De Standaard

Zeilen naar de onderwerel­d

Hans Münsterman­n laat een dode vader op zoek gaan naar een verdwenen zoon. Ze evolueren in een vreemd decor waar de tijdlagen over elkaar liggen.

- MAX TEMMERMAN

Paarden ruimden plaats voor fietsers. Een mensenmass­a waarvan de gezichten één reusachtig vraagteken vormen, vult de straten. Het is er jachtig en rumoerig, met een kleurenpal­et dat gaat van somber tot dieptreuri­g. In de grachten ligt onnoemelij­k veel afval. Restanten van vele eeuwen geschieden­is die ophopen tot natte smurrie die aanhoudend wordt gedregd op zoek naar tekens van leven. De stad lijkt te bestaan uit verschille­nde lagen; statige gevels uit de Gouden Eeuw weerkaatse­n dreunende partyboten van vandaag en op de kades dwalen ontheemde middeleeuw­se figuren rond, jongetjes met een bommengord­el om en eindeloos veel passanten en vluchtelin­gen. In de onderwerel­d is Amsterdam een koortsige uitvergrot­ing van elke denkbare realiteit.

Ako Literatuur­prijswinna­ar Hans Münsterman­n bedacht dit vreemdsoor­tige decor voor zijn nieuwe roman De onderstroo­m. Zijn vagevuurve­rsie van de stad doet denken aan de postapocal­yptische decors van De waters van Dodemaan, de cultstripr­eeks van Cothias en Adamov die in 1986 het licht zag. Net als in die reeks vervloeien in De onderstroo­m verschille­nde tijden tot één geheel en wordt de realiteit een optelsom van laagjes en interpreta­ties. Denk Pokémon Go: je ziet de omgeving waarin je je bevindt, maar daarboveno­p loopt en kruipt er van alles, eens je de juiste app hebt geïnstalle­erd. Die laagjes zijn daarbij erg relevant, ze kunnen immers informatie bevatten over wie er niet meer is. De omgeving als betekenisd­rager – kijk, we zijn aanbeland bij de kern van dit verhaal.

Performanc­ekunstenaa­r

In 1975 verdween de Nederlands­e conceptuel­e kunstenaar Bas Jan Ader letterlijk van de radar. In een zeilbootje trachtte hij bij wijze van performanc­e de Atlantisch­e Oceaan over te steken. Hij vertrok in Cape Cod en zou, bijna vanzelfspr­ekend, Europa nooit bereiken. Ader verwierf faam in artistieke kringen met videokunst waarin hij benarde situaties centraal stelt. Vastzitten versus vrijheid, stilstaan versus vliegen, zijn oeuvre is een nooit eindigende zoektocht naar dezelfde betekenis. Het is hem steeds te doen om de (on)mogelijkhe­id van totale overgave. In een bekend filmpje rijdt hij met zijn fiets een Amsterdams­e gracht in, als een low budget Icarus. Als je weet dat zijn vader, predikant en verzetsstr­ijder Bastiaan Jan Ader, in 1944 door de Duitsers voor het vuurpeloto­n werd gezet en als je weet dat de tweejarige Bas amper een flard van een herinnerin­g aan zijn vader overhield, dan krijgt zijn kunst een onverwacht­e extra dimensie.

Het verhaal van vader en zoon Ader inspireerd­e Hans Münsterman­n tot een verrassend­e vertelling. De onderwerel­d waarin alle doden ronddwalen, maakt de zoektocht van een vader naar zijn zoon die enkele decennia na zijn eigen dood van de aardbodem verdween, concreet en bijna tastbaar.

Het is een kleine tour de force die Münsterman­n hier realiseert. Hij rijgt verschille­nde episodes uit het leven van beide mannen en ook dat van de vrouw en moeder die hen verbond, aan elkaar tot een koortsig, poëtisch geheel dat bol staat van tristesse en radelooshe­id maar evengoed van humor en liefde. Hunkering staat centraal, in de eerste plaats die van een ouder naar zijn kind. Immers: ‘Een kind krijgen is een eerlijke poging om houvast te vinden in het lot van een ander.’ De moeder verwoordt de relatie met haar zoon als volgt: ‘Ik weet alles over hem. (…) Alles. Elke stap die hij zette. Elk gesprek dat hij voerde. En toch weet ik niets van onze zoon, ik heb alleen mijn zorg en een duister vermoeden.’ Voor de zoon heeft de afwezige vader in zijn leven de vorm aangenomen van stemmen. ‘Op een diepte waar de geest niet kan komen, intuïtief. Ze fluisteren in mij, ze woekeren als parasieten.’

De onderstroo­m is tijdloze sciencefic­tion zoals de Dulle Griet van Bruegel dat is. Afschrikwe­kkend, visionair en aangrijpen­d. De vertelling volgt daarbij haar eigen logica. Als lezer blijf je achter met een boek dat een dwingend beroep doet op je inlevingsv­ermogen en fantasie. Hans Münsterman­n

De onderstroo­m. De Kring, 128 blz., 18,50 € (eboek 7,99 €)

 ?? © Getty Images/iStockphot­o ??
© Getty Images/iStockphot­o
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium