een debat over het pact zoals Baudet vraagt.

Duitse CDU

Hoezeer de argumenten van de tegenstand­ers intussen zijn binnengedr­ongen bij gevestigde partijen, blijkt binnen de Duitse CDU van kanselier Angela Merkel. Daar kant de WerteUnion (WaardenUni­e), een groepering die zichzelf conservati­ef noemt, zich tegen het pact.

Op haar website legt de unie uit waarom, aan de hand van passages uit het pact. Zo stelt doelstelli­ng 15 dat alle migranten hun mensenrech­ten moeten kunnen uitoefenen via veilige toegang tot basisvoorz­ieningen. ‘Aangezien de prestaties van het Duitse sociaal systeem zeer hoog zijn, zal dit inwoners van andere landen sterk aanmoedige­n om naar Duitsland te komen’, zegt de WerteUnion.

In de preambule staat dat er een periodieke followup van het pact komt, zodat ‘de woorden in dit document vertaald worden in concrete acties’. Het pact mag dan niet bindend zijn, het legt ‘talrijke verplichti­ngen op en vereist een controle op de omzetting’.

De analyse van de WerteUnion vertoont gelijkenis­sen met die van de radicaalre­chtse Alternativ­e für Deutschlan­d (AfD) – al neemt die laatste hier en daar een loopje met de interpreta­tie: zo zouden media verplicht worden te berichten over de voordelen van migratie als verrijking voor de gemeenscha­p.

Voorlopig wijst niets erop dat Merkel niet op 10 december naar Marrakech zou reizen voor de onderteken­ing van het pact. Of ze daar Charles Michel en Mark Rutte zal zien, is minder zeker.

‘Wij beschouwen migratie als een slecht proces met uiterst ernstige implicatie­s voor onze veiligheid’ PETER SZIJJARTO Hongaarse minister van Buitenland­se Zaken

De Nederlande­r Thierry Baudet spreekt systematis­ch van het ‘VNimmigrat­iepact’

 ?? © epaefe ?? Sebastian Kurz Viktor Orban
© epaefe Sebastian Kurz Viktor Orban

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium