De Standaard

WestVlaams­e gouverneur Decaluwé wil zeewater ontzilten

-

Gouverneur Carl Decaluwé heeft bij de eedafleggi­ng van de WestVaamse Provincier­aad gepleit voor een ‘klimaatrob­uust watersyste­em’.

‘Veel Vlamingen zijn zich bewust van wateroverl­ast, maar minder gekend is het feit dat Vlaanderen waterschaa­rs is en dat er perioden van watertekor­t dreigen’, zei Decaluwé. ‘Aan de basis van beide problemen ligt deels dezelfde oorzaak: de mens die de watercyclu­s verstoort.’

De gouverneur stelde enkele maatregele­n voor om water beter te bufferen en te beheren, en de waterbehoe­fte te reduceren. Hij pleitte onder meer voor minder verharding zodat regenwater beter insijpelt, het opnieuw openmaken van zo veel mogelijk waterlopen en het herstellen van het watersyste­em, het slim hergebruik van water, en het overstroom­baar maken van de vele graslanden in de polders. Anderzijds moet er ook rekening gehouden worden met verzilting. Zo kan de landbouw zich voorbereid­en op langere droogteper­iodes en hun teelten aanpassen.

Kenniscent­rum

De gouverneur wil voor dat alles nieuwe technologi­e inzetten, zoals drones om de verzilting in kaart te brengen. Maar hij wil vooral een kennisplat­form om kennis, data en monitorgeg­evens uit te wisselen, een ‘WestVlaams Kenniscent­rum Kustpolder­s’. Daarin moeten de Vlaamse Milieumaat­schappij, het Vlaams Kenniscent­rum Water, de Vlaamse Landmaatsc­happij, het Departemen­t Landbouw en Visserij en kenniscent­rum Inagro samenwerke­n.

De gouverneur had ook oog voor drinkwater. Eén van de opvallende voorstelle­n was om werk te maken van een proefproje­ct rond de ontzilting van zeewater. (belga)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium