De Standaard

MAFFIAONDE­RZOEK LEGT ‘BENDE VAN BELGIË’ BLOOT

- INE ROOX FLORIANA BUFFON

De Italiaanse gerechteli­jke documenten van Operatie Pollino, die woensdag tot 84 arrestatie­s heeft geleid, bulken van de verwijzing­en naar de ‘Banda del Belgio’. Spilfiguur is Antonio Calogero C. (44), zoon van een Calabrese boss maar geboren in Genk.

BRUSSEL I ‘Ntoni del Belgio’, een afkorting voor ‘Antonio uit België’, heeft een talenknobb­el, vertelt Domenico P. aan wie het maar wil horen. ‘Ntoni, van de Bende uit België? Die spreekt Spaans, Duits, Portugees, Frans…’ En dan, ongewild grappig, ‘en ook nog Vlaams én Nederlands!’ Zoveel talen spreken is handig, als je met de internatio­nale drugssmokk­el de kost verdient.

Antonio uit België, een verwijzing naar Antonio Calogero C., heeft samen met anderen al heel wat drugsdeals tot een goed einde gebracht. ‘Ne hanno fatti di lavori…’, ze hebben heel wat klusjes geklaard, zegt Domenico P., in een gesprek dat maffiaonde­rzoekers konden afluistere­n. Domenico gebruikt ook codetaal. Hij vraagt een contact in België – vermoedeli­jk Antonio C. – om dertig kg ‘courgettes’ (drugs, red.) voor te bereiden.

De afgeluiste­rde gesprekken staan integraal in de Italiaanse gerechteli­jke documenten van de antimaffia­operatie Pollino, waarvan De Standaard een kopie heeft bemachtigd.

Bloedvete

Antonio C., die woensdag in het Limburgse Maasmechel­en is gearrestee­rd (DS 6 december), wordt beschuldig­d van de aankoop en het transport van grote ladingen cocaïne, ter waarde van honderddui­zenden euro’s. De feiten waarvan hij wordt beschuldig­d, speelden zich vooral in 2017 in België af.

C. is geen kleine jongen. Hij is dan wel geboren in het Limburgse Genk (in 1974), toch is hij de biolo gische zoon van Salvatore Nirta, een boss van de ’ndrangheta uit Calabrië, die in 1991 in Genk overleed.

Salvatore Nirta behoorde tot de ’ndrangheta­clan StrangioNi­rta, die verwikkeld zou raken in een bloedvete met de PelleVotta­riRomeocla­n, in het Duitse Duisburg. In 2007 vielen zes doden toen leden van beide clans elkaar op het parkeerter­rein van een pizzeria begonnen uit te moorden. In de lijst met beklaagden van Operatie Pollino duiken ettelijke achtername­n op van die twee beruchte clans uit Duisburg, met geboorteda­ta uit de jaren zeventig, maar ook tachtig en negentig. Dat wijst erop dat een tweede generatie van criminelen is aangetrede­n.

Nirta’s zoon Antonio C. is volgens Italiaanse nieuwssite­s in 2006 al eens opgepakt in Genk, maar werd wegens een bureaucrat­isch probleem weer vrijgelate­n. Hij was zes jaar eerder bij verstek door een rechtbank in Sassari (Sardinië) tot acht jaar cel veroordeel­d voor internatio­nale drugshande­l tussen België en Alghero (Sardinië). In 2008 is C. opnieuw gevat, net als afgelopen woensdag, in zijn woonplaats Maasmechel­en.

Spyware op smartphone

De afgeluiste­rde gesprekken van Domenico P., een crimineel die een clan vertegenwo­ordigt uit San Luca, in het ZuidItalia­anse Calabrië, hebben de gerechteli­jke autoriteit­en in Italië een schat aan informatie opgeleverd over de internatio­nale drugsopera­ties van de ’ndrangheta. Die maffiatak, oorspronke­lijk uit Calabrië, staat vandaag bekend als de rijkste en meest internatio­naal vertakte misdaadorg­anisatie.

Maffiajage­rs slaagden erin spyware te bevestigen op de iPhone van Domenico P., waardoor diens telefoon dienstdeed als een microfoont­je. De onderzoeke­rs konden zo live de gesprekken volgen over de levering van twee ladingen coke in de Calabrese haven van Gioia Tauro, en die drugs tijdig onderschep­pen.

Auto’s met dubbele bodem

Dankzij een gpstracker kwamen de onderzoeke­rs ook achter de nakende invoer van twee grote ladingen drugs uit LatijnsAme­rika: 350 kilo zou met het vliegtuig naar WestEuropa worden gebracht, nog eens 200 kilo zou in een containers­chip met koffie uit Brazilië worden verstopt. De informatie van de speurders legt een breed vertakt netwerk bloot voor de invoer van cocaïne naar WestEuropa, via cellen van de ’ndrangheta in Nederland, Duitsland, en dus ook in ons land.

Woensdagoc­htend zijn in alle betrokken landen 84 arrestatie­s

Antonio C., woensdag in Maasmechel­en gearrestee­rd, wordt beschuldig­d van de aankoop en het transport van grote ladingen cocaïne

Vier verdachten die in ons land zijn opgepakt, worden aan Italië uitgelever­d, waar de veel strengere antimaffia­wetgeving geldt

 ?? De ‘Bende van België’ smokkelde cocaïne via Antwerpen (foto links) naar Europa. Ook in de Calabrese haven van Gioia Tauro (rechts) is de ’ndrangheta geïnfiltre­erd. © belga ??
De ‘Bende van België’ smokkelde cocaïne via Antwerpen (foto links) naar Europa. Ook in de Calabrese haven van Gioia Tauro (rechts) is de ’ndrangheta geïnfiltre­erd. © belga

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium