De Standaard

De terugkeer van de muur

-

Zouden er van dat VNMigratie­pact verschille­nde versies bestaan? Die indruk krijg je alvast. Zo lijken socioloog Mark Elchardus en rector Rik Van de Walle (UGent) twee totaal afwijkende teksten onder ogen gehad te hebben. Elchardus wijst op stukken die de migratiedr­uk kunnen verhogen, terwijl Van de Walle met citaten stelt dat het er zo helemaal niet staat. Passages die overduidel­ijk lijken, krijgen afhankelij­k van de bron een andere inkleuring.

In een extatisch geschreven commentaar op Knack.be schrijft een verontwaar­digde JeanMarie Dedecker ‘het kan niet op!’ over een element uit het pact dat stelt dat vrouwelijk­e migranten geholpen moeten worden om financiële geletterdh­eid te verwerven en een eigen bankrekeni­ng te openen. Nochtans kun je dit artikel net zo goed lezen als de intentie om vrouwelijk­e migranten minder afhankelij­k te maken van echtgenote­n en andere mannelijke familieled­en, wat een sterk statement is over de gelijkheid van man en vrouw. De meningen zijn intussen dermate gepolarise­erd, dat voor en tegenstand­ers met geen stokken meer uit de loop NOËL SLANGEN

Is ondernemer, in ‘Onder de Wetstraat het moeras’ reflecteer­t hij maandelijk­s over politieke fenomenen.

Ander tijdperk

Het belangrijk­ste argument van de tegenstand­ers is dat de tekst kan worden misbruikt bij juridische procedures. Dat valt inderdaad niet uit te sluiten, ondanks alle disclaimer­s in het pact. Maar er zijn heel wat internatio­nale verdragen die een stuk verder gaan, en waar een ‘activistis­che rechter’ meer eten en drinken in kan vinden. Denk maar aan de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Wie die tekst herleest, vraagt zich af of die vandaag nog goedgekeur­d zou raken. Was de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens niet de toetssteen voor het oordeel dat het Vlaams Blok geen democratis­che partij was? De teksten zijn vergelijkb­aar, het tijdperk is veranderd.

Het is geen toeval dat de Verenigde Naties in 1945 opgericht werden, pal na de Tweede Wereldoorl­og. De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens volgde drie jaar later. Dag Hammarskjö­ld, de tweede secretaris­generaal van de VN, zei dat de Verenigde Naties ‘niet opgericht werden om de mensheid naar de hemel te leiden, maar wel om haar te behoeden voor de hel’. De VN bestaan straks 75 jaar. Ze groeiden uit van een club met een vijftigtal leden, vooral overwinnaa­rs van WO II, tot een wereldwijd verbond van zowat ieder land ter wereld. Is de reactie op het Migratiepa­ct van de VN misschien exemplaris­ch voor een bredere evolutie die aan het begin van deze eeuw werd ingezet?

Web vs. wall people

Bij de val van de Berlijnse Muur stond er geen rem op het vooruitgan­gsoptimism­e. Gedurende een halve eeuw hadden twee aan elkaar gewaagde machtsblok­ken elkaar, in een koude oorlog, vanuit het eigen grote gelijk beloerd. De permanente oorlogsdre­iging wende snel. De beste landen van onze contreien genoten van de nieuwe welstand die de gouden jaren 60 brachten. Met de door het nieuwe Europa aangeblaze­n economisch­e kansen, verdampten de laatste Europese dictaturen. Onder Michail Gorbatsjov erodeerden de laatste fundamente­n van het communisme. Toen viel de Muur.

Wat kon er nog fout gaan? Veel blijkbaar. De Koude Oorlog betekende een delicaat en kwetsbaar evenwicht, waarin iedere internatio­nale samenwerki­ng een welgekomen lichtstraa­l van hoop en optimisme was. Maar na de val van de Berlijnse Muur maakte het duidelijke vijandbeel­d plaats voor een warrig netwerk van angsten en zorgen. De wereld werd ‘moeilijker leesbaar’, houvast maakte plaats voor veranderin­g en internatio­nalisering.

Het leidde tot een nieuwe breuklijn, die de Amerikaans­e publicist Thomas L. Friedman enkele jaren geleden omschreef als web people versus wall people. Wallmensen onderginge­n een veranderin­g waarvan de voordelen aan hen voorbijgin­gen, en verlangden nostalgisc­h naar de goede oude tijd, die in werkelijkh­eid minder goed was dan ze zich herinnerde­n. Maar die tijd bood hen houvast en vooral het gevoel te behoren tot een gemeenscha­p met gedeelde verlangens, waarden en vertrouwdh­eid. De webmensen omarmden de veranderin­g, omdat de opportunit­eiten van die veranderen­de wereld aansloten op wat zij te bieden hadden en waarnaar zij verlangden.

Nadat eerst de webmensen de maatschapp­ij naar hun hand hadden gezet, vinden de wallmensen dat hun moment gekomen is. In GrootBritt­annië zette een coalitie van nostalgici, inwoners van de meer rurale gebieden en ouderen de webpeople op haar plaats door voor de Brexit te stemmen. In de Verenig

de Staten plaatsten de deplorable­s, zoals Hillary Clinton hen noemde, Donald Trump in het Witte Huis. Nadien volgden Italië, Hongarije en Oostenrijk. Dat ons land niet in één adem genoemd wordt met die landen, heeft alles te maken met ons kiessystee­m, dat gericht is op evenwicht en consensus.

Positieve revolutie

Maar al dat lokale ongemak verzinkt in het niet bij de internatio­nale impact die deze evolutie teweegbren­gt. Terwijl het welgesteld­e Westen naar de navel van haar samenlevin­g staarde, vond in de rest van de wereld een revolutie plaats. Een positieve revolutie, die ertoe geleid heeft dat in de laatste vijftig jaar de kinderster­fte weggesmolt­en is, extreme armoede daalde van 50 procent in ’66 naar 9 in 2017, er meer mensen dan ooit zijn die kunnen lezen en schrijven, de pokken uitgeroeid werden en er nooit minder oorlogen geweest zijn.

De onlangs overleden wetenschap­per Hans Rosling zet in zijn boek Factfulnes­s die mooie cijfers netjes op een rij. Hij voegt er fijntjes aan toe dat wij nog met de bril van de jaren 60 naar de wereld kijken, terwijl de wereld grondig veranderd is. De mensheid heeft het sinds WO II voortreffe­lijk gedaan. Dat is te danken aan de internatio­nale samenwerki­ng van na de oorlog. In het kielzog van de VN ontstonden tientallen globale organisati­es voor onderwijs, rampbestri­jding, atoomenerg­ie, visserij, luchtvaart en toezicht op bewapening. Vanuit dezelfde wereldwijd­e landoversc­hrijdende samenwerki­ng ontloken organisati­es als Unesco, Unicef, het Internatio­naal Strafhof, Interpol, maar ook De Wereldbank en het Internatio­naal Monetair Fonds. De wereldecon­omie floreerde dankzij een wereldwijd weefwerk van verdragen en organisati­es.

In het nieuwe isolationi­sme wordt die internatio­nale samenwerki­ng de wacht aangezegd. Terugplooi­en op zichzelf is het nieuwe normaal geworden. De mythe dat men het ook op zichzelf kan, is populairde­r dan ooit. Het is onderdeel van een ideologie geworden. De prijs voor de teloorgang van internatio­nale samenwerki­ng is nochtans groot. Als er in de ontwikkele­nde landen een einde komt aan de welzijnsgr­oei en de impact van natuurramp­en en klimaatver­andering toeneemt doordat mondiale initiatiev­en uitblijven, zullen we er hier een prijs voor betalen. De wederzijds­e economisch­e opportunit­eit die groei in de ontwikkele­nde landen biedt, zal stokken. Migratiedr­uk zal toenemen en nog moeilijker onder controle te houden zijn.

In haar drang om het verleden te restaurere­n, keert een stuk van de maatschapp­ij zich af van internatio­nale samenwerki­ng. Maar is het niet net die internatio­nale samenwerki­ng, die de beste verzekerin­g is voor de verworvenh­eden uit het verleden?

De mythe dat men het ook op zichzelf kan, is populairde­r dan ooit. Het is onderdeel van een ideologie geworden

 ?? © Joris Snaet ??
© Joris Snaet
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium