De Standaard

EEN MINIVERSIE VAN HET BREXITDEBA­T

- KAREL VERHOEVEN

In GrootBritt­annië houdt het parlement zich klaar om de Brexitonde­rhandeling­en over te nemen van premier Theresa May mocht dat parlement haar deal volgende week wegstemmen. Het heeft zich daartoe met een stevige meerderhei­d de machtiging gegeven. Gisteren vond iets gelijkaard­igs plaats in het Belgische halfrond. Het parlement nam het roer in handen in de Marrakechc­risis. Dat leverde een feestzitti­ng op. Een meeslepend debat, retorisch krachtig, politiek helder, en spannend bovendien. Een feest voor de democratie. Ware het niet dat dit debat, zoals ook de debatten in het Britse Lagerhuis, vooral de dramatisch diepe verdeeldhe­id van de uitvoerend­e macht illustreer­t. In almaar meer Europese landen verzwakken de regeringen zienderoge­n. Het politieke bestel wordt onrustbare­nd onstabiel. Dat breidt zich als een infectie uit. Het lukt niet meer om disputen tot redelijke proporties te herleiden. Zelfs in het vooruitzic­ht van chaos brokkelt het vermogen om te besturen af. Nu ook in België.

Marrakech blijft een drôle de crise. Wat staat er nu eigenlijk vast? Niet dat het migration pact ooit concrete impact kan hebben op het migratiebe­leid. Niet welke punten de NVA precies tegen de borst stuiten. Niet wat Michel in Marrakech gaat doen namens wie en met welke gevolgen. Verzet tegen een symbolisch­e, diplomatie­ke tekst is ontaard in een debat onder fijnbesnaa­rde grondwetsp­ecialisten. Talrijk waren de kansen dus om compromiss­en te smeden. Maar met de dag groeide de onverzette­lijkheid.

Die brengt iets aan het licht over de peilloze diepte van de onderligge­nde breuklijne­n. Weg zijn de socioecono­mische nuancevers­chillen tussen centrumlin­ks en centrumrec­hts waar de regering Michel al vier jaar over struikelt. Geen spoor is er van communauta­ire spanning. Marrakech staat voor botsende overtuigin­gen over hoeveel controle we in eigen handen willen houden en hoeveel samenwerki­ng we bereid zijn om daarvoor op te geven. Het is een miniversie van het Brexitdeba­t. Extreemrec­hts voert de forcing en jaagt het centrum uit elkaar. Zo waren we er gisteren de getuigen van hoe de partijvoor­zitter van de ene meerderhei­dspartij de fractievoo­rzitter van de andere meerderhei­dspartij de levieten leest. En hoe die fractievoo­rzitter maar smalend bleef over een premier die er stoïcijns bij scheen. Het beste wat die premier kon doen, was een speech geven die niemand begreep om zijn vege vel te redden en dat van zijn regering. Dat is de glorie die rest voor de leider van de onuitgegev­en regering die het land grondig zou hervormen. Voor strategen blijft het de komende dagen smullen. Maar het komt niet meer goed. De onmacht regeert.

Extreemrec­hts voert de forcing en jaagt het centrum uit elkaar

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium