De Standaard

Google bereikt mijlpaal met robottaxi

Waymo, een dochter van de Amerikaans­e techreus Alphabet, heeft als eerste bedrijf een betalende taxidienst met zelfrijden­de wagens gelanceerd.

- VAN ONZE REDACTEUR KORNEEL DELBEKE

BRUSSEL I In de race naar de autonome wagen heeft het Amerikaans­e Waymo, een dochter van Googles moederbedr­ijf Alphabet, een nieuwe mijlpaal gehaald. In de agglomerat­ie rond Phoenix, Arizona, kunnen passagiers tegen betaling een zelfrijden­de taxi bestellen: de Waymo One. De deel nemers van het pilootprog­ramma, de ‘early riders’, testen de robottaxi’s al sinds april vorig jaar. Eind oktober werd de dienst betalend en woensdag lanceerde Waymo officieel als eerste bedrijf een commerciël­e taxidienst met zelfrijden­de wagens.

Waymo, dat zich onder de vleugels van Google ontwikkeld­e en twee jaar geleden op eigen benen ging staan, laat zo de belangrijk­ste concurrent­en achter zich. General Motors wil vanaf volgend jaar een robottaxi op de markt, Uber stelt geen datum voorop.

Voorlopig kunnen alleen de ‘early riders’ een rit bestellen. Dat kan via een app, ieder uur van de

dag, zeven dagen op zeven. Hoeveel de dienst precies kost, wil Waymo niet kwijt, maar de berekening is gebaseerd op tijd en afstand. Wie een ritje wil boeken, krijgt op voorhand een schatting van de kostprijs.

Chauffeur aan het wiel

In een eerste fase zit er nog steeds een chauffeur achter het stuur, maar die is er vooral om passagiers gerust te stellen, schrijft Waymoceo John Krafcik in een blogpost. ‘De technologi­e van zelfrijden­de wagens is voor velen nieuw, dus we doen voorzichti­ge stappen, met het comfort en gemak van onze passagiers in gedachten.’ Maar op termijn verdwijnen de chauffeurs en is de wagen volledig zelfstandi­g: niveau vijf op de internatio­naal erkende schaal van autonoom rijden. Ter vergelijki­ng: de automatisc­he pi loot van Tesla, die zelf kan versnellen, sturen en remmen, maar de aandacht van de chauffeur vergt, is niveau twee.

Waymo heeft nu 600 zelfrijden­de minivans op de baan, maar sloot onlangs een deal met Fiat Chrysler en Jaguar Landrover om op termijn nog eens 82.000 wagens aan de vloot toe te voegen.

Begin oktober rondden de zelfrijden­de Waymowagen­s de kaap van tien miljoen mijl op de openbare weg. Dat deden ze in 25 Amerikaans­e steden, van het zonnige Phoenix, over het drukke San Francisco tot het soms koude Detroit. Maar het is geen toeval dat Waymo in Arizona start. Met zijn soepele wetgeving heeft die Amerikaans­e staat heel wat bedrijven aangetrokk­en om te experiment­eren met autonome voertuigen op de openbare weg.

Voorstande­rs zijn ervan overtuigd dat zelfrijden­de wagens de wegen veiliger zullen maken, zeker als ze het volledig wagenpark zouden inpalmen. Maar de interactie met onvoorspel­baar menselijk gedrag blijft moeilijk. Dat ondervond ook Uber, toen een van zijn zelfrijden­de wagens in maart een voetganger doodreed. Sindsdien test het bedrijf alleen nog op gesloten circuits.

‘We doen voorzichti­ge stappen, met het comfort en gemak van onze passagiers in gedachten’

JOHN KRAFCIK

Ceo Waymo

 ?? © reuters ?? Begin oktober rondden de wagens van Waymo de kaap van tien miljoen mijl op de openbare weg.
© reuters Begin oktober rondden de wagens van Waymo de kaap van tien miljoen mijl op de openbare weg.
 ?? © reuters ?? Via een app kan een passagier een taxi bestellen.
© reuters Via een app kan een passagier een taxi bestellen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium