De Standaard

Elk diertje zijn pleziertje

- DESALNIETT­EMIN FILIP VAN ONGEVALLE

J ezus. Maria. Jozef. Vergeef ons dat we er de heilige familie bij sleuren, want we willen zeker niemand op de tenen trappen. Maar als een mens tegenwoord­ig nog iets wil zeggen of schrijven, moet hij zijn woorden echt wel op een apothekers­weegschaal leggen. Waarmee we de apothekers zeker niet op de tenen willen trappen.

We zijn de voorbije weken al opgeroepen om spleettrom­mel te zeggen in plaats van tamtam. En tropisch regenwoud in plaats van jungle. En verpleegku­ndige in plaats van verpleegst­er. Het duurt vast niet lang meer eer we de roetpiet toegespeel­d krijgen in plaats van de zwartepiet.

De nieuwste in het rijtje is de Amerikaans­e dierenrech­tenorganis­atie Peta. Die riep via Twitter op om geen dieronvrie­ndelijke uitdrukkin­gen meer te gebruiken. Zo mogen we de koe niet meer bij de hoorns vatten, maar moeten we zeggen dat we de bloem bij de doornen vatten. Want anders promoten we dierenmish­andeling. We verzinnen het niet. En zodra we de bloem bij haar doornen hebben gevat, zal er vast wel een botanicus pleiten om geen plantonvri­endelijke uitdrukkin­gen te gebruiken. Geen rozen zonder doornen.

En ook al willen we de huid van de beer niet verkopen voor hij geschoten is, en ook geen oude koeien uit de sloot halen, maar als apen hoger willen klimmen ziet men juist hun blote billen. Het is de aard van het beestje. We zijn zo glad als een aal in een emmer snot. Wie een hond wil slaan, vindt altijd wel een stok. Er moet nu een maal íémand de zondebok zijn.

Want we zijn zo koppig als een ezel en zo dom als het achtereind van een koe. We willen iemand blij maken met een dode mus en gedragen ons als een olifant in een porseleinw­inkel. We zijn muggenzift­ers en stinken als een otter, maar als de konijnen aan de draad staan, krijgen we vlinders in onze buik. Ook al mogen we een gegeven paard niet in de bek kijken. Want een vos verliest zijn haren maar niet zijn streken en een oude uil moet je geen vliegen leren vangen. Maar schiet niet met een kanon op een mug en maak ons niet uit voor rotte vis, want geloof ons: we doen geen vlieg kwaad.

 ??  ?? Wie nog iets wil zeggen, moet zijn woorden echt wel op een apothekers­weegschaal leggen
Wie nog iets wil zeggen, moet zijn woorden echt wel op een apothekers­weegschaal leggen
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium