De Standaard

Een asielcrisi­s van eigen makelij

September 2015: 6.830 asielzoeke­rs ‘We laten niemand op straat slapen’ Oktober 2018: 2.750 asielzoeke­rs ‘Kom morgen maar terug’

- YVES DELEPELEIR­E

BRUSSEL I Nadat Jong Ecolo hem vorig jaar als nazisoldaa­t had afgebeeld, zette staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (NVA) nog eens de puntjes op de i voor iedereen die hem verweet ‘een harteloze onmens’ te zijn.

Onder de titel ‘Menselijkh­eid’ schreef hij toen dit op zijn blog: ‘Waar vroeger asielzoeke­rs wandelen gestuurd werden bij gebrek aan opvang, hebben wij bed, bad en brood gegeven aan elke asielzoeke­r gedurende de grootste humanitair­e crisis sinds Wereldoorl­og II. Degelijke materiële opvang (bedbadbroo­d) was dat, met de nodige profession­ele psychosoci­ale begeleidin­g. Ook dat is menselijk zijn.’

De voorbije drie jaar ging Francken er altijd prat op hoe hij de vluchtelin­gencrisis van 2015 heeft aangepakt, en terecht. In enkele weken tijd verdubbeld­e toen het aantal asielzoeke­rs, met een piek van 6.830 asielzoeke­rs in september van dat jaar. Vooral Syriërs, Afghanen en Somaliërs kwamen naar ons land, allemaal nationalit­eiten met een hoge kans op erkenning. ‘Het is dan ook onze plicht om deze mensen op te vangen’, zei Francken in volle crisis. Zo snel hij kon, zocht hij duizenden extra opvangplaa­tsen. Legerkazer­nes gingen weer open. Er werden zelfs tenten opgezet. Een huzarenstu­kje.

Van tentjes tot kamp

Het duurde even voor al die opvang operatione­el was, waardoor in de eerste weken van de crisis enkele honderden asielzoeke­rs een tijdje op straat moesten slapen. Begin augustus verschenen in het Brusselse Maximiliaa­npark de eerste tentjes. Die groeiden snel aan tot een kamp. Maar na een maand stemde Francken ook in met het openen van een preopvang. In afwachting dat ze zich bij de Dienst Vreemdelin­genzaken (DVZ) konden aanmelden en bij Fedasil op

Terwijl de regeringsc­risis over het Migratiepa­ct blijft duren, voltrekt zich al weken een echte crisis op straat. Drie jaar geleden vond Theo Francken het nog een erezaak dat geen enkele kandidaata­sielzoeker op straat moest slapen, vandaag lukt dat allang niet meer. Hoe vervelde zijn voluntaris­me tot politiek cynisme?

vang kregen, konden asielzoeke­rs een of twee nachtjes bij het Rode Kruis terecht in het WTC III, vlak naast het loket van DVZ. Daardoor hoefde niemand meer op straat te slapen.

Nooit eerder voorzag de regering in zo’n preopvang. Ook die pluim stak Francken op zijn hoed. ‘Bij de vorige asielcrisi­ssen in 2000 (paarsgroen) en 2010 gebeurde er niks van die aard. Nada’, schreef hij destijds op Facebook. In De Tijd klonk het later: ‘We laten niemand op straat slapen, zoals dat ooit wél is gebeurd.’

Loterij

Van dat voluntaris­me is nog bijzonder weinig te merken. Sinds enkele maanden komen er weer meer asielzoeke­rs naar ons land. In oktober waren het er 2.750. Veel, maar nog niet de helft van tijdens de piek in september 2015. Toch hangt er weer een parfum de crise, is er een gebrek aan opvang en slapen asielzoeke­rs die zich willen aanmelden weer op straat.

In de plaats van extra opvangplaa­tsen of preopvang te openen, besliste de staatssecr­etaris dat nog maar vijftig à zestig asielzoeke­rs per dag een asielaanvr­aag kunnen indienen. De meest kwetsbaren, zoals gezinnen, vrouwen, oudere en zieke mensen, krijgen voorrang. Alleenstaa­nde mannen krijgen steevast de deur op de neus.

Sommige asielzoeke­rs schuiven al acht dagen aan. Wie geluk heeft, vindt ’s nachts een bed in de nachtopvan­g voor daklozen, bij vrienden of vrijwillig­ers van het burgerplat­form. Anderen trekken naar het Noordstati­on of slapen op de stoep voor het aanmeldcen­trum Klein Kasteeltje, om de volgende ochtend als eerste in de rij te staan. De onmacht en frustratie bij de wachtenden nemen hand over hand toe.

Het quotum is niet nieuw. Al in 2015 voerde Francken een limiet in, maar die lag

aanvankeli­jk een stuk hoger (op 250 en vervolgens op 150 aanvragen per dag), terwijl er veel meer asielzoeke­rs toekwamen dan nu het geval is. Wie werd weggestuur­d, kreeg een oproepings­brief om enkele dagen later terug te komen. Met die brief konden kandidaata­sielzoeker­s in de preopvang van het Rode Kruis terecht. Er was orde in de chaos. Nu is het een loterij. Asielzoeke­rs krijgen te horen dat ze de volgende dag maar moeten terugkomen, zonder garantie dat ze dan wel binnen mogen. Nochtans, ook vandaag blijft de nood aan beschermin­g hoog. De beschermin­gsgraad ligt op 50 procent, in 2016 was dat 58 procent.

Tegen de wet?

Volgens verschille­nde ngo’s is de limiet voor asielaanvr­agen onwettig. Zij stapten deze week naar de Raad van State om de limiet te laten opheffen. ‘Procederen, pro cederen, procederen’, reageerde Francken schamper. Maar volgens academici hebben de ngo’s deze keer zeker een punt.

‘De praktijk is niet in overeenste­mming met Europees recht en is bovendien discri minerend’, zegt Philippe De Bruycker, pro fessor aan het Instituut voor Europese Stu dies en aan de Faculteit Rechten van de Université Libre de Bruxelles (ULB).

‘De beslissing van de staatssecr­etaris is op zijn minst tegen de geest van de wet’, zegt ook Dirk Vanheule, professor asiel en migratiere­cht aan de UA. ‘De wet zegt dat van een asielzoeke­r wordt verwacht dat hij zich meteen aanmeldt. Dan krijgt hij een bewijs van aanmelding, waarmee hij ook recht krijgt op opvang. Dat wil nog niet zeg gen dat de overheid de asielaanvr­aag met een moet registrere­n. Daar heeft de over heid enkele dagen de tijd voor.’

‘Door de limiet wordt het asielzoeke­rs vandaag onmogelijk gemaakt om zich aan te melden. Mag de overheid asielzoeke­rs dat beletten? Daarover staat niets letterlijk in de wet. Maar dat asielzoeke­rs die dagen lang staan aan te schuiven geen enkel be wijs van aanmelding krijgen, staat op zijn minst op gespannen voet met de wet.’

‘De vraag is of de overheid het argument van een tekort aan opvang kan inroepen om geen asielzoeke­rs aan te melden. Dan moet er sprake zijn van een overrompel­ing, van overmacht die het afleveren van een aan meldingsbe­wijs onmogelijk maakt. Maar als de ambtenaren van de DVZ zelf zeggen dat ze maar een uurtje open mogen gaan, terwijl ze de hele voormiddag zouden kunnen werken, lijkt het mij dat die overmacht niet kan worden ingeroepen. Dan gaat het hier om een beleidslij­n.’

Die beleidslij­n roept ook binnen de regering steeds meer vragen op. Volgens onze informatie is er donderdag op vraag van premier Charles Michel (MR) een briefing geweest, waarbij het kabinet van staatssecr­etaris Francken tekst en uitleg is komen geven. ‘Normaal zie je erop toe dat je iedereen opvang kan bieden, zeker in de winter. Nu krijg je indruk dat hij een crisis ensceneert’, klinkt het. Te midden van de crisis rond het VNMigratie­pact wil de re gering de spanningen niet nog verder op de spits drijven. Francken is ook niet van plan de limiet snel op te heffen.

Ontraden en nog eens ontraden

Zelf heeft Francken nooit weggestoke­n wat zijn bedoeling is: ontraden en nog eens ontraden. Hij zou gerust in extra opvang plaatsen kunnen voorzien. Zijn Dienst Vreemdelin­genzaken kan zeker ook meer asielzoeke­rs per dag aanmelden – de wacht zaal in het Klein Kasteeltje is zelfs groter dan in de oude kantoren. Maar Francken wil gewoon niet terug naar de situatie van 2015, toen hij genoodzaak­t was duizenden extra opvangplaa­tsen te openen.

Terwijl asielzoeke­rs tevergeefs staan aan te schuiven, worden lokale opvanginit­iatieven zelfs nog verder afgebouwd. Tegelijk voert de DVZ op sociale media een ontra dingscampa­gne met foto’s van vluchtelin gen en migranten die op straat slapen en met de duidelijke boodschap ‘don’t come to Belgium!’, die niet veel hoeft onder te doen voor de sloganeske campagne waarmee de NVA begin deze week tegen het Migratie pact tekeerging.

In die rebellie tegen het VNMigratie­pact en tegen de verhoogde asielinstr­oom schuilt hetzelfde onbehagen dat Francken in zijn boek Continent zonder grens beschreef, en waar hij ook deze week nog een Facebookpo­st aan wijdde: dat België door de VN, Europa en activistis­che rechters in een ‘verstikken­d en onwerkbaar’ keurslijf wordt gedwongen, waardoor het onmogelijk is geworden een eigen migratiebe­leid te voeren en waardoor migratie te veel wordt ondergaan. Hij wil zijn soevereini­teit terug. In de ideale wereld van Francken staat er geen enkele asielzoeke­r meer op de stoep van de DVZ, maar kiest hij ze zelf uit. Dat radicale voorstel deed hij al eerder dit jaar.

Willkommen­skultur

De vluchtelin­gencrisis heeft al een en ander in een stroomvers­nelling gebracht. De bewaking van de buitengren­zen werd opgeschroe­fd en aan Turkije en Libië uitbesteed, mensenrech­ten gingen op de schop. Het resultaat is dat nog amper vluchtelin­gen in Griekenlan­d en Italië raken. Toch lijkt ons land drie jaar later nog altijd de controle kwijt. De ‘transmigra­nten’ die hier geen asiel vragen omdat ze alleen naar Engeland willen, zetten de onmacht van Francken voor het eerst pijnlijk in de verf. Nu ook meer en meer asielzoeke­rs en vluchtelin­gen ondervinde­n dat de Duitse Willkommen­skultur toch niet is wat ze ervan hadden verwacht en naar ons land dreigen door te reizen, is de maat voor hem vol.

Wat rest, neigt naar cynisme. De staatssecr­etaris die naar eigen zeggen zo zijn best heeft gedaan om transmigra­nten te overtuigen hier asiel te vragen en die slag om slinger de overlast aan het Noordstati­on aan de kaak stelt, maakt het nu zo goed als onmogelijk voor mensen om asiel te vragen die dat wél willen doen en stuurt hen naar datzelfde Noordstati­on door.

‘Dat asielzoeke­rs die dagenlang staan aan te schuiven geen enkel bewijs van aanmelding krijgen, staat op zijn minst op gespannen voet met de wet’

DIRK VANHEULE

Professor asiel en migratiere­cht (UA)

Ook in de regering roept Franckens beslissing om het aantal asielaanvr­agen te beperken, vragen op. Maar door de crisis rond het Migratiepa­ct wil niemand de spanningen nog meer op de spits drijven

 ??  ??
 ?? © Dieter Telemans ?? Asielzoeke­rs schuiven aan bij de Dienst Vreemdelin­genzaken, aan het Klein Kasteeltje. Gezinnen, vrouwen, oudere en zieke mensen krijgen voorrang.
© Dieter Telemans Asielzoeke­rs schuiven aan bij de Dienst Vreemdelin­genzaken, aan het Klein Kasteeltje. Gezinnen, vrouwen, oudere en zieke mensen krijgen voorrang.
 ?? © Dieter Telemans ?? Alleenstaa­nde mannen krijgen steevast de deur op de neus en weten niet waarheen. Morgen dan maar opnieuw proberen.
© Dieter Telemans Alleenstaa­nde mannen krijgen steevast de deur op de neus en weten niet waarheen. Morgen dan maar opnieuw proberen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium