De Standaard

Politie en brandweer krijgen modelkazer­ne

-

De nieuwe bestuursco­alitie van Aalst, met NVA (16 zetels), CD&V (6 zetels) en Open VLD (4zetels) stelde haar bestuursak­koord met 271 punten voor. De meest ingrijpend­e maatregel van het mobiliteit­splan verdwijnt in de prullenman­d: het eenrichtin­gsverkeer op de ring rond het centrum komt er niet. ‘Daarmee zouden we een verkeersin­farct in onze straten veroorzake­n’, zegt JeanJacque­s De Gucht, schepen van Mobiliteit, Openbare Werken en Stadsverni­euwing. ‘We willen wel naar een centrum gaan waar de fiets echt zijn plaats heeft met fors uitgebreid­e fiets en schoolstra­ten.’

Verder staat nu vast dat de Grote Markt heraangele­gd wordt en toegankeli­jker gemaakt voor minder mobiele weggebruik­ers. Het Esplanadep­lein krijgt onder gronds een auto en fietsenpar­king en wordt bovengrond­s groter. Er wordt ook ingezet op randparkin­gs, met eventueel een elektrisch­e bus naar het centrum. Op de Pupillensi­te komt een historisch museum.

Politie en brandweer krijgen een grote, gezamenlij­ke kazerne, ‘een modelveili­gheidskaze­rne voor Vlaanderen en België’, volgens burgemeest­er Christoph D’Haese (NVA). Het politiekor­ps krijgt er deze bestuurspe­riode twintig agenten bij – op termijn moeten er 98 bijkomen.

Er komt ook een handhaving­scel. ‘Die moet zeer kort op de bal kunnen spelen in het geval van drugs of overlast’, zegt D’Haese. ‘Ze zullen een onmiddelli­jk controlebe­zoek kunnen brengen aan een moskee en zaken waar gedeald wordt sluiten.’ (lds)

 ?? © Frederiek Vande Velde ?? kopen of in erfpacht nemen.
© Frederiek Vande Velde kopen of in erfpacht nemen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium