De Standaard

Alice verhuist uit Wonderland, Zwitserlan­d

-

Alice Weidel, de fractievoo­rzitster van de AfD in de Bundestag, verhuist met haar vrouw en kinderen naar Duitsland.

BRUSSEL I Met het privéleven van politici houden de meeste Duitse journalist­en zich zelden bezig – toch in hun publicatie­s en uitzending­en. Maar de verhuizing­sperikelen van Alice Weidel, de 39jarige fractievoo­rzitster van de radicaalre­chtse Alternativ­e für Deutschlan­d (AfD), haalden gisteren wel zowat alle nieuwssite­s en kranten. Vooral omdat er al lang vragen zijn rond de woonplaats van Weidel: woont ze in Duitsland, zoals het hoort voor een Duits parlements­lid, of woont ze eigenlijk bij haar vrouw en hun twee zoontjes in Zwitserlan­d?

Weidels levenspart­ner Sarah is Zwitsers en ze werkt, als filmproduc­er, in Zwitserlan­d. Volgens de Duitse politica is het dan ook ganz normal dat zij een tweede woning heeft in Zwitserlan­d. De zoontjes wonen bij hun moeder, maar zoals elke ‘tweede ouder’ wil Alice graag zo veel mogelijk tijd doorbrenge­n bij haar gezin. Maar haar hoofdverbl­ijfplaats ligt in Duitsland, beweert ze.

Toch komt er nu een einde aan het Zwitserse verblijf, bevestigde haar woordvoerd­er vrijdag. De familie verhuist, naar Weidels kieskring aan de Bodensee. Tijdens de zittingswe­ken van het parlement zal Weidel zelf – zoals nu, en zonder gezin – in haar ambtswonin­g in Berlijn verblijven.

Multikulti

Volgens de Süddeutsch­e Zeitung (SZ) zitten er nog andere motieven achter de verhuizing. Weidel en haar vrouw zouden in Zwitserlan­d niet meer echt welkom zijn in Biel of Bienne, het stadje op de grens tussen het Duitstalig­e en het Franstalig­e deel van Zwitserlan­d, waar ze al een paar jaar wonen. Biel staat bekend als heel ‘multikulti’. Weidel en haar partner, die in de cultuursec­tor actief is, namen er actief deel aan de nogal linkse cultuurscè­ne.

Maar volgens de SZ begonnen buren en kennissen in Biel steeds meer aanstoot te nemen aan Weidels politieke ideeën. Hoe ze die kon verzoenen met haar gezinssitu­atie – de partner van de antimigrat­iepolitica is, al naargelang van de bron, afkomstig uit India of Sri Lanka, hun twee zoontjes hebben een donkere huidskleur – werd voor veel stadsgenot­en een raadsel. Uitnodigin­gen voor feestjes vielen steeds minder in de bus. (kdr) Vital Kamerhe (l.) steunt de kandidatuu­r van (r.)

Weidel en haar partner namen actief deel aan de nogal linkse cultuurscè­ne

 ?? © afp ?? Félix Tshisekedi
© afp Félix Tshisekedi

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium