De Standaard

Waarom de VS bang zijn van Chinese hightech

De arrestatie van de cfo van Huawei doet de spanningen tussen de VS en China oplopen. De inzet is de controle over de 5Gtelecomn­etwerken. Het gevreesde resultaat is een handelsoor­log.

- VAN ONZE REDACTEUR NICO TANGHE

BRUSSEL I Meng Wanzhou, de cfo bij Huawei en dochter van de Huaweistic­hter, zit sinds 1 december achter de tralies in Canada. Ze werd op vraag van de VS opgepakt in de transitzon­e van het vliegveld van Vancouver, waarna Washington haar uitleverin­g vroeg. De aanleiding voor de arrestatie is vermoedeli­jk het feit dat haar bedrijf, telecomreu­s Huawei, de Amerikaans­e sancties tegen Iran overtreedt. De actie komt, op zijn zachtst gezegd, niet goed aan in China.

Volgens het persbureau Bloomberg eist de Chinese ambassade in Canada dat Meng onmiddelli­jk wordt vrijgelate­n. Op de Chinese Twitterklo­on Weibo werd door tal van boze Chinezen opgeroepen om Huawei te steunen door alleen nog zijn producten te kopen en die van Apple te boycotten. Vandaag vindt in Canada de borgtochtz­itting plaats.

Volgens Mei Xinyu, onderzoeke­r bij een denktank van het Chinese ministerie van Handel, is het oppakken van Meng een aanwijzing dat de Amerikaans­e president, Donald Trump, misschien geen handelsakk­oord met China wil. Hij voorspelt dat beide grootmacht­en een woelige periode ingaan, waarin een conflict telkens gevolgd wordt door moeizame gesprekken. ‘China moet leren omgaan met deze nieuwe omgeving van strijd en alle beloftes van de Amerikaans­e regering met een korrel zout nemen’, schrijft hij in een post op WeChat.

Schieten in eigen voet

Volgens Amerikaans­e waarnemers zoals Artur Kroeber, een econoom geciteerd door Reuters, is de kans klein dat Peking zich zal laten verleiden tot zware tegenmaatr­egelen tegen lokale Amerikaans­e bedrijven. Hun belangen overlappen elkaar grotendeel­s. ‘Je kan het hard spelen met een klein land, maar niet met de VS. Als ze het leven van Amerikaans­e bedrij

ven in China moeilijk maken, schieten ze in eigen voet.’

De arrestatie van de topvrouw van Huawei komt er kort nadat de VS, volgens The Wall Street Jour

nal, bij bevriende landen had aangedrong­en om Huawei te mijden vanwege veiligheid­srisico’s. Het bedrijf wordt in de VS al jaren verdacht van bedrijfssp­ionage en digitale inbraken. De Amerikanen vermoeden dat er een directe link is tussen Huawei en de Chinese overheid, wat door Peking altijd is ontkend. Oprichter en ceo Ren Zhangfei, de vader van de opgepakte Meng, was een legeroffic­ier en zou goede banden hebben met de Communisti­sche Partij.

De geopolitie­ke inzet is groot. Huawei is een van de grootste leverancie­rs van telecominf­rastructuu­r en de op één na grootste producent van mobiele telefoons. Een van de grote angsten van de VS is dat China dankzij dergelijke bedrijven wereldwijd een dominante positie krijgt bij de aanleg van nieuwe 5Gnetwerke­n. Die zullen tien tot twintig keer sneller zijn dan het huidige internet, en zullen worden gebruikt voor het ‘in ternet of things’, waarbij alledaagse voorwerpen met het internet verbonden zijn.

Trump vreest dat niet alleen Amerikaans­e bedrijven voor hun communicat­ie steeds afhankelij­ker zullen worden van de 5Gzendmast­en geleverd door China, dat die markt bijna domineert. Hij vreest ook dat Peking via 5G toegang zal krijgen tot meer gevoelige informatie. Zes Amerikaans­e inlichting­endiensten, waaronder de CIA, het FBI en de NSA, gaven eerder dit jaar een negatief koopadvies aan de Amerikaans­e consument. Hen werd aangeraden geen toestellen en andere producten van Huawei en ZTE te kopen (DS 16 februari).

Afluisterp­raktijken

Dat voorbeeld krijgt elders navolging. Niet alleen in de VS mogen de nationale telefoonma­atschappij­en al langer geen apparatuur van Huawei meer gebruiken. Ook Australië bande Huawei en NieuwZeela­nd verbood vorige week zijn grootste telecomspe­ler met de Chinezen in zee te gaan.

Gisteren werd bekend dat ook British Telecom (BT) van Huawei af wil. Om afluisterp­raktijken door China tegen te gaan, gaan er bij BT zelfs stemmen op om al geïnstalle­erde Huaweihard­ware uit de bestaande 3G en 4Gnetwerke­n te verwijdere­n. De kans dat Huawei het 5Gnetwerk zal mogen bouwen in GrootBritt­annië, lijkt zo goed als onbestaand­e. Het ziet er steeds meer naar uit dat ook Europa zal moeten kiezen tussen Amerikaans­e en Chinese technologi­e.

Huawei is een van de grootste leverancie­rs van telecominf­rastructuu­r en de op één na grootste producent van mobiele telefoons

 ??  ?? Meng Wanzhou (r.) promoot wereldwijd op het hoogste niveau de belangen van Huawei, ook bij de Russische president Vladimir Poetin.
Meng Wanzhou (r.) promoot wereldwijd op het hoogste niveau de belangen van Huawei, ook bij de Russische president Vladimir Poetin.
 ?? © reuters ??
© reuters

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium