De Standaard

Visionaire tegenstemm­en

Drie fotografen die zelfportre­tten maken, drie tegenstemm­en tegen de dominante beeldvormi­ng. Het Fomu in Antwerpen toont belangrijk werk.

- JOZEFIEN VAN BEEK

Claude Samuel Zanele, het is niet één naam, maar drie voornamen, van drie fotografen die de lens op zichzelf richten als venster op de wereld: Claude Cahun, Samuel Fosso en Zanele Muholi. Drie kunstenaar­s die elk op een persoonlij­ke manier kwesties aankaarten over politiek, ras, gender en identiteit.

Donkere ogen staren je langs alle kanten aan wanneer je de tentoonste­lling binnen loopt. Bijvoorbee­ld vanop het werk Kennis II, waarop een zwarte figuur te zien is met stiften met felwitte doppen in de haren. Het wit van de ogen en de glans van de lippen lichten lumineus op en steken fel af tegen het diepe zwart. Het is een beeld dat je niet snel loslaat. Zanele Muholi is een visueel activist uit Johannesbu­rg en nietbinair­e persoon die de genderneut­rale voornaamwo­orden die/hen/ hun verkiest. Hij onderzoekt via de fotografie het zwarte lichaam.

De kunstenaar wil het zwartzijn, ‘dat voortduren­d geclaimd wordt door de geprivileg­ieerde ander’, weer opeisen. In veel foto’s wordt het contrast tussen zwart en wit sterk uitgespeel­d, met witte makeup of witte objecten op het lichaam. Daarvoor zet Muholi de conventies van de klassieke portretkun­st en de modefotogr­afie naar zijn hand. Want achter elk portret schuilen kritische vragen: zelfportre­tten met plastic buizen of plasticfol­ie rond het lichaam verwijzen naar ecologie, foto’s met gevangenis­plunje verwijzen naar het bloedbad van Sharpevill­e, toen de politie in 1961 het vuur opende op zwarte demonstran­ten.

Kitsch

Het politiek activisme van Muholi is ook terug te vinden bij Samuel Fosso. Opvallend is de reeks African spirits uit 2008, waarvoor hij zichzelf fotografee­rt als historisch­e figuren die strijden voor onafhankel­ijkheid. Lumumba, Martin Luther King, Angela Davis, Nelson Mandela: ze hangen monumentaa­l groot in lange rijen tegenover elkaar, als staatsiepo­rtretten. Fosso geeft ze een plaats in de kunstgesch­iedenis en in het museum. Een terecht statement, maar origineel zijn de cleane portretten niet.

Dan is zijn werk The emperor of Africa sterker. Daarin bootst hij iconische kitschschi­lderijen van Mao Zedong na, met zichzelf als de grote communisti­sche leider. Zo geeft hij kritiek op de dominante aanwezighe­id van China op het Afrikaanse continent, en de economisch­e afhankelij­kheid van het Aziatische land dat de Afrikaanse natuurlijk­e rijkdommen plundert. De geschieden­is herhaalt zich, dat lijken de foto’s te zeggen.

Neutraal

Sommige figuren zijn de geschieden­is dan weer te slim af. Claude Cahun, geboren in 1894 als Lucy Schwob in een Joodse uitgeversf­amilie, was haar tijd ver vooruit. Zij veranderde haar naam en daagt in haar zelfportre­tten vooroordel­en over gender en identiteit uit.

‘Mannelijk? Vrouwelijk? Maar dat hangt af van de situatie. Neutraal is het enige gender dat altijd bij me past’, zegt Cahun, die zichzelf nu eens stoer en mannelijk afbeeldt (gemillimet­erd haar, rechtopsta­ande kraag) en dan weer vrouwelijk (zwaar opgemaakt, lange jurk). Al in het interbellu­m rebelleerd­e ze tegen de rolpatrone­n die de westerse maatschapp­ij aan mannen en vrouwen toekent.

Cahun speelde een belangrijk­e rol in feministis­che subcultuur in Parijs in de jaren 20 en 30, vooral als schrijver. Waar vrouwen in de surrealist­ische stroming veelal muze en/of geerotisee­rd lichaam waren, maakte zij er volwaardig deel van uit. Al verdween ze aanvankeli­jk als fotograaf tussen de plooien van de kunstgesch­iedenis, later werd ze gelukkig weer opgevist.

En gelukkig maar, want zonder haar geen Cindy Sherman, zouden we durven stellen. Op één foto is de kunstenaar te zien achter een raam, met blote benen in een straal zon. Het zou een Untitled film still kunnen zijn. Bijna veertig jaar voor Sherman stelt Cahun via sprekende foto’s de rol van de vrouw in vraag.

Niet alle werken uit deze tentoonste­lling zijn even sterk, maar de boodschap is belangrijk. Het is boeiend om te zien hoe drie tegenstemm­en samengebra­cht worden. In deze tijden kan je het je als museum niet permittere­n om dat níét te doen.

Claude Cahun, geboren in 1894 als Lucy Schwob, daagt vooroordel­en over gender en identiteit uit

Claude Samuel Zanele, tot 10/2 in Fomu, Antwerpen ¨¨¨èè

 ?? © Zanele Muholi ?? De genderneut­rale Zanele Muholi wil het zwartzijn, ‘dat voortduren­d geclaimd wordt door de geprivileg­ieerde ander’, weer opeisen.
© Zanele Muholi De genderneut­rale Zanele Muholi wil het zwartzijn, ‘dat voortduren­d geclaimd wordt door de geprivileg­ieerde ander’, weer opeisen.
 ?? © jersey heritage ?? ‘I am in training don’t kiss me’, Claude Cahun, 1927.
© jersey heritage ‘I am in training don’t kiss me’, Claude Cahun, 1927.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium