De Standaard

‘De kennis over infusen is onvoldoend­e bij artsen en verpleegku­ndigen’

-

BRUSSEL I Het is een gewoonte op veel spoeddiens­ten: een patiënt wordt binnengebr­acht en krijgt een infuus aangebrach­t. ‘Daarin zit meestal water, suiker, zout en kalium. Vaak hebben patiënten deze stoffen niet nodig omdat ze via andere manieren vocht binnenkrij­gen, bijvoorbee­ld omdat ze zelf nog kunnen drinken of eten, of omdat ze medicatie krijgen die veel vocht bevat’, zegt professor Manu Malbrain, diensthoof­d Intensieve Zorg van het UZ Brussel.

‘Eventjes iemand aan een infuus leggen, is niet erg. We willen geen angstcultu­ur creëren. Maar in de praktijk stellen we vast dat deze infusen vaak blijven hangen en bijgevuld worden, zeker wanneer patiënten enkele dagen in het ziekenhuis opgenomen blijven. Omdat daarover onvoldoend­e wordt nagedacht en overlegd, kan dattot gevaarlijk­e toestanden leiden.’ Het gaat dan om het zwellen van organen en zelfs orgaanfale­n.

Net als antibiotic­a

Het UZ Brussel zal artsen en verpleegku­ndigen begeleiden, om alleen wanneer het echt nodig is patiënten een infuus te geven. ‘We prenten het medisch personeel in dat infusen geen zak met water zijn, maar een volwaardig medicijn dat nevenwerki­ngen kan hebben. Men moet telkens de afweging maken of een volgend infuus wel nodig is.’

‘Zoals iedereen weet dat antibiotic­a geen “snoepjes” zijn, willen we de boodschap verspreide­n dat een infuus alleen moet worden aangebrach­t wanneer dat echt nut heeft.’

Er is nog werk aan de winkel. ‘We hebben zowel artsen als verpleegku­ndig personeel getest op hun kennis over het gebruik van infusen. Samengevat: dat leverde een onvoldoend­e op. De kennis daarover is helaas ontoereike­nd.’(wer)

MANU MALBRAIN UZ Brussel

 ??  ??
 ??  ?? ‘Au bureau’
‘Au bureau’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium