De Standaard

STINKENDE PRAALWAGEN­S

- PETER VANDERMEER­SCH

Het gevoel bekroop me afgelopen week weer eens. Terwijl ik op mijn Amsterdams­e redactie de buitenland­se kranten zat door te nemen (Belgische, Franse, Duitse, Britse en natuurlijk de geweldige New York Times) bedacht ik me dat er in het buitenland zo weinig aandacht is voor wat er in dit land gebeurt. Het is een merkwaardi­ge paradox: verblind door de hordes drugsen sekstoeris­ten die van Amsterdam een halfonleef­bare stad maken, hebben de meeste Nederlande­rs nog steeds de indruk dat de wereld nauwgezet in het oog houdt wat er in hun land gebeurt. Terwijl die wereld er eigenlijk niet naar omkijkt.

Toegegeven, we haalden de voorbije dagen enkele krantenkop­pen in het buitenland. Hier en daar werd opgemerkt dat Oranje (30 tegen Duitsland; 11 tegen België; 20 tegen Frankrijk en nog eens 22 tegen Duitsland) aan een voorzichti­ge comeback bezig is, maar de jubelende toon van sommige Nederlands­e media (De Telegraaf: ‘Frenkie de Jong ging wijzen zoals Johan Cruijff in zijn beste dagen’) verstomde ergens aan de grens tussen Nederland en Duitsland.

Veel media besteedden de afgelopen week ook aandacht aan de uit de hand gelopen manifestat­ies bij de intochten van Sinterklaa­s. Voorstande­rs van Zwarte Piet in Eindhoven en elders slingerden schokkende woorden in het gezicht van vreedzaam betogende tegenstand­ers. Leuzen als ‘vuile kutneger’, ‘ga terug naar je eigen land’, ‘kruip een boom in’ waren niet uit de lucht. De Amerikaans­e historicus en Nederlandk­enner James Kennedy zei hierover in NRC: ‘Achter de kleur van Zwarte Piet ligt de vraag wie eigenlijk mag bepalen wat Nederlands­e cultuur is.’

Tussendoor haalde de Nederlande­r Emile Ratelband The Late Show van Stephen Colbert. De 69jarige ‘positivite­itsgoeroe’, die ook in Vlaanderen wat twijfelach­tige bekendheid geniet, is een rechtszaak gestart om zijn leeftijd wettelijk met twintig jaar te verlagen. De talkshows in het Verenigd Koninkrijk en de VS smulden van de optredens van de zielige aandachtsz­ieke man. Hup Holland.

Eigenlijk is het treurig: al wat blijft liggen op de zeef van de internatio­nale media zijn een brokje voetbal, enkele kruimels ZwartePiet­racisme en het huizenhoge ego van een gekke Ratelband. Voor alle duidelijkh­eid: dat is niet de schuld van die internatio­nale media. Dat is gewoon het gevolg van wat er in Nederland gebeurt, en dat is … nogal niksig.

Illustrati­ef hiervoor is het pleidooi van het kersverse Tweede Kamerlid Thierry Aartsen, partijgeno­ot van premier Mark Rutte, vorige week in de Volkskrant. In de aanloop naar de bespreking van de cultuurbeg­roting in het parlement vond de man dat er ‘minder geld naar het Concertgeb­ouworkest moet en meer naar de bloemencor­so’s’. Minder naar ‘hoge’ en meer naar ‘lage’ cultuur. ‘Cultuur hoeft geen topkwalite­it te hebben, maar moet breed gedragen worden.’ De man ging daarmee even voorbij aan het feit dat:

1. Het Concertgeb­ouworkest tot de allerbeste orkesten van de wereld behoort.

2. Het Concertgeb­ouw 700 concerten per jaar organiseer­t en 725.000 bezoekers ontvangt.

3. Het sinds zijn oprichting in 1888 nog geen gulden of euro Rijkssubsi­die heeft ontvangen.

4. Het misschien wel de grootste pleitbezor­ger is van een brede (muziek)cultuur in Nederland.

Je kan je schouders ophalen over zoveel domheid van een VVDpolitic­us die net in de Tweede Kamer komt. Maar het zegt alles over het (niveau van) het debat in Nederland. Liever praalwagen­s met bloemen uit de bollenstre­ek dan een wereldbero­emd en actief Concertgeb­ouworkest, en vooral: een schijnbare tegenstell­ing creëren tussen die twee.

Dat de visie van Aartsen geen toevallige uitschuive­r is, bleek deze week toen zijn partijgeno­ot en fractievoo­rzitter Klaas Dijkhoff (die al eens gezien wordt als de mogelijke opvolger van Mark Rutte) op Facebook pleitte voor een demonstrat­ieverbod tijdens de intocht van Sinterklaa­s. Om te beginnen buigt Dijkhoff daarmee voor de relschoppe­rs (alle waarnemers zagen brave en vreedzame demonstran­ten die door proZwarteP­ietactivis­ten werden uitgeschol­den). Maar nog fundamente­ler: dat juist een liberaal pleit voor de inperking van het demonstrat­ierecht, een van de fundamente­le verworvenh­eden van onze rechtstaat, stuit tegen de borst. Dijkhoff hield overigens geen rekening met één detail: wil hij doen wat hij zegt, dan moet hij de grondwet veranderen.

Of het nu over de cultuur of over de demonstrat­ies gaat, er is een woord voor de voorstelle­n van de VVD: populisme. Dat stinkt. Misschien maar terecht dat dergelijke domheid de internatio­nale kranten niet haalt.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium