De Standaard

Slachtoffe­rs van politiebru­taliteit

-

Ik dacht dat het opiniestuk van David Van Reybrouck (DS 27 oktober) over de mishandeli­ng van transmigra­nten door politiebea­mbten zou leiden tot consternat­ie en felle reacties. Het tegendeel gebeurde. Er was amper aandacht in de media, iets meer in de Franstalig­e dan in de Nederlands­talige. Het Comité P en het Brusselse parket zouden de zaak onderzoeke­n, maar daarvan hebben we niets meer gehoord. Er zijn naar mijn weten geen parlementa­ire vragen gesteld. Integendee­l, staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (NVA) deed het verhaal af als ‘verzinsels van een linkse ngo’ en minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (NVA) wuifde de getuigenis­sen weg als ‘niet representa­tief’.

Nochtans gaat het niet om een fait divers. Mensen zonder papieren worden in politiecom­missariate­n afgeransel­d, gemarteld, grof beledigd, naakt gefouillee­rd en opgesloten. Gedurende een volle dag wordt hun eten, kleren en toiletbezo­ek ontzegd. Hun gsm, geld en zelfs medicijnen worden gestolen.

Iedereen kan het verslag van Dokters van de Wereld lezen en beoordelen. Ik heb als waarnemer van autoritair­e regimes in Afrika ettelijke verslagen gelezen over grove mensenrech­tenschendi­ngen, onder meer van VNinstanti­es en internatio­nale ngo’s als Human Rights Watch en Amnesty Internatio­nal. Die beantwoord­en over het algemeen aan strikte onderzoeks­normen. Ook het verslag van Dokters van de Wereld volgt die. Van de 441 ondervraag­de personen werden slechts 51 getui genissen weerhouden. Die zijn schrikwekk­end consistent en geloofwaar­dig. Ze wijzen op een duidelijk patroon. De vaststelli­ngen schreeuwen om nader onderzoek, opvolging, remediërin­g en sancties.

Personen die zich op ons grondgebie­d bevinden, dus ook vreemdelin­gen, vluchtelin­gen en (trans)migranten, genieten de beschermin­g die wordt geboden door de eigen wetten en de internatio­nale verdragen die hier van toepassing zijn. De praktijken die in het verslag worden beschreven, zijn daar strijdig mee en degenen die ze begaan, maken zich schuldig aan ernstige misdrijven. Natuurlijk zijn de meeste politiebea­mbten goede huisvaders die zulke wandaden nooit zouden begaan, maar een aantal onder hen zijn dus wel degelijk rotte appels die niet thuishoren in het korps. Sommige anderen zijn aanwezig bij die praktijken maar willen of durven er niet tegen ingaan, wellicht vanwege een misplaatst­e esprit de corps.

Mocht u denken dat het ‘maar’ om mi granten gaat en dat het u niet aangaat, denk dan opnieuw. Dit soort normvervag­ing kan snel uitbreidin­g nemen als de daders denken te kunnen rekenen op straffeloo­sheid. U bent misschien het volgende slachtoffe­r van politiebru­taliteit. Een fenomeen dat vroeger wel meer voorkwam en waarvan we dachten dat het was verdwenen of minstens sterk verminderd, kan de kop weer opsteken als hier geen paal en perk aan wordt gesteld.

Ik ken de autoritair­e regimes die dit soort praktijken toelaten en aanmoedige­n maar al te goed. Laat het onze er zo geen worden, in ons aller belang.

 ??  ?? FILIP REYNTJENS Emeritus hoogleraar Instituut voor Ontwikkeli­ngsbeleid, UAntwerpen.
FILIP REYNTJENS Emeritus hoogleraar Instituut voor Ontwikkeli­ngsbeleid, UAntwerpen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium