De Standaard

‘Sociale Europol belangrijk in strijd tegen

De kans is groot dat er volgend jaar al een Europese Arbeidsaut­oriteit komt die nationale inspectied­iensten beter moet doen samenwerke­n in de strijd tegen sociale dumping.

- VAN ONZE REDACTEUR BART BEIRLANT

BRUSSEL I ‘Het kroonjuwee­l van een goed functioner­ende Europese arbeidsmar­kt.’ Zo omschreef Europees Commissari­s voor Sociale Zaken Marianne Thyssen (CD&V) een halfjaar geleden nog haar voorstel om een Europese Arbeidsaut­oriteit op te richten.

De Europese ministers van Arbeid bereikten er gisteren een akkoord over en kunnen nu onderhande­len met het Europees Parlement. Thyssen hoopt dat alles nog voor de Europese verkiezing­en rond is, zodat de organisati­e in 2019 al aan de slag kan. ‘Dat zal leiden tot meer samenwerki­ng tussen lidstaten in de strijd tegen sociale dumping’, zei een gelukkige Thyssen gisteren.

‘De Autoriteit zal nationale inspectied­iensten ondersteun­en om vlot gegevens uit te wisselen en grensovers­chrijdende controles op te zetten’, reageert staatssecr­etaris voor Sociale Fraude Philippe De Backer (Open VLD). ‘Dit is de weg die we moeten volgen om sociale dumping aan te pakken.’

Eerlijke Uber

België was samen met landen als Nederland en Frankrijk een grote voorstande­r van de Arbeidsaut­oriteit, omdat ze een belangrijk­e rol kan spelen in de strijd tegen sociale dumping. Lidstaten als Zweden en Hongarije deden lange tijd moeilijk, omdat ze vreesden voor een te grote inmenging in de werking van hun nationale inspectied­iensten.

De verwijzing naar Europol, die de samenwerki­ng tussen politiedie­nsten organiseer­t, heeft te maken met de structuur van de Arbeidsaut­oriteit. Elke lidstaat

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium