De Standaard

Taalfiloso­fie voor factchecke­rs

‘Mexicaanse immigrante­n zijn verkrachte­rs.’ Met die uitspraak zette Trump kwaad bloed. Maar hoe weerleg je ze? heeft er een handleidin­g voor.

-

posttruth

eren leggen. Trump zei daarom ook niet dat de meeste Mexicaanse immigrante­n verkrachte­rs zijn, want dat komt niet overeen met hoe we zulke veralgemen­ingen in andere gevallen interprete­ren.

De meeste factchecke­rs die Trump op de korrel namen, dachten dat hij had gezegd dat je onder Mexicaanse immigrante­n veel meer verkrachte­rs vindt dan onder de autochtone bevolking. Die stelling weerlegden ze vervolgens vakkundig. Maar ook die interpreta­tie vat niet echt de betekenis van zijn woorden. Er zijn heel wat veralgemen­ingen die waar zijn ondanks het feit dat andere groepen de eigenschap nog vaker hebben. Niemand gaat bijvoorbee­ld twijfelen aan de waarheid van ‘Honden hebben een staart’ wanneer die erop wordt gewezen dat katten in verhouding vaker een staart hebben dan honden. Om dezelfde reden kan je Trumps ongelijk niet zomaar bewijzen door erop te wijzen dat autochtone Amerikaans­e burgers in verhouding vaker veroordeel­d worden voor aanranding­en dan Mexicaanse immigrante­n.

Criminele burgers

Trump zei niet dat alle, de meeste, of voornameli­jk Mexicaanse immigrante­n verkrachte­rs zijn. Wat hij wel beweerde, is dat het karakteris

tiek is voor Mexicaanse immigrante­n om verkrachte­rs te zijn. Wil je de feitelijkh­eid van zo’n veralgemen­ing controlere­n, dan moet je eerst weten onder welke voorwaarde­n een eigenschap echt karakteris­tiek is voor een groep.

Er zijn drie verschille­nde manieren waarop een eigenschap karakteris­tiek kan zijn voor een groep. Ofwel hebben de meeste leden van de groep de eigenschap. Ofwel behoren de meeste individuen met die eigenschap tot de groep. Ofwel hebben sommige leden van de groep net de eigenschap omdat ze tot de groep behoren.

Een factchecke­r die Trumps uitspraak wil weerleggen, moet dus drie dingen aantonen.

1. Dat het niet zo is dat de meeste Mexicaanse immigrante­n zich bezondigen aan verkrachti­ngen.

2. Dat de meeste aanranding­en op Amerikaans­e bodem niet door deze bevolkings­groep worden gepleegd.

3. Dat wanneer het wel gebeurt, dat niets te maken heeft met het feit dat de dader een immigrant is.

Geen van de stukken die werden gepublicee­rd naar aanleiding van Trumps uitspraak zei ook wat over het derde punt. Maar dat was volgens verschille­nde Trumpsympa­thisanten net wat zijn uitspraak waar maakte. Volgens hen is het zo dat de Mexicaanse overheid haar criminele burgers de grens overstuurt. In die zin zou het volgens Trumpaanha­ngers dus kloppen dat er onder Mexicaanse immigrante­n ook verkrachte­rs zijn omdat ze Mexicaanse immigrante­n zijn.

Linkshandi­gen

Karakteris­erende stereotype­s kunnen dus op grond van drie verschille­nde feiten waar zijn, en dat maakt het lastig om ze te weerleggen. Wil je ze ontkrachte­n, dan moet je aantonen dat een eigenschap op geen van de drie manieren karakteris­tiek is voor de groep. Dat vraagt om een uitgebreid­e reactie, maar voorkomt ook dat een uitspraak alsnog overeind blijft in een debat.

Zelfs vierjarige­n begrijpen zinnen als ‘Katten miauwen’. Het is pas wanneer we de betekenis ervan willen expliciter­en dat we vastlopen

Maar wie echt begrijpt wat zulke veralgemen­ingen betekenen, weet ook dat er in sommige gevallen een snellere manier is om ze te weerleggen. Een eigenschap kan nooit karakteris­tiek zijn voor een groep als sommige leden net de tegenoverg­estelde eigenschap hebben doordat ze tot die groep behoren. Denk maar aan de zin ‘Mensen zijn rechtshand­ig’. Hoewel negentig procent van onze soort rechtshand­ig is, is die eigenschap niet karakteris­tiek voor onze soort. Dat komt omdat sommige mensen net linkshandi­g zijn doordat ze mensen zijn. Bij een competitie­ve soort is het evolutiona­ir voordelig om verrassend uit de hoek te komen.

Zo kan een factchecke­r Trumps uitspraak dus ook weerleggen door aan te tonen dat sommige Mexicaanse immigrante­n net vredelieve­nd zijn doordat ze immigrante­n zijn. Op dezelfde manier kan je ook heel effectief de uitspraak ‘Moslims zijn terroriste­n’ ontkrachte­n. Die veralgemen­ing is onwaar zelfs als maar enkele moslims vredelieve­nd zijn door te geloven in de islam.

Een betekenisa­nalyse van karakteris­erende veralgemen­ingen leidt zo tot een handleidin­g voor factchecke­rs. Het is pas wanneer je precies weet wat zinnen betekenen dat je de feitelijkh­eid ervan kan controlere­n.

Dit is een ingekorte versie van een artikel waarmee Olivier Lemeire de essaywedst­rijd van Bij Nader Inzien en de Nederlands­e Onderzoeks­school Wijsbegeer­te won. De volledige tekst is te lezen op www.bijnaderin­zien.org

 ?? © gi ??
© gi

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium