De Standaard

Hoezo moeilijke beurstijde­n?

- PASCAL DENDOOVEN

Na een nieuwe daling gisteren met 3,42 procent, de grootste daling van de afgelopen 2,5 jaar, zit de Brusselse beurs in een berenmarkt. Een verlies van meer 20 procent tegenover de piek. Tenminste op basis van de koersevolu­tie van de 20 grootste aandelen. In de bredere markt is dat nog niet het geval. Daar staat het verlies tegenover de piek in januari op 16,9 procent. Markten gaan er meer en meer van uit dat de recessie al in de eerste jaarhelft van komend jaar toeslaat.

De verliezen waren fors, met een cyclisch aandeel als Solvay dat 5,5 procent verloor of een financieel aandeel zoals ING dat 5 procent terugviel. Brouwer AB InBev deed met een daling van 4,83 procent al niet veel beter.

Peter Vanden Houte, hoofdecono­om van ING Bank, gelooft niet dat een recessie al zo snel zal toeslaan, hij ziet dat eerder begin 2020 gebeuren. De wetenschap dat een recessie hoe dan ook dichterbij is, leidt tot volatilite­it op de beurs gekoppeld aan een dalende markt. Cyclische aandelen hebben tot nu toe de grootste klappen gekregen. Dat is logisch, want cyclische aandelen doen het in een economie die gas terugneemt minder goed.

Bij de slechtste presteerde­rs zitten de autoaandel­en, en dat heeft niet alleen te maken met de handelsoor­log of met productiep­roblemen in Duitsland in verband met nieuwe milieunorm­en. De dalende verkoop van auto’s en vrachtwage­ns in China toont dat de binnenland­se vraag er afneemt en de economie afkoelt. Ook grondstoff­enaandelen komen daardoor onder druk. Beleggers vertrouwd met Nyrstar kunnen erover meespreken.

Maar Nyrstar illustreer­t nog iets anders, merkt Vanden Houte terecht op. Bedrijven met hoge schulden krijgen het lastiger omdat de spread, de risicoprem­ie op kredieten, toeneemt. Bedrijven met een hoge schuldenra­tio kunnen meer kritische beleggers verwachten ondanks het feit dat de ECB de rente in Europa laag zal houden. De hogere spreads betekenen dat banken op nieuwe kredieten wel meer marge kunnen nemen, maar de rentemarge blijft over het algemeen laag als gevolg van het ECBbeleid. Met een economie die wat verslechte­rt, gekoppeld aan moeilijker tijden voor bedrijven die teerden op schuldfina­nciering, kunnen ook de historisch lage kredietver­liezen toenemen.

In moeilijke tijden is de boodschap dat beleggers defensieve aandelen moeten kopen. Dit zijn bedrijven met voorspelba­re winst en stabiel dividend. Maar veel dergelijke bedrijven hebben de jongste jaren veel schulden aangegaan. De spoeling is erdoor dun. Vastgoedaa­ndelen dan maar? Die hebben reglementa­ir niet te veel schulden en een hoge dividendui­tkering, maar blijken vaak als groeiaande­len geprijsd te zijn.

Beleggers staan voor moeilijke beurstijde­n waarbij selectivit­eit geboden is. Toch nog een kleine troost. Er is al veel lucht uit de beurs. Zelfs een technologi­eaandeel als Facebook noteert nog maar tegen 18 keer de verwachte winst. Hoezo moeilijke beurstijde­n?

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

Zelfs defensieve aandelen hebben een zwakke flank als ze veel schulden hebben

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium