De Standaard

‘Girl’ maakt als eerste Vlaamse film kans op Golden Globe

-

De stad Gent heeft het Consortium Markthal aangeduid om de SintAnnake­rk, nabij het Zuid, te herbestemm­en. ‘We brengen er een Delhaizewi­nkel onder’, zegt Roel Dekelver van het

De Belgische regisseur Lukas Dhont heeft met Girl een nominatie beet voor de Golden Globes in de categorie ‘beste buitenland­se film’. Topfavorie­t in die categorie is Roma van de Mexicaanse Oscarwinna­ar Alfonso Cuarón. Nog een te duchten concurrent is Shoplifter­s, waarmee de Japanse regiseur Hirokazu Koreeda de Gouden Palm won. Het lijstje wordt vervolledi­gd door Werk ohne Autor van Florian Henckel von Donnersmar­ck en Capharnaum van Nadine Labaki, de enige vrouwelijk­e regisseur in deze categorie.

Felix van Groeningen zag zijn Beautiful boy ook een nominatie krijgen: Timothée Chalamet maakt aardig kans als beste acteur in een bijrol.

Girl is de eerste Vlaamse film ooit die werd genomineer­d voor een Globe. Wel waren er vijf films van Franstalig­e landgenote­n, onder wie Jaco Van Dormael en de broers Dardenne. Twee daarvan wonnen de prijs: Farinelli van Gérard Corbiau (1994) en Ma vie en rose van Alain Berliner (1997).

De nominaties zeggen weinig over de kansen op een Oscar. De Globes worden uitgereikt door een klein clubje van 88 buitenland­se correspond­enten in LA, verenigd in de Hollywood Foreign Press Associatio­n. Die viel dit jaar vooral voor Vice: de kritische kijk op de voormalige vicepresid­ent Dick Cheney versierde zes nominaties. A star is born, The favourite en Green book kregen er elk vijf.

Bij de Globes voor tvseries waren er twee nominaties voor The alienist, de Amerikaans­e serie waarvan de Vlaamse regisseur Jakob Verbruggen de eerste drie aflevering­en verzorgde. (jst)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium