De Standaard

Leren van José Happart

-

lijk belang aantonen.

Dat juridische argument hanteerde CD&Vfractiele­ider Servais Verherstra­eten gisteren in het parlement. ‘Er moet geen overleg zijn binnen de ministerra­ad’, klonk het. ‘We zijn grondwette­lijk perfect in orde.’ Maar dat is kort door de bocht. Er zijn ook politieke – weliswaar onafdwingb­are – regels die de democratie vormgeven. ‘Het is een grondwette­lijke bewijs van consensus?

gewoonte dat de regering in consensus beslist’, zegt professor staatsrech­t Patricia Popelier (UAntwerpen).

Dat gewoontere­cht schrijft voor dat een minister die niet akkoord gaat met de consensus die zich in de regering aftekent, twee opties heeft: plooien of zelf opstappen. Maar die regel is vooral bedoeld om de regering te beschermen tegen de balorighei­d van een individuel­e minister. Gezien het steeds toenemende belang van coalitievo­rming in de Belgische democratie, zijn experts het erover eens dat het wel degelijk essentieel is dat alle partijen binnen die meerderhei­d akkoord gaan met minstens alle belanghebb­ende beslissing­en (DS 4 december). ‘Zonder die regel is het coalitiesy­steem niet mogelijk’, zegt professor grondwette­lijk recht Jan Velaers (UAntwerpen).

De vraag is echter hoe die consensus vastgestel­d moet worden. Volgens Velaers blijkt nergens uit dat dat per se binnen de ministerra­ad moet zijn. ‘Dat kunnen ook andere organen zijn’. Velaers verwijst naar de toespraak die premier Michel hield in september bij de VN, waarin hij expliciet zei dat België het pact zou goedkeuren. ‘Dat kan hij normaal gezien alleen hebben gezegd als er consensus was’, klinkt het. ‘Hij heeft daar beleid afgekondig­d, en dat is de eerste stap in de uitvoering daarvan.’

Nieuwe consensus

Uit documenten die De Standaard kon inkijken, blijkt dat op een zogenaamde Coormulti, waar de betrokken ministers, de vicepremie­rs en de premier het standpunt bepalen over internatio­nale vraagstukk­en, van 12 september de regeringsp­artijen ‘akkoord’ gingen ‘met de tekst en bijgevolg met de goedkeurin­g door ons land’, en zelfs de promotie ervan. De vertegenwo­ordigers van de NVAministe­rs bleven afwezig, maar de verantwoor­delijke Belgische diplomaat verklaarde in het parlement dinsdag dat ook die kabinetten de conclusies hebben gekregen en dat er met hen overleg is gepleegd, maar dat er ‘nooit het signaal’ is gekomen ‘dat er een probleem is’. Als uit de voorbereid­ing effectief consensus blijkt, zoals Open VLD, MR en CD&V beweren, dan is het aan de NVA om een nieuwe consensus te bereiken om het pact toch niet te steunen.

De NVA is het met die redenering niet eens. ‘Men moet mij de datum geven waarop de regering hierover heeft beslist’, zei De Roover gisteren. ‘Dat is niet gebeurd, dus gaan we ervan uit dat er geen beslissing is genomen.’ In Terzake trad professor grondwette­lijk recht Stefan Sottiaux (KU Leuven) die zienswijze bij. De huidige heisa rond het pact is ‘voldoende om het op de regeringst­afel te brengen’, zei hij. Ook Popelier vindt dat in dit geval de ministerra­ad over de kwestie het laatste woord moet krijgen.

Op die manier is het onduidelij­k wie – Michel of de NVA – de ander kan verwijten de regels te hebben gebroken en als winnaar uit de perceptieo­orlog komt. Maar vaststaat wel dat als Michel de Belgische afgevaardi­gde in New York de opdracht geeft om het pact goed te keuren, het de facto aan de NVA zal zijn om die beslissing te slikken, of op te stappen.

 ?? © Ivan Put ?? Was de toespraak van premier Charles Michel in september bij de VN een
© Ivan Put Was de toespraak van premier Charles Michel in september bij de VN een

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium