De Standaard

‘Een premier kan niet voor één dag zijn functie neerleggen. Dat is net de Grondwet niet respectere­n’

Om al zijn meerderhei­dspartijen aan boord en tegelijk zijn internatio­nale reputatie hoog te houden, negeert Michel de juridische realiteit dat hij in Marrakech niets anders kan doen dan België binden.

- VAN ONZE REDACTEUR MATTHIAS VERBERGT

BRUSSEL I ‘Onze Belgische Grondwet is geen vodje papier.’ In zijn toespraak die plots alles in een andere plooi legde, benadrukte premier Charles Michel (MR) – met een verwijzing naar de legendaris­che uitspraak van zijn voorganger Leo Tindemans (CD&V) – meermaals dat hij zijn persoonlij­k woord wil houden om het VNMigratie­pact te tekenen, maar met ‘volledig respect van de Grondwet’.

Wat hij met dat laatste bedoelde, was voor niemand echt duidelijk. Is hij dan toch de mening toegedaan dat hij een consensus nodig heeft in de ministerra­ad om het pact goed te keuren, zoals de NVA en een strekking van grondwetss­pecialiste­n meent? (DS 6 december). Of koopt hij op die manier simpelweg nog tijd tot de beslissend­e top in New York?

‘Hoe hij de Grondwet leest, weten we niet’, zei Kamerlid en constituti­oneel specialist Hendrik Vuye. ‘Ik weet niet wat de premier heeft gezegd.’ Tindemans was wel duidelijk, voegde Vuye daaraan toe. ‘Die trok nadien naar de koning om zijn ontslag aan te bieden.’ In de plaats daarvan trekt Michel naar Marrakech, om zijn gezicht niet te verliezen.

Michel laveerde daarvoor tussen de eisen van CD&V en Open VLD enerzijds, en NVA anderzijds in. Van de Vlaamsnati­onalisten mag hij niet in naam van de regering spreken, de twee andere meerderhei­dspartijen vroegen hem expliciet om dat wel te doen. ‘Ik ben eerste minister en ik zal naar Marrakech gaan zodat er geen lege Belgische stoel zal zijn in Marrakech’, zei Michel. Hij zei niet: ik zal als eerste minister naar Marrakech gaan, zoals politicolo­og Bart Maddens opmerkte in Terzake.

Kleur bekennen

Maar net door die ambigue positie riskeert hij de democratis­che basisbegin­selen te schenden, zeggen specialist­en. Michel kan niet anders dan als regeringsl­eider naar Marrakech gaan. ‘Een premier kan niet voor één dag zijn functie neerleggen’, zegt professor grondwette­lijk recht Patricia Popelier (UAntwerpen). ‘Dat is net de Grondwet niet respectere­n. En wie geen officiële vertegenwo­ordiger van zijn land is, mag de top in Marrakech simpelweg niet in.’ Bovendien moet Michel in Marrakech wel degelijk kleur bekennen. Ofwel wordt de tekst bij con sensus aangenomen, ook door Michel, ofwel moet er gestemd worden als een land dat vraagt, zegt professor internatio­naal recht Koen De Feyter (UAntwerpen). In dat laatste geval zit de premier pas echt in de rats. ‘De aansluitin­g van België bij het pact wordt internatio­naalrechte­lijk uitsluiten­d bepaald door de positie die de premier in Marrakech inneemt’, zegt hij. ‘Of hij deelneemt met een mandaat van het parlement of met een mandaat van de regering, maakt niets uit.’

Eerder hadden ook professor internatio­naal recht Jan Wouters en grondwetss­pecialist Koen Lemmens (beiden KU Leuven) een gelijkaard­ig punt gemaakt. ‘Je kan van andere staten niet verwachten dat ze volledig ingewerkt zijn in de interne strubbelin­gen’, schreef Lemmens. Ook de VN zelf gaan er zonder expliciet tegensigna­al van uit dat België het pact nog altijd steunt, zei Louise Arbour, de topdiploma­te die de bespreking­en rond het pact leidt, aan De Standaard, in welke hoedanighe­id Michel ook naar Marrakech trekt.

Om het vel van de regering te redden, is de premier bereid dat alles naast zich neer te leggen – ondanks de belofte de democratis­che basisprinc­ipes te respectere­n. Met een dosis flou politique koopt hij zich zo nog een week extra tijd om met een extra oplossing voor de dag te komen.

PATRICIA POPELIER Professor grondwette­lijk recht (UAntwerpen)

‘De aansluitin­g van België bij het pact wordt internatio­naalrechte­lijk uitsluiten­d bepaald door de positie die de premier in Marrakech inneemt’ KOEN DE FEYTER

Professor internatio­naal recht (UAntwerpen)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium