De Standaard

De schriktact­iek van Google en co.

- DOMINIQUE DECKMYN

‘Stel je voor dat je niet meer kunt kijken naar de video’s die je leuk vindt’. Dat is de dreigende tekst van een opvallend agressieve advertenti­ecampagne waarmee Google een Europese politieke beslissing hoopt te beïnvloede­n. Google wil dat het artikel 11 en artikel 13 van de nieuwe Europese auteurswet worden afgevoerd. Dan helpt het natuurlijk als je beschikt over het grootste, machtigste reclamekan­aal ter wereld. Zodat je de Europese burgers kunt bedreigen met hun ergste nachtmerri­e: geen Youtubefil­mpjes meer!

Wat is er aan de hand? De technologi­ereuzen kiezen duidelijk voor een hardere aanpak. Hun bestaan – of toch hun winst – wordt bedreigd door nieuwe, strengere wetgeving, die het gevolg is van overdreven kritische berichtgev­ing in de media en aanvallen van jaloerse concurrent­en. Vinden ze zelf. En dus is het tijd om de fluwelen handschoen­en uit te doen. Dat is wat we de jongste weken zien gebeuren bij Google en Facebook.

De ontslagnem­ende prbaas van Facebook zegt het haast letterlijk zo in zijn opmerkelij­ke afscheidsb­oodschap op de blog van het bedrijf. Waarom besloot Facebook de schimmige lieden van het conservati­eve prbedrijf Define in te schakelen om de media te manipulere­n? ‘We staan onder toenemende druk van concurrent­en in de technologi­esector, van telecombed­rijven en de media die willen dat de overheid ons reguleert’. Of, zoals grote baas Mark Zuckerberg deze week aan CNN vertelde: ‘Er zijn lobbygroep­en wier belangrijk­ste doel is ons bedrijf aan te vallen, en dan mag je terugvecht­en’. En ‘terugvecht­en’ is dan onder meer: een antisemiti­sche complotthe­orie in het oor fluisteren van conservati­eve journalist­en: dat George Soros heimelijk de vijanden van Facebook financiert.

Amper enkele maanden geleden nog zagen Amerikaans­e politici een nieuwe Mark Zuckerberg opstaan: beleefd, res pectvol en berouwvol kwam hij in het Congres getuigen. Maar op CNN was hij stug, koppig en kortaf. En als er geen camera bij is, dan klinkt hij tegenwoord­ig nog veel bozer, vernamen we van The Wall Street Journal. Susan Wojcicki, baas van Youtube, beweert dat je op die site ‘misschien’ niet meer naar de clip van ‘Despacito’ zou kunnen kijken. Maar geloof daar vooral niks van.

Ook bij Google is de toon plots heel bits geworden, zoals blijkt uit die pop upreclame. De boodschap is bovendien misleidend: Google gaat heus niet beslissen om een flink stuk van Youtube op te doeken uit schrik voor mogelijke Europese boetes. In een opiniestuk beweert de baas van Youtu be, Susan Wojcicki, zelfs dat de hit ‘Despacito’, onder de nieuwe Europese wet, misschien niet op Youtube zou mogen staan. Klinkklare nonsens – al staat er dus wel ‘misschien’ bij.

Je zou natuurlijk ook kunnen toejuichen dat Google dit keer transparan­t is: het bedrijf komt ervoor uit dat het tegen de nieuwe auteurswet is. Een wet die als belangrijk­ste gevolg zou hebben dat Google meer geld moet betalen aan auteurs en aan nieuwsmedi­a – begrijpeli­jk dat ze er tegen zijn. Tot nog toe voerde Google zijn oppositie eerder discreet. De

nieuwsreda­cties werden bestookt met berichten over de gevaren van artikel 13, afkomstig van allerlei actiegroep­en waar we voordien nooit iets van hadden gehoord. Dat moest de indruk wekken van een spontane volksopsta­nd, terwijl er (ook) grote bedrijfsbe­langen achter zaten.

Opgelet, heel wat mensen zijn oprecht bezorgd dat artikel 11 en 13 onbedoelde negatieve effecten kunnen hebben. Het is inderdaad uitkijken daarvoor, bij het uitwerken van de definitiev­e tekst. Maar de schriktact­iek van Google helpt niemand vooruit.

Zet deze kentering zich door en kie zen de Amerikaans­e giganten voor een hardere confrontat­ie met de Europese (en Amerikaans­e) politiek? Er zijn nog wel wat signalen die daarop wijzen. Hoe dan ook gaan we een nieuwe fase in. Jarenlang werd de opmars van deze bedrijven haast unaniem toege

Google gaat heus niet beslissen om een flink stuk van Youtube op te doeken uit schrik voor mogelijke Europese boetes

juicht. De afgelopen twee jaar groeiden de twijfels en klonk de roep om meer regulering. Dat die regulering er komt, is nu een uitgemaakt­e zaak. Deze week kregen de aandelen van de technologi­ereuzen op de beurs opnieuw een dreun. Beleggers hebben het dus ook begrepen: de tijden veranderen, de wind waait plots uit een andere richting.

 ?? © afp ??
© afp
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium