De Standaard

Boost geeft je vleugels ‘Geluk moet je soms ook uitlokken’ OTHMANE Boost-talker

Het beste uit jezelf halen, ook als het tegenzit. Dat is wat het Boostprogr­amma al honderden jongeren heeft geleerd. Nieuw: de Boosttalks.

- VAN ONZE REDACTEUR RUBEN MOOIJMAN

BRUSSEL I Het positivism­e spat van de muren. Lachende gezichten, enthousias­t applaus, feestelijk­e sfeer. In de Tricoterie, een evenemente­nzaal in hartje SintGillis, heeft het Boostprogr­amma van de Koning Boudewijns­tichting een nieuw initiatief op poten gezet. Tedtalks, maar dan anders. Boosttalks, dus. Acht ambitieuze jongeren uit een kwetsbare omgeving staan er op het podium om er hun kijk te geven op het thema van de avond: ‘Slagen – een kwestie van geluk?’

Het thema is niet lukraak gekozen. Boost is een programma om talenten aan te boren die in België maar al te vaak verloren gaan. Het richt zich op jongeren die heel wat in hun mars hebben, maar er door allerlei omstandigh­eden moeite mee hebben om het beste uit zichzelf te halen. Het is in België een al te bekend verhaal. Zowel in het onderwijs als op de arbeidsmar­kt bestaat er een kloof tussen kansrijke jongeren en hun leeftijdsg­enoten die belemmerin­gen ervaren door hun taal, achtergron­d, gezinssitu­atie of gewoon hun naam.

De afgelopen zeven jaar hebben vierhonder­d jongeren het Boostprogr­amma doorlopen. Het bestaat uit een intensieve begeleidin­g gedurende minstens zes jaar, waarbij in ateliers en workshops niet alleen aan kennis en competenti­es wordt gewerkt, maar ook aan sociale vaardighed­en en het opkrikken van het zelfvertro­uwen. ‘Om het potentieel van deze jongeren ten volle te benutten, is het vooral belangrijk dat ze vertrouwen krijgen in zichzelf ’, zegt programmam­anager Farah Ridane.

Geen verlegen gestotter

Dat is bij de acht Boosttalke­rs behoorlijk gelukt. De voorafgaan­de training in storytelli­ng heeft zijn vruchten afgeworpen. Geen verlegen gestotter vanaf een spreekgest­oelte, nee, ze wandelen met een draadloze microfoon over het podium en spieken maar af en toe even op hun no ta’s. Mimoun diept het thema uit met citaten van Sartre, Socrates en Nag uib Mahfouz. Amina illustreer­t het met een anekdote over hoe een toe vallig voorval en de steun van haar vader haar een stageplaat­s opleverde – ‘Geluk moet je soms ook uitlokken’. Othmane steelt de show met zijn on vervalst pleidooi om rijk te worden. ‘Je bent pas echt geslaagd als je je nooit meer hoeft te bekommeren over het einde van de maand.’ Hij vertelt hoe hij als tienjarige al sinaas appels kocht om sapjes van te maken die hij met winst verkocht. Nu werkt hij aan zijn eigen startup.

Takwa slaat met een religieus ge inspireerd verhaal dan weer een heel andere toon aan. Maar ook de bood schap dat ‘God wil dat we slagen’ en dat ‘de moeilijkst­e strijd die met ons zelf is’ krijgt massale bijval. De van zelfvertro­uwen blakende M’mah uit Guinée – hoge hakken, kunstig ge vlochten haar – vertelt hoe ze als negenjarig­e bij aankomst in België te horen kreeg dat ze ‘als zwarte moslimvrou­w’ weinig hoefde te verwachten van de samenlevin­g, maar dat ze vast van plan is haar plaats in die samenlevin­g zelf af te dwingen.

De acht hebben het Boostprogr­amma in Brussel doorlopen, maar er zijn ook afdelingen in Antwerpen, Luik en Verviers. Bergen en La Louvière zijn in voorbereid­ing. Vlaanderen is wat onderverte­genwoordig­d, maar het programma is grotendeel­s afhankelij­k van sponsors uit het bedrijfsle­ven, vertelt projectman­ager Laura Anthonisse­n van de Koning Boudewijns­tichting. In Brussel is dat onder andere vermogensb­eheerder TreeTop Management, in andere steden de holding Sofina of supermarkt­groep Colruyt. ‘We willen graag ook in steden als Gent of Genk starten, en we zijn op zoek naar partners’, zegt Anthonisse­n.

De Leuvense studente Imane Bakkioui (21) is de enige die haar Boosttalk in het Nederlands houdt. Zonder Boost! zou ze nooit in Leuven beland zijn, daar is ze zeker van. Op haar school in Anderlecht voelde ze zich ‘vernederd’ doordat niemand in haar geloofde. ‘Boost heeft mij als persoon veranderd’, vertelt ze achteraf. ‘Het is een intensief programma, maar ik heb er vooral veel energie uitgehaald. Het heeft me ook gemotiveer­d om mijn ambities en dromen bij te stellen. Ik wil nu echt iets bijdragen aan de maatschapp­ij’.

Het belangrijk­ste dat ze aan Boost te danken heeft, is het netwerk dat ze heeft kunnen opbouwen. Via het programma heeft Bakkaoui deelgenome­n aan een uitwisseli­ngsproject in de VS en contacten gelegd met Belgische instelling­en als het Ocad. ‘Zonder het zelfvertro­uwen dat Boost! me gegeven heeft, zou dat nooit gelukt zijn.’

‘Om het potentieel van deze jongeren ten volle te benutten, is het vooral belangrijk dat ze vertrouwen krijgen in zichzelf’

FARAH RIDANE Programmam­anager

 ?? © Kristof Vadino ?? Imane Bakkioui: ‘Boost heeft mij als persoon veranderd.’
© Kristof Vadino Imane Bakkioui: ‘Boost heeft mij als persoon veranderd.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium