De Standaard

Donorhart varken kan bijna naar de mens

Bavianen kunnen nu al een half jaar overleven met een varkenshar­t. Dat brengt proeven bij mensen dichterbij.

- SANDER VOORMOLEN Baviaan met een hart voor varkens. © NRC Handelsbla­d

De stap naar het gebruik van dierlijke harten bij mensen komt snel dichterbij, nu Duitse onderzoeke­rs erin zijn geslaagd om bavianen met een varkenshar­t wel een half jaar lang in leven te houden. Volgens de aanbevelin­gen die de Internatio­nal Society for Heart and Lung Transplant­ation kan klinisch onderzoek met de transplant­atie van varkenshar­ten bij mensen immers overwogen worden als 60 procent van de apen die als proefdier worden gebruikt tenminste drie maanden zou overleven met een varkenshar­t. Dat zou bij tenminste tien proefdiere­n moeten zijn aangetoond en er zou uitzicht op moe ten zijn dat het donorhart nog langer goed zou kunnen blijven functioner­en.

Die grens leek tot voor kort ver weg. De baviaan die het langst overleefde met een varkenshar­t haalde 57 dagen, en een varkenshar­t dat niet functionee­l in de buikholte van een aap werd geplaatst kon daar wel 945 dagen blijven zitten, maar bleek flinke schade te hebben doordat er stollingen optraden in de kleine bloedvaten van het hartspierw­eefsel.

Dat het het Duitse team uit München nu wel is gelukt bavianen lang in leven te houden met een varkenshar­t, komt omdat zij alles uit de kast haalden om de proeven te laten slagen. Het is een belangrijk­e stap vooruit in het onderzoek naar xenotransp­lantatie, het gebruik van dieren voor het oplossen van het orgaanteko­rt voor transplant­atie bij menselijke patiënten, schrijven de Duitse onderzoeke­rs in het wetenschap­pelijke blad Nature.

Afstoting vermijden

De onderzoeke­rs gebruikten de harten van genetische gewijzigde varkens. Die zijn zodanig veranderd dat ze het risico op afstoting zo veel mogelijk beperken. Bij de transplant­atie zetten de onderzoeke­rs het varkenshar­t over terwijl zij de voeding en zuurstofvo­orziening van het orgaan kunstmatig in stand hiel den. Desondanks overleden de eerste vier bavianen binnen 40 dagen omdat het hart te snel groeide.

Ze herhaalden de proef met vijf andere bavianen, maar gaven de dieren nu aanvullend­e medicijnen. De bloeddruk van de apen werd verlaagd en ze kregen het middel temsirolim­us, dat de celgroei van het hart en de vorming van bloedstols­els remt. Daarnaast waren ze juist voorzichti­g met het toedienen van cortison, dat vaak bij transplant­atie wordt gebruikt om afstoting te voorkomen. Een baviaan kreeg complicati­es en stierf op dag 51. Twee bleven gezond tot drie maanden na de transplant­atie, de andere twee leefden nog ruim een half jaar.

Een varkenshar­t is bijna twee keer zo groot als een bavianenha­rt, maar komt wel overeen met het formaat van een menselijk hart.

De apen kregen een middel dat de celgroei van het hart en de vorming van bloedstols­els remt

 ?? © morales ??
© morales

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium