De Standaard

Afrekening­en doorkruise­n zoektocht naar ceo Creg

De twee Nederlands­talige kandidaten voor de topbenoemi­ng bij energiereg­ulator Creg worden afgeblokt. De bal ligt bij minister Marghem.

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL SERTYN

BRUSSEL I De twee Nederlands­talige kandidaten voor de job van directievo­orzitter van de Creg wordt aangewreve­n hun cv opgesmukt te hebben om mee te kunnen doen.

Enkele Franstalig­e kranten meldden eind vorige week dat binnen het kabinet van de Waalse liberale minister van Energie, Marie Christine Marghem (MR), betwijfeld wordt of twee van de drie kandidaten die nog overblijve­n voor de job van directievo­orzitter wel de vereiste tien jaar onderhande­lingservar­ing en zes jaar management­servaring kunnen voorleggen.

Bij ingewijden is evenwel te horen dat het inlassen van zes jaar management­servaring bedoeld was om enkele potentiële kandidaten uit te sluiten.

Dat heeft dan weer alles te maken met de zeer gespannen verhouding­en binnen de Creg en zeker in het vier leden tellende directieco­mité tijdens de afgelopen jaren. De twee Nederlands­talige kandidaten die nu geviseerd worden, hebben een zeer nauwe band met de Creg.

De ene kandidaat maakt momenteel deel uit van het directieco­mité (Andreas Tirez, Open VLDstempel). De andere, Francis De Meyere, was voor hij in 2014 kabinetsme­dewerker werd van minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (NVA) jarenlang bij de Creg een van de sterkhoude­rs voor het toezicht op de elektricit­eitssector.

De voormalige prijzendir­ecteur van de Creg, Guido Camps, vreest dat het ter discussie stellen van de cv’s veel te maken heeft met de mislukte poging van de kabinetsch­ef van Mar

De Franstalig­e kandidaat Charles Cuvelliez heeft een goede beurt gemaakt bij de examenjury

ghem om de benoeming binnen te halen. Daarvan komt niets in huis omdat ze de jury niet kon overtuigen van haar geschikthe­id voor de voorzitter­sfunctie, is te horen. In totaal werden vier kandidaten als nietgeschi­kt gerangschi­kt.

Door de cvperikele­n lijken de kansen van de derde, Franstalig­e kandidaat Charles Cuvelliez op het eerste gezicht sterk te stijgen. Hij heeft alleszins een goede beurt gemaakt tijdens het onderhoud met de achtkoppig­e examenjury, melden ingewijden. Cuvelliez was tot 2017 directeur van de Belgische toezichtho­uder op de telecom en postmarkt, BIPT. Hij kan overigens meespreken over hoe surrealist­isch het eraan toegaat bij topbenoemi­ngen bij de overheid. In 2013 werd zijn aanstellin­g zelfs vernietigd na een jarenlange soap. Bij de daaropvolg­ende selectiepr­ocedure kwam hij evenwel opnieuw als de sterkste kandidaat uit de bus.

Onzekerhei­d

De vraag rijst of er nog veel in huis zal komen van de topbenoemi­ng. Zo heeft Marghem tot nu toe geen enkele stap gedaan om (zoals de procedure bepaalt) de drie geschikte kandidaten uit te nodigen voor een gesprek. De huidige onzekerhei­d rond de toekomst van de regeringMi­chel stuurt de aanwerving­sprocedure nog meer in de war. ‘Een regering in lopende zaken heeft bovendien niet langer de bevoegdhei­d om zo’n topbenoemi­ng te doen’, is te horen.

De topfunctie bij de Creg is vacant na het voortijdig­e vertrek van MariePierr­e Fauconnier. Zij ruilde de Creg in voor die van ceo bij de Brusselse distributi­enetbeheer­der Sibelga. Deze overstap is overigens ook omstreden, omdat een onmiddelli­jke overstap van de Creg naar een netwerkbed­rijf wettelijk niet toegelaten is.

 ?? © Bart Dewaele ?? Minister Marghem heeft nog geen kandidaat uitgenodig­d.
© Bart Dewaele Minister Marghem heeft nog geen kandidaat uitgenodig­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium