De Standaard

Gangsterte­lefoon eindelijk gekraakt

Een beetje crimineel met diepe zakken neemt geen genoegen met een gewone gsm. Hij communicee­rt met een ‘cryptofoon’. Al is ook die niet waterdicht.

- NIKOLAS VANHECKE

BRUSSEL I Vanuit hun ‘privacy store’, onder een appartemen­tsgebouw aan een invalsweg in het Nederlands­e Arnhem, verkochten twee mannen van middelbare leeftijd aan de Nederlands­e onderwerel­d hun cryptofoon­s: aangepaste smartphone­s waar criminelen tuk op zijn. Zo’n toestel ziet eruit als veel andere smartphone­s, al gaat het zelden om het nieuwste model. Selfies kun je er niet mee nemen, want doorgaans zijn de camera’s en zelfs de microfoons eruit gehaald.

Daar malen de gebruikers niet om. Integendee­l: zij zijn net op zoek naar zulke smartphone­s, waar je alleen tekstberic­hten mee kunt versturen op een manier die niet kan worden getraceerd. De besturings­software op de cryptofoon­s is zo aangepast dat alle communicat­ie geëncrypte­erd verloopt: er wordt een laag versleutel­ing rond gelegd, waardoor de berichten onleesbaar zijn wanneer de politie ze onderschep­t. En ze betalen er graag grof geld voor. In de ‘privacy store’ kostten de toestellen 1.500 euro – per halfjaar, welteverst­aan.

De verkopers hadden hun eigen applicatie ontwikkeld voor beveiligde chatgespre­kken: ‘IronChat’. Op de site waarlangs ze hun cryptofoon­s verkochten, prijkte zelfs een citaat van klokkenlui­der Edward Snowden, die grootschal­ige afluisterp­raktijken aan het licht bracht en zich sindsdien engageert voor meer online privacy. ‘Ik gebruik PGP (dé standaardt­echnologie voor encryptie, red.) om gewoon “hallo” te zeggen. Voor een serieus gesprek gebruik ik IronChat.’

Drugslab opgerold

Alleen is dat citaat vals. Snowden heeft nooit IronChat aangepreze­n. Het geeft een idee van het lef van het duo achter IronChat. De twee liepen enkele weken geleden tegen de lamp. De Nederlands­e politie maakte begin vorige maand bekend dat ze een 46jarige en een 52jarige man had opgepakt die het hele systeem op poten hebben gezet. Ze worden verdacht van witwassen en deelname aan een criminele organisati­e.

Door de actie tegen de telefoonve­rkopers kreeg de Nederlands­e politie naar eigen zeggen een ‘unieke inkijk’ in de communicat­ie onder criminelen. Via een server die de mannen achter de ‘privacy store’ gebruikten, zijn ruim 258.000 chatberich­ten meegelezen. Daardoor heeft de politie een drugslab in Enschede kunnen oprollen en is er 90.000 euro aan cash geld, automatisc­he wapens en MDMA en cocaïne in beslag genomen.

Op afstand gewist

Ook het Belgische gerecht heeft ervaring met cryptofoon­s. Bijna twee jaar geleden raakte bekend dat het Antwerpse gerecht twee telefoonha­ndelaars had opgepakt die aangepaste BlackBerry­toestellen verkochten aan de beruchte drugsbende­s van de ‘Mixers’ en de ‘Turtles’

Zij spelen een rol in de escalatie van het drugsgewel­d in de Koekenstad. Dat onderzoek loopt nog. Intussen blijft het gerecht stoten op ondoordrin­gbare communicat­ie in allerlei dossiers.

‘We zien regelmatig cryptofoon­s opduiken in onderzoeke­n naar criminalit­eit waarin veel geld omgaat, zoals drugs en mensenhand­el’, zegt Robrecht De Keersmaeck­er, coördinato­r van het Nationaal Expertisen­etwerk Cybercrime, waarin politie en gerecht overleggen. ‘Die toestellen kosten snel meer dan duizend euro per telefoon, en daar komen nog kosten voor het dienstleve­ringscontr­act bij. De verkopers van de cryptofoon­s bieden naast het communicat­ienetwerk namelijk ook diensten aan zoals de mogelijkhe­id om het toestel vanop afstand helemaal te wissen.’ Dat komt van pas wanneer het toestel in handen valt van speurders.

‘De cryptofoon­s zijn zeer populair, ook al zijn ze allesbehal­ve handig’, zegt De Keersmaeck­er. ‘Berichten worden bijvoorbee­ld vaak gewist vlak nadat ze zijn gelezen. Alles wat een eventueel lek zou kunnen veroorzake­n, is uitgeschak­eld. Het enige wat je nodig hebt, is een abonnement voor dataverkee­r, wat op zijn beurt ook nog eens is versleutel­d.’

Lamborghin­i verbeurd verklaard

De actie in Nederland was niet de enige klap voor het wereldje van de cryptofoon­s. Aan de andere kant van de oceaan pleitte de baas van het Canadese bedrijf ‘Phantom Secure’ in oktober schuldig aan medeplicht­igheid bij internatio­nale drugssmokk­el. Hij gaat akkoord met de verbeurdve­rklaring van tachtig miljoen dollar aan cash geld, een Lamborghin­i en gouden munten. Net zoals in de Belgische en Nederlands­e zaak is het opmerkelij­k dat het Amerikaans­e gerecht achter de leverancie­rs van de cryptofoon­s aan gaat. Op zich zijn de toestellen en de encryptiet­echnologie die erop wordt gebruikt, niet illegaal. ‘Wij zijn ook niet tegen encryptie’, verzekert De Keersmaeck­er.

Maar doordat de verkopers van die toestellen zich in veel gevallen willens en wetens exclusief richten op criminelen en zo betrokken raken in de organisati­e, komen ze ook in het vizier van het gerecht.

‘We zien geregeld cryptofoon­s opduiken, vooral in drugs en mensenhand­eldossiers’ ROBRECHT DE KEERSMAECK­ER

Nationaal Expertisen­etwerk Cybercrime

 ?? © Joris Snaet ??
© Joris Snaet

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium