De Standaard

Indiase koewachter­s poken religieuze spanningen op

India: wie raakt aan de heilige koe, zal het voelen Jongemanne­n verenigen zich in gewelddadi­ge patrouille­s om de heilige koe te wreken. ‘Dit zijn onze high school shootings.’ Voor het eerst sterft daarbij ook een agent.

- VAN ONZE REDACTRICE GISELLE NATH

Jammu en Kashmir 0,5

Himachal Pradesh Punjab Haryana Rajasthan Uttarkhand Delhi

BRUSSEL I ‘Mensen vermoorden vanwege onze verering voor de koe is onaanvaard­baar.’ Het leek een evidente uitspraak van de Indiase premier Narendra Modi in 2017. Maar dat was het niet. De premier moest duidelijk de puntjes op de i zetten na een moord door koewachter­s of gau raksha (koebescher­mers) zoals ze zichzelf noemen.

Die gau raksha zijn informele groepjes jongemanne­n die in dorpen jagen op ‘smokkelaar­s’ van koevlees of anderen die het heilige dier kwaad doen. Veehandela­ars afpersen is zo een lucratieve bijverdien­ste, omdat oude koeien vaak naar andere staten vervoerd worden. De groepjes hebben de wet deels achter zich (zie infografie­k). Maar confrontat­ies leiden vaak tot massahyste­rie. Sinds Modi’s aantreden in 2014 vielen er 50 doden en 161 zwaargewon­den. Aanleiding van zijn uitspraak was de moord op Junaid, een zestienjar­ige moslim die op de trein werd uitgeschol­den voor koeieneter. De jongen had niets met vlees te maken, maar werd toch koudweg doodgestok­en. Achteraf bleek het incident gestart te zijn met een ruzie over een zitplaats op de trein.

Omdat koewachter­s extremisti­sche hindoes zijn en slachtoffe­rs bijna altijd moslims, dreigen de meutes voortduren­d de interrelig­ieuze rust op te blazen. Nu is er een nieuw sinister geval, dat bovendien in scène lijkt gezet te zijn vanuit politieke hoek.

Geplande afrekening

Alles begon toen Yogesh Raj (20), actief bij een extremisti­sche hindoenati­onalistisc­he groep, maandag aangifte deed van een groepje mensen dat koeien slachtte bij het dorp Bulandshah­r (Uttar Pradesh). Al snel bleek dat de karkassen al enkele dagen oud waren en dus niet pas geslacht.

Raj en een opgehitste menigte blokkeerde­n de snelweg en eisten een onderzoek. De massa stak het politiekan­toor en combi’s in brand. Er vielen twee doden. Eén van hen was een agent, die in het verleden een koewachter had ontmaskerd voor valse claims. De zus van de agent spreekt van een geplande afrekening.

Raj legde tegenstrij­dige verklaring­en af in filmpjes die hij op Whatsapp verspreidd­e. Hij wordt nu gezocht voor zijn dubieuze aangifte. De verdachte ‘koeslachte­rs’ waren volgens hem een elf en een twaalfjari­ge moslimjong­en, een man die al jaren niet meer in het dorp woont en drie lokaal compleet onbekende ‘dorpelinge­n’. Sms’jes die de bevolking tegen de politie wilden opzetten, gingen volgens nieuwszend­er The Wire razendsnel rond.

Het had veel erger kunnen aflopen: vlak in de buurt vond namelijk een bijeenkoms­t van duizenden moslims plaats. Tezelfdert­ijd

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium