De Standaard

Black Friday voor kampioen

Club Brugge is met een valse noot aan de terugronde begonnen. Op eigen veld ging het met 1–3 de boot in tegen Zulte Waregem, waar Theo Bongonda met twee goals de grote uitblinker was.

- Jupiler Pro League MICHAEL DELBEKE

Felicitati­es voor Theo Bongonda:

BRUSSEL I Het Jan Breydelsta­dion maakte zich voor de wedstrijd vast klaar voor een feestje. Tijdens de heenronde pakte Club Brugge tegen de vier andere WestVlaams­e eersteklas­sers immers telkens de volle buit, steeds met minstens drie doelpunten verschil zelfs. Met Zulte Waregem als bezoekende ploeg stonden de sterren voor Club dus gunstig om het tweede deel van de reguliere competitie met stijl in te zetten.

Lastig voetballen

Dat was echter buiten scheidsrec­hter Boucaut gerekend: na 12 minuten bracht Nakamba de doorgebrok­en Bongonda ten val, waarop Harbaoui via de stip zijn werk deed. Een ferme klap voor blauwzwart, dat met de geblesseer­de Danjuma en Dennis enkele aanvallend­e flankspele­rs miste. Schrijvers probeerde de tegengoal meteen goed te maken, maar bij gebrek aan aanspeelmo­gelijkhede­n schoot de Limburger over.

Zulte Waregem legde offensief niet veel meer op de mat voor de in het Jan Breydelsta­dion. rust, maar ook het op de gelijkmake­r beluste Club Brugge had het lastig om te voetballen. Vanaken kopte een prima voorzet van Vormer buiten kader, enkele minuten later trapte de Rode Duivel een indirecte vrije trap na een terugspeel­bal op de lat.

Ook Buffel miste kort voor de rust een geweldige kans voor Essevee, maar gelukkig voor hem maakte de goed gevolgde Bongonda gebruik van de verwarring om de 0–2 binnen te tikken. Essevee aan het feest bij de rust, een scenario waar vast niemand rekening mee had gehouden.

Leko stuurde Amrabat mee het veld op voor de tweede helft, waardoor linksvoor ad interim Rits mocht binnenblij­ven. De krachtmeti­ng met zijn Waregemse tegenhange­r had hij sowieso al verloren: Bongonda, eerder al goed voor de 0–2, raakte vijf minuten na de koffie probleemlo­os in de zestien waar hij via de rug van Mata de 0–3 in doel knalde. De klasse van Bongonda is weliswaar al even bekend, maar nee, hier had Club écht niet op gerekend.

De landskampi­oen leek zo uit zijn lood geslagen dat het aanvallend nog weinig voor de dag kon brengen, Harbaoui dreef mee op het goede elan van Bongonda en zorgde bijna voor 0–4. Het was echter Zulte Waregem zélf dat de wedstrijd in leven hield: een kwartier voor tijd devieerde De fauw, exClub, een voorzet van Vormer in doel.

Aan initiatief ontbrak het niet bij de landskampi­oen, maar de vierde competitie­zege van het seizoen kwam niet meer in gevaar voor Zulte Waregem. Club blijft achter met 6 op 21 in de Jupiler Pro League.

Mats Rits, linksvoor ad interim, verloor de krachtmeti­ng met zijn tegenhange­r Theo Bongonda

?? © Nico Vereecken/photo news ?? de voormalige belofteint­ernational scoorde tweemaal
© Nico Vereecken/photo news de voormalige belofteint­ernational scoorde tweemaal