De Standaard

REUZEN EN OLIE HALEN WALL STREET ONDERUIT

- JAN REYNS

Alweer een spectacula­ire week: de Amerikaans­e aandelenbe­urzen verloren tussen 3 en 4% en de olieprijs dook vrijdag 7%. Daarmee staat Wall Street nu ook tegenover het jaarbegin in het rood, terwijl de olieprijs in amper een maand tijd bijna een kwart lager dook.

Koren op de molen van het steeds aanzwellen­de legertje dat bewijzen verzamelt voor de vertragend­e economie. ‘Groeizorge­n duwen olieprijs naar 50 doller per vat’, was een kop die de online verslaggev­ers in de VS niet konden laten liggen. In Europa vulden ze 60 dollar in (voor de duurdere Brentolie) en ze konden aan hun weekend beginnen.

Zeker is dat het sentiment fors is gezakt, maar hoe moeten we dan verklaren dat de Europese beurzen het er deze week veel beter van afbrachten dan Walll Street? De terugval bleef hier voor sommige indices zelfs beperkt tot minder dan 1%. De Bel20 was weer het lelijke eendje met 2,5%. De Europese beurzen zijn gevoeliger voor de wereldhand­el, maar de euro zakte: dat compenseer­t. Maar de zwakte van Wall Street heeft vooral te ma ken met de correctie bij de grote tech en internetaa­ndelen. Reuzen als Apple, Amazon, Google, Facebook en nog een paar andere zijn goed voor ongeveer de helft van de S&P500 index. Terwijl ze al jaren bijna in hun eentje de klim van Wall Street trokken, halen ze nu de

De terugval van de Amerikaans­e internetre­uzen hoeft niet negatief te zijn voor het gros van de mensen, maar het kost Wall Street wel zijn pluimen

Amerikaans­e beurzen naar beneden. Dat heeft minder te maken met economisch­e groei als wel met de wet van de grote getallen en de steeds grotere tegenwind die deze machtige groepen ondervinde­n. De rek in enerzijds het binnenhale­n van alle winsten en anderzijds wei nig of niets teruggeven zou er wel eens uit kunnen zijn.

Dat hoeft niet negatief te zijn voor het gros van de mensen, maar het kost Wall Street wel zijn pluimen. En er is nog iets waar de Amerikaans­e beurzen vandaag on der lijden: de lagere olieprijs. Dankzij de shale oil, olie uit schalieges­teente, is de VS een oliemacht geworden. Uiteraard staan de beurskoers­en van de bedrijven uit de olieindust­rie nu zwaar on der druk.

De val van de olieprijs mag wel wat gerelative­erd worden. Het gaat erg hard, maar het peil van 75 dollar van even geleden leek een overdrijvi­ng naar boven (zie grafiek over drie jaar). Precies omdat de VS zo’n grote olieproduc­ent is geworden, die snel de productie kan verhogen als de prijs klimt. De klim van de olieprijs was ook ingegeven door de Amerikaans­e boycot van olieproduc­ent Iran, maar nu blijkt dat dit de olieuitvoe­r van dat land weinig raakt. Amerikaans­e handelaars zeggen ook dat de val van de olieprijs deze week gebeurde in een markt met weinig handel. Donderdag bleef Wall Street gesloten en gisteren was er maar een halve dag handel.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium