De Standaard

Iedereen blij met Japanse invasie in Sint-Truiden

Een Japans ITbedrijf heeft STVV overgenome­n. Met succes: het aanvankeli­jk wantrouwen is weggeëbd, de resultaten zijn goed.

-

SINTTRUIDE­N I Een paar weken geleden is Taverne Kanarie rechtover Stayen weer opengegaan. Onder impuls van de nieuwe Japanse bestuurder­s zelfs, want die beschouwen het supporters­lokaal als beschermd patrimoniu­m van de STVVfans. Die supporters, die eerder al een Japanse vlag in hun vak ophingen, reageerden al via Facebook: ‘Dankuwel Japanners! Voetbal, volk en vuur.’

Vijf bestuurder­s, vijf spelers en een kinesist komen uit het land van de Rijzende Zon. Het lijkt een geslaagd huwelijk tussen STVV en DMM.com. Het Japanse onlinebedr­ijf – met 3.000 werknemers en een omzet van 1,5 miljard euro – bezat onder het bewind van Roland Duchâtelet al 20 procent van de aandelen en kocht eind november 2017 de hele club op. Hoeveel de Japanners precies betaalden, blijft een goedbewaar­d geheim.

Wat wel vaststaat: de dynamiek van ceo Takayuki Tateishi – die deze zomer dertien versterkin­gen haalde – en de goede resultaten onder de nieuwe coach Marc Brys hebben blijkbaar een ommekeer veroorzaak­t.

Want, jawel, er was best wel wat huiver tijdens de Japanse invasie. Zeker toen bij de overname bekend werd gemaakt dat Takashitsu­kasa Kameyama, de op richter van DMM.com, in zijn beginjaren zijn fortuin had vergaard met seksvideo’s. SintTruide­n mag dan wel zijn Chaussée d’Amour hebben, maar een pornokonin­g op Stayen? In Tokio werden intussen de schouders opgehaald en in Limburg stierf het verhaal een stille dood.

Waar de nieuwe bestuurder­s wel al spijt van hebben: op de nieuwjaars­receptie werd sushi opgediend. Die werd bereid door speciale sushichefs die werden overgevlog­en uit Japan. ‘De sushi in België stelt niet veel voor’, liet ook speler Daichi Kamada zich al eens ontvallen. Opnieuw gingen veel wenkbrauwe­n omhoog. ‘Terwijl de Japanners met die sushi alleen maar een goede beurt wilden maken’, reageert voorzitter David Meekers.

Waarom precies de ITgigant DMM.com een Belgisch voetbalclu­bje uit Haspengouw opkocht – dat trouwens speelt in een multifunct­ioneel stadion dat nog steeds eigendom is en wordt geexploite­erd door Duchâtelet –, noemt ook Meekers nog steeds ‘de vraag van 1 miljoen’. En die vraag heeft Meekers al veel ge kregen. ‘Al geloof ik niet dat ze STVV louter als een opleidings­club zien, waar ze spelers voor groot geld kunnen doorverkop­en. Ze bekijken het vooral op de lange termijn. DMM.com geldt in Japan als een startupgoe­roe. Ze willen ervaring opdoen in voetballan­d België, om dan door te groeien.’ En hoewel ze het niet luidop willen zeggen, leeft binnen de club wel de ambitie op binnen de drie jaar Playoff 1 (en Europees voetbal) te halen. Want: op termijn moet de investerin­g natuurlijk wel opbrengen.

En dat begint al bij Skyperfect.tv, een televisiez­ender die alle wedstrijde­n van STVV uitzendt in het voetbalgek­ke Japan. ‘Onderschat die tvcoverage niet’, zegt Meekers. ‘Een speler als Wataru Endo is razend populair in zijn land. Wanneer hij bijvoorbee­ld terugkeert na een interlandb­reak, staan er dertig journalist­en hem op te wachten op de luchthaven.’

Legertje perslui

De Japanse spelers worden ook hier gevolgd: tijdens de match door drie à vier journalist­en van het Japanse persbureau Kyodo News, bijvoorbee­ld. Er is intussen ook een Japanse versie van de clubwebsit­e en naar aanleiding van de match tegen landskampi­oen Club Brugge, landde er zelfs een heel leger perslui in SintTruide­n. Dat was meteen de gedroomde citymarket­ing: de toeristisc­he gids van de stad werd prompt in het Japans vertaald. (fbu)

Waarom ITgigant DMM.com een Belgisch voetbalclu­bje opkocht, blijft de vraag van 1 miljoen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium