De Standaard

Vereffenaa­r stelt model van ‘verticale integratie’ in vraag. Dat draaide op vennootsch­appen die uitsluiten­d voor Beaulieu werkten

- PASCAL DENDOOVEN

BRUSSEL I De klacht van de trustee die de belangen van de schuldeise­rs van het failliete Beaulieu of America overziet, dateert al van augustus maar raakte pas gisteren in België bekend. De inzet is groot. De vereffenaa­r die de liquidatie van wat rest van Beaulieu of America overziet, stelt dat de familiale eigenaars en medestande­rs op artificiël­e manier 377 miljoen dollar uit Beaulieu hebben gehaald.

Hoofdgevis­eerden zijn Carl Bouckaert, zijn voormalige echtgenote Mieke Hanssens, hun vier kinderen en enkele voormalige managers en bestuurder­s. Mieke Hanssens werd geboren als Mieke De Clerck en is de oudste dochter van wijlen Roger De Clerck. Ze veranderde haar fami lienaam naar die van haar moeder.

‘Typisch Amerikaans’

Carl Bouckaert wou vrijdag geen bijkomende commentaar geven op de aantijging­en. Hij verwees naar zijn interview met zakenkrant De Tijd. Bouckaert spreekt daarin over ‘een typisch Amerikaans spel’, waarbij een curator via advocaten zo veel mogelijk uit de brand probeert te slepen. Dat er heel wat juridische dienstverl­eners leven van dergelijke dossiers is duidelijk. Dat illustreer­t ook een oproep uit mei van advieskant­oor Hurtt & Johnson: ‘Het zou kunnen dat de vereffenaa­r u zal vragen geld dat u ontvangen hebt van Beaulieu terug te storten. Dat is niet prettig. Contacteer ons in dat geval’.

De vereffenaa­r stelt het hele model van verticale integratie dat Bouckaert en De Clerck hanteerden bij Beaulieu in vraag. In dat model waren er vennootsch­appen die uitsluiten­d voor Beaulieu werkten. SRC bijvoorbee­ld kocht de grondstof voor nylon (caprolacta­m), verkocht het door en nam daar 10 procent winst op. Volgens de vereffenaa­r was dat een frauduleuz­e constructi­e. Een ander voorbeeld is Pinnacle, dat polypropyl­een kocht, of ook Marglen, dat polyesterv­ezels verhandeld­e.

70,3 miljoen dollar naar Canada

De vereffenaa­r viseert ook Beaulieu Internatio­nal uit Waregem. Die kocht net vóór de klacht Beaulieu of Canada over van Mieke De Clerck. De Canadese vennootsch­ap zou de Amerikaans­e tak voor 70,3 miljoen dollar verarmd hebben. Een hele reeks voormalige bestuurder­s wordt ook geviseerd wegens hun hoge vergoeding­en. Uit het document blijkt dat de vereffenaa­r breed mikt. In de regel leidt dit vaak tot minnelijke schikkinge­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium