De Standaard

Ramos, Ronaldo en de dokters

Voor Real Madrid lijken de dopingrege­ls de voorbije jaren net iets soepeler te zijn toegepast dan voor andere teams en – vooral – andere sporttakke­n.

- MARK EECKHAUT IN SAMENWERKI­NG MET DER SPIEGEL EN EIC

BRUSSEL I Sergio Ramos, de kapitein van Real Madrid, moest na de Champions Leaguefina­le in 2017 een dopingtest doen. Die test bleek een ‘afwijkend analyseres­ultaat’ op te leveren. Maar er kwamen geen gevolgen, omdat de Uefa aanvaardde dat het om een vergissing ging. De dopingtest van Sergio Ramos raakte nooit eerder bekend. Dat alles blijkt uit de data van Football Leaks die via het Duitse weekblad Der Spiegel met het onderzoeks­netwerk EIC en De Standaard werden gedeeld.

Op zondag 4 juni 2017 kwam een urinestaal binnen in het dopinglabo­ratorium in Seibersdor­f, net buiten Wenen in Oostenrijk. Het staal kwam uit Wales, waar de avond voordien in Cardiff de Champions Leaguefina­le tussen Juventus en Real Madrid was gespeeld. Real won die wedstrijd.

Een maand later, op 5 juli, vertrokken de resultaten van het dopingonde­rzoek naar het hoofdkwart­ier van de Uefa in Genève. De laboranten, zo bleek, hadden sporen van het verboden dexamethas­on gevonden in het staal dat behoorde aan Sergio Ramos.

Chronische pijn

Dexamethas­on is een corticoïde dat ontsteking­sremmend en pijnstille­nd werkt. Het versterkt ook de concentrat­ie. Het product staat op de dopinglijs­t van het Wada.

De regels van de Uefa zijn dui delijk. Dexamethas­on mag toegediend worden voor de wedstrijd, maar de teamdokter moet het wel schrifteli­jk vermelden tijdens het dopingonde­rzoek. En dat deed de teamdokter van Real Madrid niet. Als de dokter dat niet doet en er wordt bij de analyse dexamethas­on gevonden, dan wordt dat beschouwd als een verdacht dopinggeva­l.

Een werknemer van de antidoping­eenheid van de Uefa contacteer­de Ramos een paar dagen na de positieve analyse en die antwoordde schrifteli­jk ‘dat hij een dag voor de wedstrijd behandeld was door de teamdokter.’ Ramos voegde er een rapport van de teamdokter bij. In dat rapport nam de dokter alle schuld op zich. Hij zei dat hij Ramos de dag voor de wedstrijd twee injecties had gegeven, een in de knie en een in de schouder, omdat Ramos leed aan ‘chronische pijn’.

‘Vergeten te melden’

De dokter zei dat hij was vergeten te melden dat het om inspuiting­en met dexamethas­on ging. Hij had zich, zo zei hij, vergist. Hij had namelijk wel de merknaam van een ander product in het begeleiden­d schrijven gemeld. Het ging om Celestone Chronodose, een middel dat vergelijkb­are effecten heeft als dexamethas­on. Ook dat middel staat op de verboden lijst.

De dokter verklaarde twee vergelijkb­are medicijnen te hebben verward. Een menselijke fout te wijten aan de euforie en de chaos

 ?? © dsfotomont­age ??
© dsfotomont­age

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium