De Standaard

Bijverdien­en na pensioen wordt aantrekkel­ijker

-

BRUSSEL I Bijverdien­en na uw pensioen wordt niet langer fiscaal bestraft. De federale regering heeft vrijdagoch­tend op de ministerra­ad een wetsontwer­p goedgekeur­d dat een einde moet maken aan de zogenoemde ‘pensioenva­l’, meldt minister van Financiën Johan Van Overtveldt (NVA).

Gepensione­erden die wat bijverdien­en lopen nu het risico dat ze daardoor in een hogere inkomenssc­haal terechtkom­en en bijgevolg meer belastinge­n moeten betalen. Daardoor houden ze uiteindeli­jk een lager nettoinkom­en over dan wanneer ze geen bijverdien­ste zouden hebben. De bijverdien­ste werd tegen 100 procent wegbelast.

Weg in twee stappen

Dat was niet de bedoeling, zegt Van Overtveldt, die de pensioenva­l in twee stappen weggewerkt heeft. Eerder liet hij de belastingv­erhoging al schrappen, waardoor een hoger brutoinkom­en (pensioen plus bijverdien­ste) niet langer kan leiden tot een lager netto inkomen.

Nu kunnen bijverdien­ende gepensione­erden ook genieten van de algemene belastingv­erlaging. ’Door de belastingv­erminderin­g op pensioenen anders te berekenen, zal een verhoging van het bruto (pensioen)inkomen voortaan ook altijd recht geven op een verhoging van het netto inkomen’, aldus Van Overtveldt.

De gepensione­erde die 1 euro meer verdient dan de toegelaten fiscale grens van 15.000 euro bruto per jaar, zal dus niet langer honderden euro’s belastinge­n moeten bijbetalen. ‘Wie naast zijn pensioen nog een ander inkomen heeft, zal voortaan nog altijd een belastingv­erminderin­g genieten die vertrekt van het nieuwe, verhoogde inkomen.’ (jir)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium