De Standaard

‘Velen denken dat ik gek ben, maar ik zal nooit opgeven’

- HANS JACOBS Tennisfeno­meen Zwemster

Op haar 46ste doet Claudia Pechstein nog altijd mee met de beteren. De Duitse schaatst op klasse – is iedereen het over eens – en op doping – zeggen sommigen – en op woede – zegt zij.

BRUSSEL I Het internatio­nale schaatswer­eldje houdt vanaf vandaag halt in het Poolse Tomaszow Mazowiecki, voor de derde wereldbeke­rmanche van het seizoen. In de wereldbeke­rstand op de lange afstand staat bij de vrouwen ene Claudia Pechstein nog altijd. Ook na zeven Olympische Spelen wil de succesvols­te Duitse winterspor­tatlete van geen wijken weten. De tijd dat de voormalige atlete uit de OostDuitse DDR ongenaakba­ar was en olympische medailles en WKplakken opstapelde, is voorbij. Maar de vijfvoudig­e olympisch kampioene staat nog altijd haar mannetje tussen de top.

Ondanks de uitglijder die nu al bijna tien jaar haar carrière te kent. Althans, uitglijder of niet, daarover zijn al enkele processen gevoerd, ettelijke experts de revue gepasseerd. Het is een langdurend wellesniet­esgevecht waar het gebakkelei over het Migratiepa­ct en of Charles Michel nu wel of niet naar Marrakech moet, bij verbleekt.

Waarover gaat het? De soap begint in 2009, als bij de Duitse afwijkende bloedwaard­en worden vastgestel­d. Als een van de eerste topsporter­s wordt ze niet geschorst op basis van een positieve dopingtest, maar op basis van wat in het gerechteli­jk jargon ingeburger­d is als circumstan­tial evidence, indirect bewijs, in dit geval voor bloeddopin­g. Ze betwist haar bloedwaard­en niet. Alleen, zegt ze: die zijn erfelijk bepaald, en dus is er geen vuiltje aan de lucht. Ze tweet meteen: Ich habe nicht gedopt! Ik heb geen doping genomen. The story of her life, in vier woorden, met uitroeptek­en. De internatio­nale schaatsfed­eratie ISU heeft er geen oren naar.

Pechstein claimt meer dan 5 miljoen euro van de ISU. De – voorlopig – laatste episode in het verhaal: in oktober van dit jaar volgt het Europees Hof van de Rechten van de Mens haar redenering niet dat de sportrecht­bank TAS niet onafhankel­ijk en partij dig oordeelt. Wel heeft ze recht op 8.000 euro, omdat haar zitting bij dat TAS niet openbaar was.

Die schadeverg­oeding, die een fractie is van wat ze eist, zal Pechstein worst wezen. Ze wil vooral de heren van de ISU overtuigen dat ze nooit doping heeft genomen en dat de schorsing onterecht was. Al is het predikaat ‘heren’ iets te flatterend, zo vindt ze. ‘Ik zal nooit opgeven, al denken velen dat ik gek ben. Maar ik wil niet opgeven. Anders hebben die misdadiger­s van de ISU hun grote gelijk gehaald. Dat wil ik niet.’

Gedacht aan zelfmoord

Dat maakt Pechstein behoorlijk duidelijk als ze vorig jaar zilver behaalt bij de WK afstanden. Symbolisch legde ze iedereen het zwijgen op, door haar wijsvinger op haar mond te leggen en terwijl ostentatie­f te kijken naar de bestuurder­s van de ISU. ‘Iedereen wist wat ik daarmee bedoelde.’ Sindsdien herhaalt ze dat gebaar af en toe.

Haar dopingstri­jd heeft haar al fortuinen gekost – vandaar de immense schadeverg­oeding. Haar gevecht heeft haar bijna naar zelfmoord geleid, zo schrijft ze in haar biografie Von Gold und Blut, van goud en bloed. Met als ondertitel: Mijn leven tussen de Olympus en Claudia Pechstein: ‘Velen zien mij liever niet meer schaatsen. Dat motiveert mij nog meer.’ de hel.

Ze is niet echt geliefd in het snelschaat­smilieu. Zo heeft ze sinds enkele jaren een eigen ploeg: Team Pechstein, the internatio­nals, met enkele mannelijke trainingsp­artners.

Ze leeft al jaren in onmin met dopinginst­anties. Zo schreeuwt ze haar frustratie uit als op een dag om 6.30 uur ’s ochtends en nog eens om 21.10 uur die dag de dopingcont­roleur voor de deur staat voor een bloedafnam­e. ‘Ik word ziek van die onzin. Aan alle krankzinni­ge dopingspeu­rneuzen: jullie kunnen mij noch mijn strijdlust breken.’ Pechstein wil wel dopingcont­roles ondergaan, maar eist een gelijke behandelin­g. Haar manager zegt dat ‘elke bloedafnam­e stilaan een marteling is. Je moet de littekens eens zien op haar aderen.’ Pechstein, cynisch: ‘Ik ga door tot jullie dopingcont­roleurs mij op jullie onmenselij ke manier voor de duizendste keer hebben gecontrole­erd.’

Pechstein spreekt zelfs over de volgende Olympische Winterspel­en, in Peking 2022, al kan ze nu al de moeder zijn van sommige van haar concurrent­es op het ijs. ‘Velen zien mij liever niet meer schaatsen. Dat motiveert mij nog meer. Ik zal vechten tot het einde. Winnen of sterven, dat is mijn motto.’

‘Als ik nu stop, geef ik die misdadiger­s van de internatio­nale schaatsbon­d gelijk’

Martina Navratilov­a won op haar 49ste de US Open – zij het in het gemengd dubbel. Navratilov­a was bijna 50 toen ze stopte, met liefst 59 grandslamt­itels (18 als enkelspeel­sters, 31 als dubbelspee­lster en 10 in het gemengd dubbel). Dara Torres miste op haar 45ste op een haar na de Olympische Spelen.

En dat in de Verenigde Staten, een van de grootste zwemlanden ter wereld met een moordende concurrent­ie. In de trials haalde ze het net niet. Op vijf Olympische Spelen behaalde ze vier olympische titels, vier keer zilver en vier keer brons.

Wie werd in 2011 kampioen tijdrijden in Frankrijk bij de vrouwen? Jeannie Longo, op haar 52ste. De Française behaalde 58 nationale titels (en een olympische titel en nog twee keer zilver en één keer brons). (hjb)

 ?? © belgaimage ??
© belgaimage
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium