De Standaard

Ontsnapt maar niet verlost

Na de Houdinitru­c van premier Charles Michel in de Kamer zit de crisis over het VNmigratie­pact opnieuw in het hart van zijn regering.

- VAN ONZE POLITIEKE REDACTIE BRUSSEL I

A chaque jour suffit sa peine. De regering Michel blijft in overleving­smodus. Het Kamerdebat gisteren leverde een nieuwe potentiële executieda­tum op: 19 december, de dag waarop het Global Compact for Migration in de Algemene Vergaderin­g van de Verenigde Naties wordt goedgekeur­d. Vroeger kan natuurlijk ook.

Een stevige wisselmeer­derheid in het parlement draaide Charles Michel de duimschroe­ven aan: uiterlijk in New York moet België het compact ‘goedkeuren’. Van de Kamer verzeilt de crisis zo terug naar het hart van de regering. De eerste minister heeft tien dagen de tijd om zijn vel te redden.

Vandaag bestaat de kans dat de NVA het punt op de ministerra­ad brengt, iets wat fractielei­der Peter De Roover gisteren suggereerd­e. Toch verwacht niemand dat dit tot een nieuwe escalatie leidt. Ook de top van staats en regeringsl­eiders in Marrakech – waar het akkoord wordt gecelebree­rd – leidt maandag niet tot een val.

In samenspraa­k met zijn vicepremie­rs verzon Michel daarvoor een ontsnappin­gsroute die Houdini jaloers maakt. Zo gaat hij ‘als eerste minister’ naar Marokko. Bij gebrek aan consensus (‘de Grondwet is geen vodje papier’) spreekt hij daar niet in naam van de regering, enkel persoonlij­k. ‘La parole m’oblige personelle­ment.’ Daarbij verlaat hij zich op een brede steun. Het parlement is een ‘bron van legitimite­it’.

Toch leidde zijn pirouette gisteren tot een ingreep van de Kamer. Michel bleef tijdens zijn lang verwachte tussenkoms­t met opzet vaag omdat hij geen concreet antwoord wilde geven op de vraag van De Roover wat hij in die Ma rokkaanse koningssta­d ging vertellen. Hij wilde koste wat het kost vermijden dat de NVA de zwartepiet voor een tuimeling in zijn schoenen kon schuiven. Tegelijker­tijd beledigde zijn flou artistique de parlementa­ire meerderhei­d. Die scherpte na een schorsing van de zitting de oorspronke­lijke resolutie nog aan.

De premier verzamelde het beste van alle werelden: consequent met zichzelf, betrouwbaa­r maar ook bekommerd om zijn regering. Hij jongleerde op een slappe koord. Hij wilde de NVA aan boord houden, maar mocht daarbij Open VLD en CD&V niet van zich vervreemde­n. Fractielei­ders Patrick Dewael en Servais Verherstra­eten waren de crisis moe. België moest het Compact steunen, iets wat volgens hen al in september was beklonken en nooit door de NVA was geconteste­erd.

Zelfs steun van PS

Ten gronde verandert het Kamerdebat niets. De NVA blijft op haar standpunt, de drie andere partijen van de meerderhei­d eveneens. De Roover schermt nog altijd met het argument dat de besluitvor­ming nooit de regering heeft gehaald, en daar wordt bij consensus beslist. Open VLD en CD&V repliceren daarentege­n dat een consensus alleen nodig is om de beslissing terug te schroeven. Dat standpunt impliceert dat, na een mogelijke val van de regering, de Belgische permanente vertegenwo­ordiger in New York gezien de instructie van minister van Buitenland­se Zaken Didier Reynders (MR) niets anders kan dan het compact goed te keuren.

Dat versterkt de positie van Michel, en verzwakt die van de NVA. Daarnaast kan Michel voortaan rekenen op een fors mandaat vanuit het parlement. Meer dan twee derde keurde de resolutie goed. Daarbij kreeg de premier zelfs de steun van de PS, een partij die zich eerder onthouden had omdat ze geen zin had om de regering te depanneren.

De Roover verheugde zich over de ‘inspanning’ van Michel om ‘deze regering te laten verder werken’. Hij hoopte dat ze snel kon overgaan tot de orde van de dag.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium