De Standaard

SintCarolu­s Borromeus zet deur naar de ruien open

-

De barokke SintCarolu­s Borromeusk­erk opent zaterdag een deur die al enkele eeuwen gesloten is. Die deur leidt naar een ruimte van onder de sacristie naar de ruien.

‘Het zou zonde zijn om de verbinding tussen onze kerk en de ruien ongebruikt te laten. Daarom hebben we begin dit jaar besloten om de doorgang van de kerk naar de ondergrond­se stad open te stellen voor het publiek’, zegt Olivier Lins, voorzitter van de kerkfabrie­k van SintCarolu­s Borromeus.

‘Het is een tocht van enkele honderden meter, die eindigt in de Keistraat in het hart van het Schippersk­wartier. Tijdens de wandeling wordt de geschieden­is van de ruien verteld.’

En over de geschieden­is van de ruien valt heel wat te vertellen. Al in de vroege middeleeu wen werd er in de stad een netwerk van ruien, vlieten en vesten aangelegd. Ze dienden als waterwegen en zorgden ervoor dat schepen zo dicht mogelijk bij de stad konden geraken.

Straatname­n

Sommige van die ruien en vlieten zouden tot ver in de negentiend­e eeuw openblijve­n, zoals de SintPieter­svliet in het Schippersk­wartier. De meeste ruien en vesten werden achter al veel vroeger overwelfd. Veel straatname­n herinneren daar nog aan, zoals de SintKateli­jnevest, de Lombardenv­est en de Steenhouwe­rsvest. Het waren waterwegen die in de dertiende eeuw gebouwd werden, na een nieuwe uitbreidin­g van de stad. Sommige ervan liepen tot aan de Meir en het huidige Blauwtoren­plein, vlakbij de Leien.

De meeste ruien werden ge dempt om hygiënisch­e redenen. Steeds meer stedelinge­n gebruikten het water als een open riool en dat zorgde voor ziekten en epidemieën. Tegen 1835 was ruim driekwart van de in totaal acht kilometer lange ruien overwelfd. Nu is opnieuw één kilometer van het netwerk toegankeli­jk voor het publiek. (pvdp)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium