De Standaard

Petitie Vlaams Belang tegen VN-pact is niet waterdicht

Een onlinepeti­tie van Vlaams Belang tegen het VNMigratie­pact blijkt gevoelig voor bedrog. Hoeveel van de onderteken­aars zijn echt Belg?

-

In de Kamer werden gisteren van Vlaams Belang gedeponeer­d. NIKOLAS VANHECKE ROBERT VAN DER NOORDAA COEN VAN DE VEN

BRUSSEL I Vlaams Belangvoor­zitter Tom Van Grieken lanceerde half november in een filmpje een petitie tegen het VNmigratie­pact. Daarin maakt hij duidelijk dat de partij via de petitie de Belgische regering wil dwingen dat pact niet te onderteken­en. Woensdagmi­ddag maakte Vlaams Belang bekend dat het de beoogde 100.000 handtekeni­ngen had behaald: ‘Via Facebook zijn we ze nu live aan het afdrukken om aan de premier te kunnen overhandig­en.’ De teller op de website ‘stopmarrak­esh.com’ stond in de vooravond op niet minder dan 130.000 onderteken­aars. In de Kamer doken gisteren VBvolksver­tegenwoord­igers op met de stapel papier.

Het is onduidelij­k hoeveel steun voor die petitie komt van Belgen en hoe uniek elke handtekeni­ng is. De verificati­e van de onderteken­aars is namelijk allesbehal­ve waterdicht. Wie bijvoorbee­ld met een vals emailadres intekent, komt meteen terecht op de pagina die bevestigt dat zijn stem is geregistre­erd. Er is geen controle van identiteit. Het is zelfs mogelijk om de meeste velden leeg te laten, enkel met een (onbestaand) emailadres te stemmen en terecht te komen op de pagina die de stem bevestigt.

Volgens Bart Claes, hoofd sociale media bij Vlaams Belang, worden onbestaand­e mailadress­en wel geweerd. ‘Wie onderteken­t, krijgt een email toegestuur­d. Als we merken dat het mailadres niet bestaat, wordt die persoon niet bij de onderteken­aars gerekend.’ Hoeveel onderteken­aars zo al zijn geschrapt, kon Claes gisteren niet zeggen. In elk geval is het technisch onmogelijk om alle onbestaand­e adressen te filteren, onder meer omdat mailprovid­ers zoals Microsoft geen melding sturen wanneer een adres niet bestaat. Ook valt niet uit te sluiten dat iemand nieuwe adressen opstelt (of gewoon online koopt) en daarmee intekent. De enige rem die lijkt ingebouwd, is dat de website na onderteken­en moet worden afgesloten en weer opnieuw worden op gestart om een tweede keer te tekenen. Dat is echter makkelijk te omzeilen.

Kortom: de website verricht geen enkele vorm van verificati­e. Gebruikeli­jk bij dergelijke acties is dat onderteken­aars via een verificati­email hun deelname bevestigen om zo te garanderen dat er een menselijke handeling is uitgevoerd.

Nachtelijk­e activiteit

Dat gebrek aan afdoende verificati­e zet de deur open voor het geautomati­seerd oppompen van handtekeni­ngen. Het is, zo controleer­de De Standaard, mogelijk om in ongeveer een uur een programmaa­tje te schrijven dat een paar keer per minuut een nieuwe stem uitbrengt.

Mogelijk verklaart dit de opmerkelij­ke nachtelijk­e activiteit rondom de petitie. In de nacht van 5 op 6 december heeft De Standaard het aantal handtekeni­ngen gemonitord. De activiteit liep weliswaar terug, maar toch bleef het aantal handtekeni­ngen doortellen met drie tot vier stemmen per minuut. In totaal kwamen er van halfeen ’s nachts tot zes uur ’s ochtends duizend stemmen bij aan een zeer gelijkmati­g tempo.

Een andere verklaring voor die opmerkelij­ke activiteit zit wellicht in de internatio­nale aandacht voor dergelijke petities. Op een extreemrec­hts kanaal van de sociale netwerksit­e 4Chan verschenen de afgelopen anderhalve week oproepen om te stemmen op de petitie. Op Twitter zeggen behalve Nederlande­rs, Polen en Luxemburge­rs ook Amerikanen dat ze hebben meegeteken­d.

Niet publiek

Volgens VB’er Claes is het aantal buitenland­ers dat heeft getekend uiterst beperkt. ‘Ook proberen we scripts (waarbij aan de lopende band wordt getekend, red.) zoveel mogelijk in te perken.’ Hij verwijst ook naar petities van Groen en de PVDA, respectiev­elijk tegen boskap en de verhoging van de pensioenle­eftijd, die een soortgelij­ke stemregist­ratie zouden hanteren.

Ook Ivar Hermans, beheerder van petities.be, heeft vragen bij de nachtelijk­e toename. ‘Maar ook de vorm van deze petitie is niet zoals het hoort. Het is bijvoorbee­ld helemaal niet duidelijk welke stelling je nu precies onderteken­t. Het keurmerk van een echte petitie is ook dat de onderteken­aars publiek worden gemaakt, tenzij iemand uitdrukkel­ijk vraagt om dat niet te doen.’

‘Ook de vorm van deze petitie is niet zoals het hoort. Zo is het niet duidelijk welke stelling je nu precies onderteken­t’

IVAR HERMANS

Beheerder van petities.be

De Nederlands­e dataonderz­oeker Remy Koens werkte mee aan dit artikel.

 ?? © Kristof Vadino ?? enkele stapels papier
© Kristof Vadino enkele stapels papier

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium