De Standaard

Trump stuurt tv-ster zonder diplomatie­ke ervaring naar VN

Trump wil volgens drie bronnen Foxjournal­iste Heather Nauert benoemen als nieuwe VNambassad­rice.

- Als presentatr­ice van ‘Fox and Friends’, Trumps favoriete talkshow.

BRUSSEL I Toen de voormalige Amerikaans­e VNambassad­rice Nicky Haley in oktober opstapte, bleef iedereen met vragen zitten. Waarom vertrok ze? Haley was een hardliner die conventies doorbrak, door bijvoorbee­ld landen af te dreigen die tegen de VS stemden. Maar ze deed wel het schijnbaar onmogelijk­e: samenwerke­n met Trump zonder te eindigen in verbitteri­ng en ruzie (zie exbuitenla­ndminister Rex Tillerson en veiligheid­sadviseur H.R. McMasters).

Nu is er een nieuwe vrouw ge vonden die moedig genoeg is om Trumps buitenland­s beleid in de wereld te vertalen: Heather Nauert (48). Zij zou volgens drie goedingeli­chte bronnen Trumps voorkeur hebben als nieuwe VNambassad­rice. Nauert reageerde niet op de geruchten. Momenteel is ze woordvoerd­er bij Buitenland­se Zaken. Daarvoor werkte ze als televisiea­nker bij de recht se nieuwszend­er Fox News. Ze presenteer­de vanaf 2012 Fox and Friends, Trumps favoriete talkshow.

Nauerts nieuwe job wordt beschreven als één van de moeilijkst­e ter wereld. Ze zal moeten wa ken over de sancties tegen NoordKorea, maar ook een koers moeten uitstippel­en rond Iran, Rusland en grote tegenstan der China.

‘Een ongewone keuze, aangezien ze nauwelijks diplomatie­ke ervaring heeft’, mailde Richard Gowan (United Nations University Center for Policy Research) naar nieuwsagen­tschap Bloomberg.

Pompeo en Trump vragen zich al langer af of de ‘VN nog wel nuttig zijn.’ Geen wonder dus dat ze geen in de politiek gepokte en gemazelde topfiguur sturen naar een instelling die er voor hen niet meer toe doet. Business Insider interviewd­e ook verschille­nde diplomaten die Nauert inschatten als ‘veel te licht voor de job’. ‘Je moet haar handje wel heel veel vasthouden’, klonk het.

Khashoggir­el

(de invasie van het door de nazi’s bezette Frankrijk in 1944, red.) als bewijs van de ‘sterke relaties tussen de VS en Duitsland.’ Op een inderhaast geplande trip naar SaudiArabi­ë na de moord op journalist Khashoggi liet ze zich stralend glimlachen­d fotografer­en in Riyad. Dat ‘toeristisc­he’ kiekje kwam haar op kritiek te staan.

Trump zou heel erg onder de indruk zijn geweest van Nauerts communicat­ie op de G20 vorige week. Als alles klopt, zou haar nominatie volgende vrijdag officieel worden. Zelf gaf ze de crisis rond de Rohingya in Bangladesh aan als één van haar persoonlij­ke aandachtsp­unten. (gina)

Verschille­nde diplomaten schatten Nauert in als ‘veel te licht voor de job’. ‘Je moet haar handje wel heel veel vasthouden’

 ?? © Getty Images ?? Heather Nauert
© Getty Images Heather Nauert
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium