De Standaard

Op naar Europese Magnitsky-wet

De dood van een Russische advocaat leidde tot een wet die mensenrech­tenschende­rs sancties oplegt. Verschille­nde landen hebben die al ingevoerd, maar de EU nog niet. hoopt dat daar snel veranderin­g in komt.

-

Soms is een naam meer dan slechts een verzamelin­g woorden. Dat is het geval bij Sergei Magnitsky. Zijn naam is wereldwijd synoniem met de strijd tegen mensenrech­tenschendi­ngen. Zijn geloof in de rechtsstaa­t en zijn bereidheid zichzelf daarvoor op te offeren, hebben mensenrech­tenverdedi­gers in elke uithoek van de wereld geïnspiree­rd. De wetten die zijn naam dragen, maken dat mensenrech­tenschende­rs niet onbestraft blijven. Hun daden krijgen door de Magnitskyw­etgeving serieuze consequent­ies.

De Russische advocaat Sergei Magnitsky werd in 2009 op 37jarige leeftijd vermoord als gevolg van zijn gevecht tegen de corruptie van de regeringPo­etin. De wijze waarop de Russische overheid heeft geprobeerd zijn moord in de doofpot stoppen en daders te beschermen, betekende het startpunt van een wereldwijd­e strijd tegen straffeloo­sheid en corruptie (DS 3 maart).

Rohingyas

Het belangrijk­ste wapenfeit van deze strijd zijn de Magnitskyw­etten. Door die wetgeving kunnen we reisverbod­en opleggen aan mensenrech­tenschende­rs en hun banktegoed­en bevriezen. In de 21ste eeuw worden mensenrech­tenschendi­ngen doorgaans gedreven door eigen financieel gewin. Mensensmok­kelaars, corrupte overheidsf­unctionari­ssen en wapenhande­laars: het zijn verdienmod­ellen waarbij het de daders om het geld gaat. Door achter het geld van die daders aan te gaan en hen te verbieden voet op Europese bodem te zetten, kunnen we eindelijke serieuze consequent­ies verbinden aan daden SJOERD SJOERDSMA

Wie? Nederlands Parlements­lid (D66). Wat? Europa kan zijn positie als verdediger van mensenrech­ten en internatio­naal recht wereldwijd eer aandoen door deze wet goed te keuren. die anders straffeloo­s bleven. Zoals het nu gaat, kan het niet langer. Straffeloo­sheid lijkt soms de norm, of het nu gaat om de generaal in Myanmar die Rohingyas opjaagt, om wapenhande­laren die het wapenembar­go tegen ZuidSoedan negeren, om verkrachte­rs in de CentraalAf­rikaanse Republiek of om de moordenaar­s van journalist Jamal Khashoggi uit SaudiArabi­ë.

Straffeloo­sheid van dergelijke misdaden tegen kunnen gaan is waarom Magnitskyw­etten een we reldwijde inslag kennen. Mensenrech­tenschende­rs in SaudiArabi­ë, Nicaragua, ZuidSoedan, Myanmar en andere landen worden op dit moment al geconfront­eerd met Magnitskys­ancties uit zes landen: de VS, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Estland, Letland en Litouwen.

Het is beschamend dat de Europese Unie nog niet in dat rijtje staat. We kunnen niet achterblij­ven. Wij moeten nu ook doortasten­d handelen en een Europese Magnitskyw­et aannemen. Deze zomer kwam de Neder landse minister van Buitenland­se Zaken, Stef Blok, op verzoek van D66 en CDA, met een concreet voorstel daartoe. Dat ligt nu ter overweging bij andere Europese partners en komt maandag ter stemming. De opzet behelst precies wat nodig is: de mogelijkhe­id om wereldwijd sancties op te leggen. Slechts één ding ontbreekt: de naam Magnitsky. De naam waarmee het allemaal begon, de naam die zoveel meer betekent, staat nog niet boven dit voorstel.

Waarom dat het geval is, blijft on Wapenhande­laren die ondanks het embargo aan ZuidSoedan leveren, kunnen door deze wet gestraft worden.

 ?? © afp ??
© afp
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium